• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

THY Konya'ya neden uçmaz?

25 Ağustos 2009 17:19

Geçen haftadan kalan gündemimize tekrar devam edebiliriz. Konya’da  gerçekleşen koordinasyon kurulu toplantısından bahisle Konya’nın sıkıntıları ve buna üretilen çözümlerden bahsediyoruz.

 
Hemen her platformda dile getirilen Konya’nın havayolu problemi bu toplantının da gündemiydi. Konya’ya yapılan uçak seferleri diğer şehirlere göre çok daha az olunca, Konya merkezli uçuşlar Türkiye’nin en pahalı uçuşları oluyor. THY dışında özel havayolu şirketi de Konya’ya uçmadığı için, hem uçuş saatleri hem de fiyatları Konyalıların kabullenebileceği bir durum değil. Konumuz bu. Nasıl kabullenilsin ki.. THY’nin bazı şehirlere günlük tek yön uçuş sayıları şöyle; Antalya: 22, Adana: 17, Trabzon: 12, Erzurum: 8, Van: 8, Kayseri: 8, Gaziantep: 10, Elazığ: 4, Malatya: 4.
 
Bu sayılara özel havayolları dahil değil. THY’nin çok ucuz tarifeli Anadolu Jet bu sayıların içinde.  Peki Konya’ya kaç uçuş var? Günlük 3 kez karşılıklı İstanbul seferi. Bu uçuşlardan bireri de gece çok geç ve sabah çok erken. Yani ölü uçuş.
 
Bu uçuşla ilgili olan kısmı. Fiyatla ilgili kısmı ise tam bir felaket. Hiç uzatmadan söyleyeyim o zaman. Uçuşa 2 gün önce alınan biletle Konya İstanbul gidiş dönüş ortalama 340 TL’nin altında hiç olmuyor. Peki Van’dan İstanbul’a 2 gün kala alınan biletle ortalama kaç liraya gidersiniz. İnanın Konya fiyatının yarısı bile değil. Yani Konya’dan uçan biri, her zaman THY’ye diğer şehirlerin 2 katını ödemek zorunda. Van’a günlük tek yön 8 uçuş olunca, istediğiniz saati (ucuz olanı) tercih edebilirsiniz. Dolayısıyla seçme şansınız çok fazla olunca tercihi siz yaparsınız. Konya’da tercih şansınız yok mu? Haksızlık etmeyelim var. Ya sabah 07.00 ya da gece 23.00. Artık hangisini seçerseniz!!
 
Bu konu, açıkçası kendimi gazeteci bildim bileli Konya meselesi olarak konuşulur. Doğrusu koskoca Konya yıllardır bu meseleyi çözemedi ya, bu ayıpta Konya’ya yeter. Gerçi haksızlık etmeyelim, benim de bulunduğum ortamlarda bazı bakanlara bu konu iletildi. İnanmayacaksınız ama tepki hep aynıydı. Nimet Çubukçu’da, Binali Yıldırım da, Mehmet Şimşek te aynı şeyi söylüyor. “Konya’nın uçak seferleri yeterliymiş, doluluk oranı kötüymüş. Önce siz yolcu sayısını artırın”  diyorlar. Herkes bindiği Konya uçağında yer bulamazken nasıl olurda doluluk problem olur? Bu doluluk meselesini de öğrendik. Hani hava çok sisli olurda ILS cihazı olmadığı için (Şuanda Konya’da her ne kadar bu cihaz olsa bile etkinlik alanı çok düşük olduğu için katkı sağlamıyor) yılda Konya’ya 15-20 sefer yapılamaz ya.  İşte onlar sıfır yolcu görünür, böylece ortalama düşermiş. İyi de o cihazı koymayan sen, uçak seferini artırmayan sen, en pahalı yolculuk yapan ben. Nasıl adalet bu?
 
Düşük nüfuslu şehirlere 4 uçak seferi her türlü zarar göze alarak yapılıyor da,  2 milyon nüfuslu şehre bu yapılan reva mı? Yapılacak belli. Konya siyasileri ve yöneticileri, bir zamanlar Konya’da çalışan Candan Karlıtekin’e gidip günlük uçuş sayısını bir süreliğini beşe çıkarmasını isteyecekler. Gerçekten Konyalı uçağa biniyor mu binmiyor mu? İşte o zaman mesele bitmiş olur. Ancak ben öyle inanıyorum ki, o beş uçakta şimdikiler gibi %90 doluluğa çok rahat ulaşır. Nedense birileri gidip, çok muhtemel bunlar siyasetçiler olacak, Konya’nın ekmeğini yemiş,suyunu içmiş  THY Yönetim Kurulu Başkanına, bu işi çöz demiyorlar. Bu uçuş problemi de hep yanlış bilgilerle askıda kalmaya devam ediyor.
  
O gün Hüseyin Üzülmez’in bakanlara önemli eleştirilerinden biride  KOBİ’ler için kamu bankalarındaki atıl paranın destek için neden kullandırılmadığı sorusuydu. Oldukça haklı Üzülmez, hele geçen hafta Ziraat Bankasının ilk 6 aydaki karının 5 kat arttığını duyunca, neden bu kaynaklar yatırımcılar için kullandırılmaz sorusu hemen akla gelir.
 
Bu problemim bir kısmı, diğer kısmı ise odaların kendi paralarını nasıl değerlendirdiği ile ilgili. Türkiye’deki yüzlerce odalardaki paralar neden üyeleri için kullanıma açılmaz acaba?  Öyle ya TOBB’da bir kaç milyar dolardan, Anadolu’daki odalarda ise hatırı sayılır nakitten bahsediliyor. Yılda 300 TL ile bin TL arası aidat ödeyen fakat nasıl bir hizmet aldıkları hiç bilinmeyen bu esnaf, en sıkıntılı dönemlerinde bu paradan yararlanamayacaklarsa ne zaman faydalanacak.
 
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA