• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Terör esaretinden kurtulan bölgede ticaret tekrar başladı
13 Mart 2016 Pazar 09:51

Terör esaretinden kurtulan bölgede ticaret tekrar başladı

Halkı işinden ekmeğinden eden terör olaylarına karşı yürütülen operasyonların başarıyla tamamlanmasının ardından bölgede ticari hayat normale dönmeye başladı. Esnaf işinin başına geçerken, bölgedeki otellerin doluluk oranları ikiye katlandı.

Terör örgütü PKK’nın başta Diyarbakır’ın Sur ilçesi olmak üzere Güneydoğu’da bazı yerleşim yerlerinde halka uyguladığı zulüm ve esaret, güvenlik güçlerinin haftalarca süren çalışmasıyla geçen hafta son bulurken, hayat da normale dönmeye başladı. Güneydoğu’da sadece bazı bölgelerde terör eylemlerinin olmasına rağmen diğer şehirleri de etkileyerek ekonomik hayatı durdurma noktasına getiren terör olaylarına karşı yürütülen operasyonların başarıyla sonuçlandığının açıklanması üzerine bölgede ticari hayat tekrar canlanmaya başladı, otellerde doluluk oranları iki katın üzerinde artış gösterdi. Diyarbakır’da bir hafta öncesine kadar yüzde 15-20 civarında olan doluluk oranı yüzde 50’ye yaklaştı. Şehirdeki otellerin doluluk oranının Nevruz’la birlikte artması beklentisi hakim. Özellikle Nevruz kutlamaları nedeniyle yurtiçi ve dışından hem yerli hem de yabancı çok sayıda ziyaretçi Diyarbakır’a geliyor.

ESNAF İŞİNİN BAŞINDA

Sur’da bulunan 38 otelden bazılarında ise tadilat başladı. Sur’un en büyük otellerinden Liluz Hotel önümüzdeki hafta yeniden hizmet vermeye başlayacak. Toplamda  4 bine yakın yatak kapasitesine sahip olan Diyarbakır’da 5 yıldızlı beş otelin de inşaatı sürüyor. Son yaşanan olaylarla birlikte bu otellerin inşaatlarında duraklama yaşanmıştı. Huzur ortamıyla birlikte inşaatların yeniden başlayacağı belirtiliyor. Sur’da dükkan açamayan 3 bin esnafın da kepenkleri açmasıyla birlikte ticari hayatın daha da artması bekleniyor. Sur’un tarihi ve kültürel dokusunun korunarak Toledo’ya dönüşmesi halinde yüz binlerce turist gelebileceği ifade ediliyor. Sur ilçesinin geleceği için örnek gösterilen İspanya’nın Toledo kenti, yılda yaklaşık 3.5 milyon turist ağırlıyor.

HAYAT NORMALE  DÖNÜYOR

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Şeyhmus Ayhan, ticari hayatın normale dönmeye başladığını belirterek son 3-4 gündür otellerdeki doluluk oranının yüzde 15’den yüzde 35-40’a kadar çıktığını söyledi. Birkaç gündür şehirde başlayan hareketliliğin bir hafta 10 gün içinde daha da yükseleceğine dikkat çeken Ayhan “Olaylardan sonra devam eden otel yatırımlarında da işler yavaşlamıştı. Bundan sonra hareketlilik olur. En azından şehir içindekilere güven geldi. Önümüzdeki günlerde güven ortamının artmasıyla birlikte otellerin doluluk oranı da yükselir” diye konuştu.

Diyarbakır’ın önemli otellerinden Mitannia Regency Hotel’in sahibi Sadrettin Malkoç, ilkbahar ve sonbaharda turizm sektöründe canlılık yaşandığını belirterek siyasi gerilim ve terör olayları nedeniyle sorun yaşandığını kaydetti. Son bir hafta 10 gündür şehirde hareketliliğin olduğunu aktaran Malkoç “Doluluk oranımız hafta içi yüzde 20’lerden yüzde 40’lara kadar geldi. Tam eskisi gibi değil. Önümüzdeki günlerde daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

SUR İÇİNDEKİ OTELLER AÇILIYOR

Sur’da bulunan Liluz Hotel’in sahibi Şah İsmail Bedirhanoğlu, çatışmalar nedeniyle turizme ara verdiklerini söyledi. Otel için hazırlıklara başladıklarını ve önümüzdeki hafta açmayı planladıklarını ifade eden Bedirhanoğlu, 100’ün üzerindeki yatak kapasitesi ile bölgenin en iyi otellerinden biri olduklarını kaydetti. Aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı da olan Bedirhanoğlu, önümüzdeki döneme ilişkin iyimserliğin arttığını belirterek şehirde olumlu bir havanın oluştuğunu söyledi. Esnafın önceki günden beri işyerleri ile ilgilendiğini aktaran Bedirhanoğlu “Suriçi hem turizmin hem de ticaretin önemli bir merkezi. Diyarbakır’a önemli bir katma değer sağlayan merkez ilçe. Tekrar eski ve hareketli günler temenni ediyoruz” diye konuştu.

Terör mağduru esnafa faizsiz kredi kolaylığı

Terör mağduru ya da afetzede olan esnaf, önceden KOSGEB desteklerinden yararlanmış olsa dahi makine, ekipman ve demirbaş alımları ile iş yeri modernizasyonunun karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar sıfır faizli kredi kullanabilecek. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin kararname taslağını imzalayarak Başbakanlığa gönderdi. Buna göre, Türkiye Halk Bankası tarafından Hazine destekli Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredilerde terör mağdurları ve afetzedeler için ‘daha önce Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğinden yararlanmamış olma’ şartı kaldırılacak.  Kredi kullanacakların 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren desteklerden yararlanmadıklarına dair KOSGEB’den yazı getirmeleri zorunlu olacak.

Silopi ve Cizre’de gençlere iş imkanı

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde düzenlenen istişare toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümetin terör olaylarının yaşandığı bölgelere büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini belirterek, “Daha iyi daha yaşanılabilir bir Silopi ve Şırnak’ı el birliği ile oluşturacağız” dedi. Yılmaz, zarar ziyanı 10 bin lira olan vatandaşların zararlarının hemen karşılanması için çalışma yaptıklarını, Silopi’de bin 200, Cizre İlçesi’nde ise 2 bin gencin toplum yararına hazırlanan projeler kapsamında işe alınacağını söyledi.

STAR

 
 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA