• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Teşekkürler Konya
08 Kasım 2010 Pazartesi 15:05

Teşekkürler Konya

Konya, organ bağışında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ NakliEğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından ‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ etkinlikleri kapsamında panel düzenlendi. Eyyüp KalaycıKonferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Fakülte Dekan YardımcısıDoç. Dr. Oktay Sarı, Hastane Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Banu Bozkurt,öğretim üyeleri, hastane çalışanları ve öğrenciler katıldı.          
Panelin başkanlığını yapan Merkez Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı, organnaklinin sadece belirli gün ve haftalarda değil, her gün hatırlanmasıgerektiğini belirterek, “Ülkemizde organ nakli Dünya ortalamasınınaltında olsa da bu alanda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Konya’da iseTürkiye ortalamasının üzerinde bir başarıya sahibiz. Bugüne kadar 75başarılı nakil gerçekleştirdik. Bu sayının artması, insanlarımızın organ nakline daha duyarlı hale gelmesiyle mümkündür.” dedi.

CANLI NAKİL MECBURİYETTEN


Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kan Merkezi’nde görevli Uzman Dr. PelinTaşdemir, ‘Organ Bağışı’ konulu sunumunda, ülkemizde canlı nakildenyapılan organ naklinin kadavra nakillere göre daha fazla olduğunusöyledi.
 
Taşdemir, “Canlıdan organ nakli en son başvurulan çare. Aslındabenimsemediğimiz ancak kadavra nakillerin yetersizliği nedeniyle tercihettiğimiz bir yöntem. Ülkemizde yüzde 30 kadavra nakil yapılırken,dünyada bu oran yüzde 80 civarındadır. Bu rakam bağış sayısınıartırmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Milyon nüfus başına yıldakadavradan nakil İspanya’da 34.9, AB ülkelerinde 18.1, ülkemizde ise 3.6 civarındadır. Toplumumuzda beyin ölümünü tam olarak kavrayamama,bağışın dine uygun olup olmadığı, organların kime takılacağı, hastanepersoneline güvenmeme, cenaze işlerinin gecikme endişesi gibi nedenlerle organ bağışı yeterli oranda yapılamamaktadır. Hekimler olarak ‘kendiniz ve sevdikleriniz için organ bağışlayın’ diyoruz. Bunu organ naklibekleyen hastalar için istiyoruz.” dedi.
      
KONYA, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Erikoğlu, panelde organ nakilleriile ilgili genel bilgi vererek, “Konya, organ bağışında Türkiyeortalamasına göre üst seviyelerdedir. Yılda milyon başına 4 kişininorgan bağışı yaptığı ülkemizde Konya 10 bağış ile üst seviyelerde yerini almıştır. Bugüne kadar 35 kadavra ve 40 canlıdan olmak üzere 75 naklibaşarı ile gerçekleştirdik. Duyarlı insanlarımız sayesinde bu sayınındaha da artacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

“BEYİN ÖLÜMÜ İYİ ANLATILMALI”

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Tuba Bera Sarıtaş ise organ nakilleri öncesi hayati öneme sahip olanbeyin ölümü ile bitkisel hayat kavramlarına ilişkin ayrıntılı bilgiverdi. Beyin ölümünün gerçekleşmesi ile hastanın tekrar hayata dönmeşansının olmadığını belirten Sarıtaş, “Beyin ölümü sonrası eğer hastanın yakınları izin verirse organ nakli yapılabilir. Bitkisel hayatta isehastanın iyileşme şansı vardır ve organ nakli yapılamaz. Bu ayrım hastayakınlarına iyi anlatılmalı.” dedi.
      
60 BİN HASTA BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR

Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Tevfik Küçükkartallar da organbekleyen ve nakil olmuş hastaların sorunlarını anlatırken, “Ülkemizde 60 bin civarında böbrek hastamız nakil beklemektedir. Buna kalp, karaciğer gibi diğer nakilleri de eklersek sayı daha da yükselmektedir. Diyalizegiren hastalarımızın işgücü ve ekonomik kaybı, yaşadıkları sosyal vepsikolojik sorunları düşündüğümüzde organ naklinin ne kadar önemliolduğu ortaya çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA