• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Terörle mücadelede işbirliği şart
19 Ocak 2015 Pazartesi 15:08

Terörle mücadelede işbirliği şart

TBMM Başkanı Çiçek, "Terörle mücadele bir tek ülkenin gayreti, çabası, sorun kökten çözmeye yetmiyor, uluslararası işbirliğine kesin ihtiyaç var" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Terörle mücadele bir tek ülkenin gayreti, çabası, sorun kökten çözmeye yetmiyor, uluslararası işbirliğine kesin ihtiyaç var" dedi.

Çiçek, Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi ile TBMM'de bir araya geldi. Çiçek ile Cuburi, başbaşa görüşmelerinin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Cemil Çiçek iki ülke ilişkilerinin ayrıcalıklı olduğunu, ilişkilerin gelişmesi açısından ziyaretin son derece önemli olduğunu belirtti.

Ziyaretin sadece iki ülkenin değil bölgede istikrar, huzur ve refahın artması bakımından da önemli olduğunu ifade eden Çiçek, "Günümüz dünyasında en önemli sorunlardan birisi bilgi kirliliğidir. O nedenle özellikle dış politika alanında çoğu zaman eksik, yanlış, yalan haberler çıkabilmektedir. Bu da kamuoyunu yanlış yönlendirmekte ve yanlış anlamalara sebebiyet vermektedir. Üst düzey ziyaretlerin birbirimizi anlamamızda, düşüncelerimizi açıkça ifade etmemizde, bilgi ve tecrübe aktarımında en sağlıklı yol olduğunu düşünüyorum" dedi.

Son zamanlarda iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin arttığını ve bunun son derece sevindirici olduğunu dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

"Bölgemizde yaşanan olaylar sadece o ülkeyi değil hepimizi ilgilendiriyor. Bu sorunların çözümü bakımından bölge ülkelerinin, Türkiye ile Irak'ın işbirliği yapmasını, görüş alışverişinde bulunmasını, sorunun çözümünde önemli bir unsur olarak görüyorum. Irak'ta seçimlerin yapılması, Cumhurbaşkanı'nın, Parlamentonun seçimi, Parlamento Başkanı'nın seçimi, hükümetin kurulması, bunlar çok önemli başarılar ve biz bunu büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. İki ülke ilişkileri bakımından parlamentolara önemli sorumluluklar düşüyor. Çünkü bizler halklarımızın temsilcileriyiz. Kalıcı bir işbirliği bakımından parlamentolararası ilişkiler ne kadar derinleşir, kalıcılaşırsa, bu hükümetlerin işini kolaylaştıracak ve birçok problemin çözümünde önemli bir imkan olacaktır."

İki ülke hükümetlerinin mutabık kaldığı birçok konu olduğunu belirten Çiçek, bu anlaşmaların Meclislerden geçirilmesinin, sorunların çözümü için önemli olduğunu söyledi.

"Uluslararası işbirliğine kesin ihtiyaç var"

Bazı sorunların sınırları aştığını, bölgeyi ve tüm dünyayı ilgilendiren sorunlar olduğunu, bunların başında da terör sorunu geldiğini ifade eden Çiçek, "Biz 30 seneyi aşkın süredir terör örgütlerinin her türlüsüyle uğraşan ve bunun bedelini ağır ödemiş bir ülkeyiz. Aynı sıkıntıyı siz de yaşıyorsunuz. Yaşadığımız bu acıların karşılığı olarak biz önemli tecrübeler edindik. Terörle mücadele bir tek ülkenin gayreti, çabası, sorun kökten çözmeye yetmiyor, uluslararası işbirliğine kesin ihtiyaç var. Çünkü bu örgütler birçok ülkede değişik imkanlara sahipler. Onun için şu an Ortadoğu coğrafyasında Irak, Suriye'de, DEAŞ örgütü başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelede yakın bir işbirliği gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğini yeteri kadar göremediğini belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Ümit ederiz yaşadığımız bu acılar tüm insanlık için bir ders olur ve terörle mücadelede işbirliğinde bir dönüm noktası olur. Terör meselesinde en önemli husus terör örgütleri arasında bir ayrım, derecelendirme yapmamaktır. Maalesef uluslararası toplumda böyle bir aymazlık ve çifte standart gördüğümü belirtmek isterim. Terör örgütleri arasında ayrım yapıldığı takdirde bizatihi teröre en büyük katkıyı vermiş oluyoruz. Terör, bir insanlık suçudur, bunun, dili, mezhebi, etnik kökeni, sebebi olamaz. Terör terördür, bunun önüne arkasına cümle koymaya gerek yok. Bu anlayışla değerlendirdiğimizde DEAŞ bir terör örgütüdür. Sizin için bizim için insanlık için büyük beladır ve bunun defedilmesi gerekir. Terörle mücadele konusunda bütüncül strateji, bir eylem planı ortaya koymaya mecburuz. Aynı şekilde PKK etnik terör örgütüdür. Biz bununla 30 yıldır uğraşıyoruz. Son zamanlarda DEAŞ ile mücadelede öne çıkıyor olması bunun terör örgütü olduğu gerçeğini değiştirmez. Maalesef bir kısım ülkelerde kendisini meşrulaştırma çabaları var.

Terör örgütüne vücut veren şartların ortadan kaldırılması, ona imkan veren politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Suriye'de yaşanan bir kısım sıkıntılar, kaos ortamı, ayrımcı politikalar, bu tür örgütlerin hareket imkanına kolaylaştırmakta ve eylem yapmalarına imkan vermektedir. Bu ve benzeri konularda pek çok ortak sorunumuz, konumuz var. Bunların yüzyüze konuşarak karşılıklı tecrübelerimizi birbirimize aktararak bölgeyi bu tür belalardan temizlememiz gerekiyor. Bundan sadece insanlarımız değil inançlarımız da büyük zarar görmektedir. Maalesef tüm dünyada İslam eşittir terör gibi art niyetli propagandalara imkan vermektedir. Halbuki hepimizin inandığı İslam barıştan yanadır."

"7 bin kişilik bir yasaklı listesi yayınladık"

Suriye'de yaşananların, terör açısından müsait bir ortam meydana getirdiğini ifade eden TBMM Başkanı Çiçek, sorunun çözümüne katkı vermesi gereken ülkelerin bu coğrafyada bir nüfuz savaşı sürdürdüğünü, bunun da büyük acılara sebebiyet verdiğini kaydetti.

"Kimyasal silah kullanmayın da birbirinizi nasıl öldürürseniz öldürün, bizim açımızdan mahsur yoktur" gibi ilkel yaklaşımla bölge sorunlarına yaklaşılmasının, terör örgütlerine çok önemli bir fırsat çıkardığını anlatan Çiçek, "Biz ortadoğuda yaşanan bu otorite boşluğundan en büyük zarar gören iki ülkeyiz. Ülke olarak bu bölgeye teröristlerin sızmaması için kendi imkanlarımızla her türlü çabayı gösteriyoruz. Şu ana kadar 7 bin kişilik bir yasaklı listesi yayınladık. Binden fazla kişiyi de sınır dışı ettik ama maalesef bu DEAŞ dediğimiz terör örgütü asrın belası, seksenden fazla ülkeden gelen teröristlerden oluşan bir bela. Her ülkenin bizlerle işbirliği yapması, bunların isimlerini bildirmesi lazım, istihbarat paylaşımına ihtiyaç var. Tabi ki olaylar oluncaya kadar kimse gerekli çabayı göstermiyor, seyirci kalıyor" dedi.

Terör örgütleri nedeniyle yerinden yurdundan edilmiş bir çok insan olduğunu, 2 milyona yakın Suriyelinin Türkiye'de olduğunu ve bunlarla ilgili maddi harcamaların 5 milyar doları bulduğunu belirten Çiçek, "Halen hem sizin hem bizim önümüzdeki en önemli sorun DEAŞ, terör örgütleri ve bunların önümüze koyduğu sıkıntılar ve kaybettiğimiz insanların acısıdır. İnşallah bu konularda daha yakın işbirliği içinde bölgemizden, ülkelerimizden defetmenin gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

Çiçek, ilişkileri her alanda geliştirmenin, iki ülkenin de yararına olacağını söyledi.

"Sorunlar daha komplike hale geldi"

Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi de bölgede endişe ve sıkıntının gittikçe arttığını, çok hassas dönemden geçildiğini ve sorunların daha komplike hale geldiğini kaydetti.

"Sorun krize dönüşmüş durumda. Büyük bir yangını söndürmeye giden bir yangın ekibi çalışması içerisindeyiz şu aşamada" ifadesini kullanan Cuburi, Türkiye ve Irak'ın bölgede son derece önemli bir konuma sahip olduklarını, birçok sorunun üstesinden gelebilme adına büyük bir güç oluşturduklarını söyledi.

Cuburi, "Haritaya bakıp sanal sınırları kaldırdığımızda olağanüstü büyüklükte siyasi ve ekonomik bir güç görmekteyiz bölgemizde. Yeterli irade ve niyet olsun yapamayacağımız iş yoktur" dedi.

Terörle ve radikal unsurlarla mücadele konusunda korunmalı ve mücadeleci bir işbirliği ihtiyacı olduğunu, ağırdan almak vahim sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Cuburi, "Çözümler bir demet halinde sunulmalı. Ilımlı görüşleri ortaya koyacak, aşırıcı görüşlere sahip olanları yola getirme anlamında bilinçlendirme kampanyaları düzenlememiz gerekir" diye konuştu.

İstihbarat anlamında işbirliğini son derece önemsediklerini belirten Cuburi, bütün bunların aynı anda yapılması ve biran önce başlanması gerektiğini söyledi.

Cuburi, Türkiye'ye, Irak ve Suriye'den gelenlere kucak açmasından dolayı teşekkür etti.

Kerkük'ün statüsü

Çiçek, Cuburi'nin birlikte geldiği heyeti tanıtmasının ardından, yeniden söz alarak, "Heyet, Irak'ın tümünü temsil ediyorlar. Bizim de arzumuz tüm Irak vatandaşlarının kendisini dışlanmış hissetmeden hem parlamentoda temsil edilmesi ve yürütülecek politikaların herkesi kucaklamasıdır" dedi.

"Heyet içerisinde Türkmenlerin de bulunmasının bizim açımızdan önemli" ifadesini kullanan Çiçek, Türkiye'de en çok merak edilen konunun Kerkük'ün statüsü olduğunu, Türkmenlerin çıkar ve beklentilerini karşılayacak formülün bulunması önemli olduğunu kaydetti.

Çiçek, "Biz Irak'ın bütünlüğü ve birliğinden yanayız. Herkesin Iraklılık bilinci içinde hareket etmeleri bizim en temel arzumuz. Bu bir çok sorunun çözümüne katkı sağlayabileceği gibi bir kısmı istismarları da ortadan kaldıracaktır. Bu heyetin teşkili bunu açıkça gösteriyor. Bizim görmek istediğimiz Irak'ta işte böyle bir Iraktır" diye konuştu.

İstanbul'da İSİBAP toplantısı yapıldığını anımsatan Çiçek, "Müslümanların sorunların en evvel Müslümanlar çözmelidir. Başkaları bize bir şey söylerse onun arkasında başka şeyler de beklemek gerekiyor" dedi.

Çiçek, bu toplantılardan birinin Bağdat'ta yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

"Irak'ın destek vermesini yadırgadık"

Dost ve kardeş ülkelerden KKTC'ye karşı hayırhah bir tutum takınmalarını onlarla işbirliğini geliştirmelerini arzu ettiklerini belirten Çiçek, "Maalesef 2014 Eylül'de İSİBAP'ın yıllık koordinasyon toplantısında 'Kıbrıs Türk devleti' ifadesinin nihai bildiriden çıkarılmasına yönelik bir çaba oldu. Irak'ın bilemediğim, anlayamadığım bir sebepten dolayı buna destek vermesini yadırgadık. Böylesine bir kazanım varken metinden çıkarılıyor olmasını biraz üzüntüyle karşıladık. Bu konularda haktan, hukuktan, doğrudan yana tavır almayı dostlarımızdan bekliyoruz" dedi.

Görüşmelerin ardından Çiçek, Cuburi onuruna öğle yemeği verdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA