• Konya14 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Teşvikte Konya'nın fotoğrafı

09 Haziran 2009 14:45

Global krizin dünyaya uğramasından sonra Türkiye’de zaman zaman ekonomik tedbirler ve iyileştirmelerin tümümden daha kapsamlı bir teşvik paketi geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı.

 
Bölgesel kalkınmayı temel hedef alarak, Türkiye’nin daha geri bölgelerine daha büyük ve uzun vadeli katkılar sağlanırken, belli bir düzeydeki şehirlerin için bu katkı haliyle daha anlaşılır düzeyde tutulmuş. Sosyal problemlerin yoğun yaşandığı ve büyük şehirlere göçün devam ettiği doğu ve güneydoğu bölgesine sağlanan teşvikin kapsamlı olması bu anlamda anlaşılır oluyor. Umalım ki, bu büyük çaptaki teşvik o bölgelerin kalkınmasında önemli bir güç olsun.
 
Önceki yıllarda 54 dolar gibi çok küçük rakamla teşvik kapsamı dışında kalan Konya’nın bu kez, en yoğun destek verilen 4. bölgeden sonra, 3. bölge kapsamında açıklanan taslak yasada yer aldığını görüyoruz. Bu Konya açısından eğer değerlendirilebilirse önemli bir gelişme görüntüsünde.
 
Açıkçası bu teşvik paketi kalıcı bir yatırım hamlesini öngörüyor. Türkiye’nin büyük yatırımlar açısından düşünüldüğünde bu paket oldukça etkileyici. Peki daha küçük yatırımcılar için durum ne?
 
Hazine müsteşarlığı bu yeni teşvik yasası ile bölgesel yatırımlardan faydalanacak sektörleri açıklamış. Düzey 2, Konya ve Karaman bölgesi  TR52 kapsamında açıklanan sektörler şunlar;  “bavul, el çantası vb. ile saraçlık, deri giyim eşyası imalatı, demir dışı ana metal sanayi, eğitim hizmetleri, gıda ürünleri ve içecek imalatı, hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, ilaç / eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları, makine ve teçhizat imalatı, elektrikli makine ve cihazları imalatı, sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, motosiklet ve bisiklet üretimi, oteller(konaklama tesisleri), revolverler,tabancalar ve diğer silahlar, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı.

Aslına bakarsanız Konya’nın Cumhuriyet tarihinde aldığı en önemli teşvik paketi diyebiliriz. Özellikle gelişmekte olan sektörlerle ilgili yatırım teşviği verilmesi, kurumlar vergisinin %4’e çekilmesi ve 5 yıllık SSK işveren payının devlet tarafından karşılanması gibi cezbedici konular önemli ayrıntılar.

Tüm bunların yanında Konya’nın son yıllarda göze giren önemli sektörlerinin bu yasa taslağında olmaması da dikkat çekici. Mesela; Plastik, metal, metal işleme makineleri  ve kimya üreticileri yukarda saydığımız sektörler arasına ne yazık ki giremedi. Bunların yanında gelecek yılların tartışmasız en önemli gündemi olacak enerji konusunda da Konya’nın beklentisi vardı.  Özellikle güneş ve termal enerji konusunda özel bir ilgi bekleyen Konya, enerji konusunda ciddi olarak teşvik edilmeli. Konya, henüz taslak aşamasındaki yasanın, kanunlaşmadan bu konularında düzeltilerek eklenmesini bekliyor.
 
 
Konu yatırım ve teşvik olunca, Konya’ya yapılan önemli bir yatırımdan bahsetmeliyim. BSK Konya Hastanesinin basına tanıtım programında duyduğum sevinci paylaşmalıyım sizinle. Çok özel bir çabayla Konya’ya gerçekten Avrupa standartlarında bir hastane kazandıran BSK grubu ve Konya’daki lokal ortakları Abdullah Ağralı’yı tebrik etmem gerekir.
 
İnsanın merkezde olduğu  bu hastane abartmadan söyleyeyim gerçekten, 5 yıldızlı otel konforunda. Bu yatırımı Konya’ya kazandıran BSK Genel Direktörü Dr. Murat Dayanıklı ve Konya BSK Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Ağralı’yı bir kez daha tebrik ediyorum. Sağlık sektöründe teşvik desteği alan Konya’nın bu tür yatırımlarla bir sağlık üssü olmasını bu vesile ile bir kez daha temenni etmiş olalım.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA