• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Terörist eylemlerinin güçlü biçimde kınanması
19 Nisan 2013 Cuma 09:52

Terörist eylemlerinin güçlü biçimde kınanması

Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nun, AB Komisyonu 2012 Türkiye İlerleme Raporu'na dair kararının adil, objektif ve faydalı bulunduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AP'nun AB Komisyonu'nun 2012 Türkiye İlerleme Raporu'na dair kararının Fransa'nın Strasbourg kentinde yapılan AP Genel Kurulu toplantısı esnasında oylanarak kabul edildiği belirtildi.
Açıklamada, AP'nin düzenli olarak her yıl ilkbahar döneminde Türkiye'ye ilişkin böyle bir karar açıkladığı hatırlatıldı.
AB kurumlarının aday ülkeler hakkındaki değerlendirmelerinin, katılım süreçlerindeki gerekliliklere dikkat çekmenin ötesinde, bu süreçlerin ilerletilmesini teşvik edici olmalarının beklendiği belirtilen açıklamada, bu çerçevede AP tarafından yayımlanan bu tür kararların da adil ve objektif oldukları ölçüde, faydalı bulunduğu vurgulandı.
Açıklama, Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan söz konusu AP kararında, Türkiye'nin siyasi reformlar alanında atılan olumlu adımlara yer verildiği, bu kapsamda, 4. Yargı Reformu Paketi, Kamu Denetçiliği Kanunu ve ilk kamu denetçisinin atanması, Ulusal İnsan Hakları Kurumu'nun kuruluşuna dair kanun, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu, gayrimenkul hakları bağlamında Vakıflar Kanunu'nda yapılan değişiklikler gibi yasal düzenlemelere işaret edildiği kaydedildi.
 
-PKK'nın terörist eylemlerinin güçlü biçimde kınanması-
 
Açıklamada, bununla beraber kararın, PKK'nın terörist faaliyetlerinden kaynaklanan durumun bir çatışma olarak nitelendirilmesi gibi bazı yanlış algı ve değerlendirmeler içerdiğinin görüldüğü ifade edildi.
Kararda yer alan, "AB ülkelerinin Türkiye ile terörle mücadele konusunda işbirliğini artırmalarına" yönelik çağrının memnuniyetle karşılandığı bildirilen açıklamada, ayrıca AB terörist örgütler listesindeki PKK'nın terörist eylemlerinin güçlü biçimde kınandığının görüldüğü vurgulandı.
AB'ye üyelik müzakereleri bağlamında kararda, "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu-22" faslının açılması çağrısında bulunulduğu, siyasi reform süreciyle yakından alakalı "Yargı ve Temel Haklar-23" ve "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik-24" fasıllarına ilişkin engelin kaldırılmasının istendiği, ayrıca "Enerji-15" ve "Sosyal Politika ve İstihdam-19" fasıllarının da müzakerelere açılmasının öneminin vurgulandığı belirtildi.
Açıklamada, Türkiye'nin bölgesel rolünün ve AB bakımından taşıdığı anahtar konumun da vurgulandığı kararda, Suriye'deki demokratik güçlere verilen destekten ve Suriyeli sığınmacılara sağlanan insani yardımdan da övgüyle bahsedildiği belirtildi.
Öte yandan kararda, yasa dışı göçle mücadele bağlamında Türkiye ve AB arasında parafe edilen Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasına önem verildiğinin kaydedildiği bildirildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA