• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tercih tokludan yana
09 Kasım 2010 Salı 00:57

Tercih tokludan yana

Büyükbaş kurbanlık fiyatının yüksek olduğunu düşünen birçok vatandaş, tercihini küçükbaştan yana kullanacağını belirtiyor. Besiciler, koyun satışlarının arttığını söylüyor
Büyükbaş kurban fiyatlarını yüksek bulan vatandaşlar tercihlerini küçükbaştan yana yapıyor. Koyun satışlarının geçen yıla oranla bu yıl arttığına dikkat çeken Üçler Mezarlığı arkası eski Saman Pazarı Kurbancı esnaflarından Yılmaz Bildik ve Rıza Akdeniz, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının da her bütçeye uygun olduğunu söyledi. Küçükbaş hayvanlarda en çok tercih edilen kurbanlığın toklu (Erkek kuzu) olduğuna dikkat çeken Rıza Akdeniz, “Her yıl olduğu gibi bu yılda küçükbaş kurbanlıklarda toklu tercih ediliyor.  Toklunun fiyatları koyun veya keçiye oranla biraz yüksekte olsa etinin lezzeti yüzünden yine tercih ediliyor. Normal kurbanlık tokluların fiyatları 500 ile 600 TL arasında değişiyor. 500 TL’ye alınan bir tokludan 25 ile 29 kilo arasında kemikli et çıkarken 600 TL’ye alınan tokludan 28 ile 30 kilo arasında kemikli et çıkar” dedi.
Tokludan sonra tercih edilen ikinci kurbanlığın de keçi olduğunu söyleyen Akdeniz, “Ormanları tükettiği için yetiştirilmesine sınır getirilen keçi dağda yayıldığı için eti lezzetli olur. Çok hareket ettiği için de diğer kurbanlıklara oranla yağı biraz dana az olur. 700 TL’ye alınan bir keçiden elde edilen kemikli et miktarı 30 kiloyu geçer. Ancak belirttiğim gibi keçi sayısının az olması hem fiyatlarının yüksek olmasına hem az bulunmasına neden oluyor” diye konuştu.
 
Dar gelirli ailelerin kurbanlıkta genelde koyunu seçtiklerini belirten Rıza Akdeniz, “Koyun eti toklu veya keçinin etine oranla lezzeti biraz farklı olur. Ancak gerek fiyatı gerek çok bulunması açısından dar gelirli ailelerin tercih ettiği kurbanlıklar arasında yer alır. Kurbanlık koyunların fiyatları 350 ile 550–600 arasında değişiyor. 350 TL’ye alınan koyundan 22 ile 25 kilo arasında kemikli et çıkar. 600 TL’ye alınan koyundan 27 ile 32 kilo arasında kemikli et çıkar. Vatandaşlarımız hangi kurbanlığı tercih ederse etsin bizdeki kurbanlıkların hepsini biz garantili olarak veririz. Çünkü bizler birkaç yıllık değil sürekli bu mesleği yapan kişileriz. Bu nedenle bizim sabit müşterimizde oldukça fazla. Tek amacımız müşterilerimizin kurbanlıklarını hiç tereddüt etmeden almalarını sağlamak” dedi.
 
Vatandaşların fiyatların düşmesi için son günü beklemelerini de değerlendiren Akdeniz, “Her yıl kurban bayramında sonra hayvanlar elde kalmasın diye besiciler hayvanlarını son günlerde ucuza satarak elden çıkartmak istiyorlardı. Ancak bu yıl bırakın elden çıkarmayı bayramdan sonra elimizde hayvan kalmayacağını bildiğimiz için fiyatları düşürme gibi bir niyetimiz yok. Çünkü hayvanların takviyesi yok. Bu nedenle tüm besici arkadaşlar kurbanda satamadıkları malları bayramdan sonra da aynı fiyata kestirecekleri için mallarını ellerinden çıkarmak istemeyecektir” şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA