• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Terörün tanımı değişiyor
10 Aralık 2010 Cuma 17:36

Terörün tanımı değişiyor

Hükümetin üzerinde çalıştığı yaklaşık 15 maddelik Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören düzenlemeler ile ilgili taslak metin tamamlandı.
 Hazırlanan yeni Terörle Mücadele Yasası’na göre terör ve terörfinansmanının tanımı yeniden yapılıyor. Bu çerçevede; teröre finanssağlayanların mal varlığı dondurulacak ve finans sağlayanlara ağırcezalar gelecek.

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı veçeşitli zamanlarda yurt dışında incelemeler de yapan, Adalet Bakanlığı,İçişleri Bakanlığı ve MİT yetkilerinin, "Teröre finans sağlayanların mal varlığının dondurulmasına" ilişkin düzenlemenin taslak çalışmalarınıntamamlandığı bildirildi.
Yapılacak düzenlemeyle, terörün tanımı vefinansmanı yeniden tanımlanıyor ve tüm ülke vatandaşlarına ve devletlere yönelik terör suçları kapsama alınıyor.

Hükümetin yıllardırüzerinde çalıştığı ancak, bazı hassasiyetler dikkate alınarak gündemetaşınmayan, "Terör finansmanlarının malvarlığını dondurmaya" yönelikçalışmaya tamamlandı.

Taslak metnin önümüzdeki günlerde tasarı haline getirileceği kaydedildi.

Bu çerçevede, hazırlanan taslak metne göre; teröre finans sağlayanlarınmal varlığının dondurulması ve bu yetkinin mahkemelerden alınarak direkbakanlığı bu bakanlıkların da Maliye, Adalet ve İçişleri olmasıamaçlanıyor. Düzenlemenin temel amacı ise yurt içinden çok yurtdışındaki terör finanslarının önüne geçmek olduğu ifade ediliyor.
Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu, terörünfinansmanıyla mücadeleye ilişkin düzenlemeleri de, OECD’nin karaparaaklama ve terörün finansmanıyla mücadele birimi FATF’in direktiflerineuygun hale getiriyor.

-TERÖR VE TERÖRÜN FİNANSMANI TANIMI YENİDEN YAPILIYOR-

Taslakta terörün finansmanıyla mücadele için "malların dondurulması" mekanizması da oluşturuluyor. Yeni mekanizmada da Birleşmiş Milletler GüvenlikKonseyi Kararlarının belirleyici olması öngörülüyor. Yeni düzenlemedeterörün ve terör finansmanı yeniden tanımlanıyor ve tüm ülkevatandaşlarına ve devletlere yönelik terör suçları kapsama alınıyor.
Türkiye ve diğer ülkelerin terörün finansmanıyla ilgili taleplerinin ne şekilde değerlendirileceği de taslakta bir alt başlık şeklinde bulunuyor.
Taslak, yabancı bir ülkenin terör finansmanıyla ilgili talebinin olmasıdurumunda, bunun hangi mekanizma ile ve ne şekilde Türkiye’yeiletileceğini, bu talebin nasıl bir süreçte sonuçlandırılacağını dadüzenliyor.

Türkiye’de terörün finansmanıyla ilgili bir sorunortaya çıktığında, bunun bir başka ülkeyle paylaşılması, oradan bilgiistenmesi ve mal varlıklarının dondurulması konusu da yeni düzenlemeninunsurları arasında yer alıyor.

-15 MADDELİK DÜZENLEME YENİ CEZAİ MÜEYYİDE GETİRİYOR-


Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü ve çalışmalarıntamamlandığı yeni 15 maddelik Terörle Mücadele Yasası’nda, teröre finans sağlayanların mal varlıklarının dondurulmasının yanı sıra, teröre yurtiçinde ve yurt dışında finans sağlayan, her türlü desteği verenlereilişkin cezai müeyyideler de ağırlaşacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA