• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Timavda Din öğretimi tartışıldı
14 Nisan 2012 Cumartesi 15:33

Timav'da Din öğretimi tartışıldı

Programın açılış konuşmasını yapan Forum Koordinatörü Muhittin Okumuşlar, Türkiye'de din eğitimi formunun güzel bir zamana denk geldiğini dile getirdi.

Din öğretimine yeni bir formül lazım

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV), Konya'da düzenlediği “Türkiye’de Din Öğretimi Formu” programında yeni anayasa çalışmalarında din eğitiminin yeri ve yeni eğitim yapılanması içinde din öğretiminin durumunu değerlendirdi.

Programa, MEB Bakan yardımcısı Orhan Erdem, Konya Milletvekilleri Cem Zorlu, İlhan Yerlikaya, Konya müftüsü Şükrü Özbuğday, Din eğitim uzmanları, STK temsilcileri ve okul müdürleri katıldı.

“Türkiye’de din öğretimi formu”nda , Anayasada din eğitiminin durumu, Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersleri ile Seçmeli din dersleri, Kuran Kurslarında Eğitim, İmam Hatip Liselerinde Eğitim konuları ele alındı.

Programın açılış konuşmasını yapan Forum Koordinatörü Muhittin Okumuşlar, Türkiye'de din eğitimi formunun güzel bir zamana denk geldiğini dile getirdi.

Meslek icabı bir toplantı değil, görev ve sorumluluk bilinciyle teklif yapılması düşünülen arzu edilen düşünceleri tartışmak istediklerini ifade eden Okumuşlar, tamamen özgür düşünerek din eğitimi alanında ihtiyaç olan konuları görüşmek istediklerini, artık meşruiyetle uğraşmak istemediklerinin altını çizdi.
TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz,  Türkiye'nin ciddi bir dönemden geçtiğini, yapılmamış birçok düzenlemelerin gerçekleştirildiğini, dile getirirken, iktisadi, eğitim, sosyal ve ekonomi alanlarında ciddi değişmelerin yaşandığını söyledi.

Genel Başkanı Ecevit Öksüz: “ 28 Şubat dönemiyle başlayan hatta onun da öncesinde Türkiye inananlar olarak zor zamanlar yaşadık. Kur’an kurslarına dair imam hatiplere dair başörtüsüne dair zor zamanlar yaşadık. Allah'a hamd olsun bu zor zamanlar baki olmadı. Özelikle eğitim öğretimde yapılan değişmeler, özgürleşmenin normalleşmenin her kim olursa olsun- engellerin kaldırıldığı dönemler geldi. Gerek müfredatta gerek içerikte gerek öğretmenlikle alakalı ciddi çalışmalar yapılıyor. 4+ 4 + 4 ile ortaokulların yeniden açılmasına vesile olmasına diğer taraftan Kur’an-ı Kerim ve siyer dersinin önderimizin hayatının tüm okullarda seçmeli ders olarak okutulması bizi duygulandırdı ve memnun etti" dedi.

 

Türkiye'nin demokratikleşme adına önemli bir süreçten geçtiğini dile getiren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Erdem, düzenlenen ''Türkiye'de Din Öğretimi Forumu'' ndaki konuşmasında, Türkiye'nin demokrasileşme adına önemli bir süreçten geçtiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem:"Ülkenin bütün değerlerini yok etmek adına kozmik odalardaki çalışmalardan kurtuluyor. Toplum din ahlak maneviyat adına her türlü eklentisinden kurtulup özüne dönüyor. Başta başbakanımız değerli bakanlarımız özenle bunu takip ediyorlar. Yeni eğitim sistemi içerisinde Kur'an ve peygamberimizin hayatının seçmeli ders olarak kanunlarla belirlenmesiyle yeni bir eğitim dönemime geçiyor. Her aile Türkiye'de çocuğunun dinini bilmesini, Kur'an bilmesini istiyor. Şimdi içeriğini doldurmak lazım. Bu tip çalışmalar hem MEB’e hem de akademisyenlere ortak bir alan verecek" dedi.

Formun ilk oturumunda konuşan Prof. Dr. Cemal Tosun,eğitimde değişiklik içeren 24.maddeyi yararlı bulduğunu maddenin milli eğitim ve dini eğitim olmak üzere iki boyutunun olduğunun dile getirdi. Prof. Dr. Cemal Tosun:" Milli eğitim açısından gerçekten kültürümüzü anlatan yaşayan bir nesle ihtiyacımız var. Toplumsal barışı desteklemek adına Avrupa da bu arayış sürüyor,  destekler veriliyor. Din eğitimi açısından ise, ebeveynlerin isteği kısmı işletilmemiştir. Eğer isteğe bağlı kısmı sağlıklı şekilde işletilirse, aranan şeyi aslında anayasada metin olarak ifade etmektedir. Hak özgürlük kavramlarıdır. Anayasadaki mevcut düzenleme korunacak mı farklılaşacak mı tartışması devam ediyor. Bazı platformlardan öneriler geliyor yumuşatılması adına. 80'li yıllarda Ankara İlahiyat’ta Hüseyin Atay hoca raporlar yazdı. Din dersinin gerekliliğini ifade eden çalıştaylar yapıldı ve gerekçeler sunuldu.1982'de ilahiyat dönüşünce misyon farklılaştı. İlahiyat hala bunun farkında değil. Hala ilahiyatçı yetiştireceğiz diyoruz, eğitimci misyonumuzun olduğunun farkında değiliz" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA