• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TOKİ taşerona resti çekti
28 Şubat 2012 Salı 10:49

TOKİ taşerona resti çekti

Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel, ihaleyi alıp işi taşerona verene bir daha iş vermeyeceklerini açıkladı...
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ ile çalışan inşaat firmalarının temsilcilerine bir dizi uyarıda bulundu. İdarenin Bilkent’deki yerleşkesinde yurt çapında TOKİ ile çalışan inşaat firmaların temsilcileriyle bir araya gelen Karabel, “Kalitesiz, kusurlu iş yapan ve haciz getiren müteahhitler, İdareyi meşgul etmesinler. İhaleyi aldıktan sonra kâr alıp taşerona devreden, bu yola tevessül edenler bir daha TOKİ’den iş alamayacaklar. Bizle çalışmak istiyorsanız işinizin başında olmalısınız. Sektördeki en iyi müteahhit işinin başında duran, düzgün, problemsiz, kaliteli iş yapan, süresi içinde bitiren ve geçici kabule en az eksikle giren müteahhittir. Alt yüklenicilerinizi de sürekli denetleyin. Yapılan işi birinci dereceden denetleme sorumluluğunuz var” dedi.
Karabel, Van ve Erciş depremi sonrasında yapılan ihalelere, işlerini düzgün yapan yüklenicilerin performansları dikkate alınarak, sicil durumlarına göre davette bulunduklarını söyledi.
 
Van ve Erciş sınav oldu
 
Simav’da depreminin ardından 928 konut ve sosyal donatı yaptıklarını belirten TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, şöyle konuştu: “Yükleniciler Simav’da 6 ay gibi bir sürede sorumluluklarını yerine getirdiler. Van ve Erciş depremi sonrasında verdiğimiz işlerde salt işlerini düzgün yapan yüklenicileri, performanslarını dikkate alarak sicil puanlamasına göre davet ettik. Size iş almanıza vesile olduk diyenleri de dikkate almayın. Sizden tek isteğimiz işi süresinde ve kusursuz olarak bitirmenizdir. Van ve Erciş’te ağustos ayı sonuna kadar hem konutları hem de sosyal donatıları bitirmemiz gerekiyor. Süre kısıtlı olduğundan maliyet de yükseliyor.
 
İmalatı sırasıyla yapın
 
Daha yüksek değerdeki imalat kalemlerini yaparak, hak ediş getiren yükleniciler olduğuna da değinen Karabel, bunlara tevessül edilmemesini, işin sıralamasına göre yapılmasını söyledi. Yazılı İdare onayı almadan ne malzeme değişikliğine ne de imalat değişikliğine gidilmemesi konusunda da uyarılarda bulunan Karabel, “Size kontrol tarafından şifahi olarak verilen bir talimat dahi olsa bunu yapmayın. Mukayeseli keşif ve kesin hesaplara da zamanında başlamamız lazım.Müteahhitlerimizin yüzde 65’inde “Ben işimi yaptım bitirdim. Bürokratik kısmı angarya” anlayışı olabiliyor. O da işin önemli bir parçası” şeklinde konuştu.
 
Altyapı devrini bitirin
 
Alınan işlerde eğitim vermeden teknik elemanların sahaya sokulmaması gerektiğini de belirten Karabel, “İşi tamamlama aşamasına gelmeden altyapı devri ve trafo devirlerini mutlaka bitirmemiz gerekiyor. Bunları işin sonuna bırakmayın. Plan ve parselasyon sorunlarını mutlaka idaremizle istişareli olarak zamanında sonuçlandırın” uyarısında bulundu.
 
Ne iş için ihaleye girdiğinizi bilin
 
Müteahhitlerin ihaleye girmeden önce mutlaka iş yerini görmeleri gerektiğine de değinen Karabel, “İhaleyi aldıktan sonra sözleşme aşamasında zaman zaman sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Yükleniciler ihale dosyasını iyi incelemeli, zemini araştırmalı, iklim şartlarını da göz önüne alarak tekliflerini ona göre vermeli” dedi.

Borcu olan ihaleye girmesin
Bazı müteahhitlerin piyasada borçları olduğunu, borçları kapamak, için TOKİ’den fiyat kırıp iş almaya çalıştıklarını da kaydeden Karabel, “Bu gibi durumlarda işin sonu feshe kadar gidebiliyor. Bu güne kadar 87 yüklenicinin işi fesh edildi. Elinde yeni işleri olanlar yeniden ihaleye girmeye çalışıyor. İkaz ediyoruz. Yüklenici 15 gün, bir ay dayanabiliyor, sonra bir ihaleye daha giriyor, ardından bir daha giriyor.
Elinde üç, dört, beş iş oluyor. Piyasa kötüye gidince idarenin 5 işi de sıkıntıya giriyor. İnşaatlarda yüzde 50 aşamasına gelmeden, kendinizi ispat etmeden fiyat kırıp birinci olmamanızı ve kendinizi de bizi de riske sokmamanızı istiyoruz.” uyarısında bulundu.
 
Kaynak:Bugün
....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA