• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tiryaki uydudan takip edilecek
03 Haziran 2012 Pazar 11:01

Tiryaki uydudan takip edilecek

Kapalı mekanlara getirilen sigara yasağı uygulamasını işlevsel hale getirmek isteyen Sağlık Bakanlığı, Arvento tarafından geliştirilen uydudan takip sistemi ile yeni bir uygulamaya geçecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından üç yıl önce başlatılan "Dumansız Hava Sahası" projesi artık uydu takip (GPS) sistemi sayesinde daha işlevsel hale gelecek. Araç ve kişi takip sistemleri şirketi Arvento Mobile Systems tarafından geliştirilen uydu takip sistemi sayesinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki 4 bin 500 müfettişin kullanacağı bin 500 adet tablet PC’ye yüklenecek yeni bir yazılım hazırladı. Türkiye’de bir ilke imza atılarak gerçekleştirilen yeni uygulama sayesinde bakanlık müfettişleri, oluşturulan çağrı merkezinde kendilerine gelen şikâyetleri uydu üzerinden takip ederek, sigara yasağı ihlallerine anında müdahale edebilecek. İlk olarak Ankara’da pilot olarak başlatılan yeni uygulamanın, Haziran sonu itibarı ile tüm yurda yayılması bekleniyor.

"SİSTEMLERİMİZ 170 BİNİ AŞKIN ARAÇTA KULLANILIYOR"


Arvento Mobile Systems Genel Müdürü Özer Hıncal, düzenlediği basın toplantısında, araç takip sistemlerinin hem Türkiye’de, hem de dünyada insanların yeni haberdar oldukları bir kavram olduğunu, kamu ve özel sektörde toplamda 170 bin fazla araç ve 12 binden fazla müşteriye hizmet verdiklerini söyledi. Türkiye'de yedi yıllık bir firma olmalarına rağmen 2010 yılından bu yana ortalama yüzde 60 büyüme kaydettiklerini vurgulayan Özer Hıncal, şirketlerinin yaklaşık 30 milyon TL ciro gerçekleştirdiğini, yüzde 100 yerli sermayeli bir kuruluş olduklarını ve şimdiden 22 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi.

"TÜRKİYE'DE 18.5 MİLYON ARAÇ VAR, SEKTÖRÜMÜZ 350 BİN ARACA HİZMET VERİYOR"

Bu yılın sonuna kadar ihracat yaptıkları ülke sayısını 34'e çıkartacaklarını açıklayan Hıncal, "Hedefimiz sektörümüzde dünyada bilinen ilk 3 markadan biri olmak” dedi. Arvento olarak en büyük avantajlarının yazılım, donanım ve cihazı üreterek, paket halinde müşterilere sunmak olduğunu kaydeden Özer Hıncal, “Türkiye’de 18.5 milyon araç var ve bu araçların yarısı ticari vasıflı. Sektörümüzün 350 bin araca hizmet verildiğini düşünecek olursak, pazar geniş ve daha yapılacak çok iş var. Bayi ve servis ağını da katarsak yaklaşık 400 kişilik ekibimizle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu

"ARAÇ SÜRÜCÜLERİ, 'PATRON YAN KOLTUKTA' DUYGUSUYLA İŞ YAPIYOR"

Hıncal, eskiden araç takip hizmetini şirketlerdeki lojistik departmanlarının talep ettiğini, günümüzde ise insan kaynakları departmanlarından bile talepler aldıklarına dikkat çekti. Gerek kamuda gerekse özel sektörde araç filosu olan şirketlerin, geliştirdikleri sistem sayesinde araçların hız limitinden, ani kalkış ve yavaşlamalarına, iş harici kullanımlardan yakıt tüketimine kadar birçok konuyu kontrol altında tutabildiğinin altını çizen Hıncal, "Araç sürücüleri ise sanki yanlarında patron oturuyormuş duygusu ile işlerini yapıyorlar. İnsan kaynakları departmanları, Ekonomik ve Güvenli Sürüş sistemlerimiz sayesinde çalışanları arasında performans değerlendirmesi uygulamasını başlattılar” dedi. Son zamanlarda kişi takibi hizmetinde de talep olduğunu belirten Özer Hıncal, “Örneğin bazı belediyeler temizlik ihalesi yapıyorlar ve bin 200 kişinin çalıştığı bir firma işi alıyor. Ancak çöpler toplandı mı, bahçeler sulandı mı gibi konularda akıllarda soru işareti kalabiliyor. İşte bunu ortadan kaldırmak amacı ile de, kişi takip sistemi talep ediyorlar" dedi.

TİRYAKİ "UYDUDAN" TAKİP EDİLECEK

Sağlık Bakanlığı ile geçen aylarda yeni bir projeye imza attıklarını açıklayan Özer Hıncal, bakanlığın üç yıl önce kapalı mekânlarda sigara içilmesini engelleyen "Dumansız Hava Sahası" başlıklı projeyi başlattığını hatırlattı. Bu projeye ila ve olarak bakanlıkla GPS sisteminin devreye alındığını açıklayan Hıncal, "Geliştirdiğimiz yeni uydu takip (GPS) sistemi yazılımını, Sağlık Bakanlığı tarafından satın alınan bin 500 adet tablet PC’ye yerleştirdik. Yazılım sayesinde bu amaçla oluşturulan Alo 171 Çağrı Merkezi’ne yapılan şikâyetlere anında müdahale edilebiliyor” dedi. Gelen şikâyetler doğrultusunda 171 Çağrı Merkezi tarafından yönlendirilen müfettişlerin, olay yerine kısa zamanda intikal ederek, tablet PC ile mekânın fotoğrafını çekip, yine tablet PC’de oluşturulan rapor formunu doldurarak, bir tuşla Sağlık Bakanlığı ve ilgili tüm birimlere gönderebildiklerini söyleyen Özer Hıncal, “Valilikler de o an işletmeye cezayı kesiyor” dedi. Eskiden insanların bu tip durumlarda nereyi arayacaklarını bilemediklerini ve aradıklarında da kiminle muhatap olacakları konusunda soru işaretleri ile karşılaştıklarını söyleyen Özer Hıncal, “Şimdi her şey kontrol altında. Şikâyet kime gitti, ne zaman gitti uydu takip sistemi üzerinden anında kayıt altında” dedi. Ankara’da pilot uygulaması yapılan sistemin oldukça başarılı olduğunu ifade eden Özer Hıncal, “Bakanlık Türkiye’deki 4 bin 500 müfettişe eğitim veriyor. Haziran sonunda başta büyük iler olmak üzere bu sitem tüm yurda yayılacak” açıklaması yaptı.

"HER ARAÇTA CİHAZ OLSA KAZALAR YÜZDE 90 AZALIR"

Bu tür sistemlerin kullanımının yaygınlaşması halinde trafik kazalarının da azalabileceğini savunan Hıncal, geçen yıl Türkiye’de 1 milyon 228 bin kazanın medyana geldiğini ve bu kazalar neticesinde 3 bin 828 kişi hayatını kaybettiğini söyledi. Bu kazaların 119 bininin sürücü hatasından kaynaklandığına işaret eden Hıncal, "Yine geçen yıl 1 milyon 387 bin aşırı hız cezası kesilmiş. Biz şuna inanıyoruz, eğer her araçta cihazlarımızdan olsaydı, hız kameralarına hatta radara bile gerek olmazdı. Araç 120 kilometre hızı geçtiği an, uydudan biz anında tespit ediyoruz. Plakasını da biliyoruz. Cezayı otomatik gönderebiliriz. Ve bu hiçbir ülkede olmayan bir uygulama olur. Ve kaza oranlarını da yüzde 90 düşürmüş oluruz” dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA