• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Time: İsrailin Haması devirme projesi çöktü
27 Haziran 2010 Pazar 19:17

Time: İsrail'in Hamas'ı devirme projesi çöktü

ABD'de yayımlanan Time Dergisi'nin İnternet sitesinde Tony Karon imzasıyla yer alan haberde İsrail'in Gazze ambargosunu hafifletme kararının 'Hamas'ı devirme projesi çöktüğün işaret'
İsrail'in Gazze'ye giren çok çeşitli sivil malzemeye uyguladığı yasağı kaldıracağı açıklaması, bölgenin Hamaslı yöneticilerini "ekonomik savaş" ile devirme stratejisinin çöktüğüne işaret ediyor. Küçük kıyı şeridini yöneten İslamcılar bu açıklamayı bir zafer sayacak çünkü kuşatmadan sağ kurtuldular. Keza ablukayı delme çabası kanlı bir şekilde biten eylemci filosunu destekleyen ve İsrail'in geri adım atmasını hızlandıran diplomatik fırtınayı başlatan Türkiye de bunu zafer sayacak. Söz konusu girişim, İsrail'in Gazze stratejisinin hedefine ulaşamadığını kabul ettiğine işaret ediyor.

Ablukanın baskı altında çökmesi Obama yönetimi için de bir utanç çünkü bölgede Türkiye'nin daha kuvvetli meydan okumasının İsrail'i davranışını değiştirmeye zorladığı, Obama'nın kibar ricalarının bunu başaramadığı düşünülecek. Utanılacak duruma düşen diğerleri arasında ise ikisi de Hamas'ın devrilmesi umuduyla zımnen ama kesin olarak ablukayı destekleyen ve bölgedeki olaylarla azalan ilgisi abluka fiyaskosuyla belirginlik kazanan Filistin yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek bulunuyor.

ABD ve Avrupalılar İsrail'in açıklamasını Gazze'de ekonomik yaşamın normalleşmesine doğru bir ilk adım olarak memnuniyetle karşıladı ancak değişimi İsrail'in sözlerinin değil, eylemlerinin göstereceğini belirttiler. İsraillilerin politika değişikliğini ABD ve Orta Doğu Dörtlüsünün temsilcisi, eski Britanya Başbakanı Tony Blair ile istişare etmiş olduğu gerçeği, aslında ablukanın Batılı güçlerce paylaşılan Hamas karşıtı stratejinin bir bölümü olduğunu anımsatıyor. Obama yönetimi toplu cezalandırma stratejisi konusunda kaygılarını ifade etmiş olsa da İsrail'in yerleşim inşasını durdurmasını istediği şekilde Gazze ablukasının kaldırılmasını hiç talep etmedi.

Kamuoyu araştırmalarında Obama'nın Orta Doğu politikalarına Arap kamuoyunun verdiği destekte keskin bir düşüş gözlemlenmesi hiç de şaşırtıcı değil. Bu noktada, hükûmeti ABD'nin "ya bizimle ya bize karşı" yaklaşımını reddeden Türkiye devreye girdi ve Batı ile İsrail ve İran, Suriye ve Hamas benzerleri de dâhil müttefikleri arasında köprüler kurmaya çalıştı.

Türkiye ayrıca Müslüman dünyada öfkeye neden olan meselelerde İsrail ile yüzleşme ve Washington tarafından belirlenen koşullardan bağımsız diplomasi yürütme -hem Hamas ve Gazze hem de İran'ın nükleer programı konusunda- istekliliğini de gösteriyor. Bu bazılarının Türkiye'nin radikallerin safına kaydığını ileri sürmelerine yol açıyor ancak görünüşe göre Ankara'nın odak noktası şu ki bölgeyi bu şekilde bölerek ABD hiçbir yere varamadı ve ilerleme sağlanması için İran ve Hamas benzerlerini, bölgenin geleceğinde pay sahibi oldukları gerçeğini kabul eden güvenlik ve istikrar sistemlerine dâhil etmek gerekiyor. Obama yönetimi bu fikirden hoşlanmayabilir ama şimdiye kadar desteklediği alternatifler pek de işe yaramadı. Hatta her şeyden çok İsrail'in filo fiyaskosu sonrasında ablukayı kaldırması, ABD ve müttefiklerinin artık bölgenin stratejik gündemini belirlemediklerini gösteriyor.


Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA