• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Telekulağı Dobloya sığdırdılar
07 Mart 2014 Cuma 09:14

Telekulağı Doblo'ya sığdırdılar

Emniyet'e gelen Telekulak Komisyonu'na sunucu merkezini göstermeyip, 'Dinlemeleri yalnız Doblo ile yapıyoruz' denildiği ortaya çıktı.

Türkiye'de binlerce kişinin yasadışı olarak dinlendiği ortaya çıkarken, geçtiğimiz yıl telefon ve ortam dinlemeleri konusunda Emniyet'ten TÜBİTAK'a, MİT'ten TİB'e kadar birçok kurumla görüşen Meclis Telekulak Komisyonu'na tatmin edici bilgilerin verilmemesi dikkat çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne giden komisyon üyeleri sunucu (server) merkezini görmek isteyince, kendileriyle adeta alay edilircesine 'Dinlemeler yalnızca Doblo araçlarla yapılıyor' cevabıyla karşılaştı. Telefon ve ortam dinlemelerine ilişkin iddialar üzerine, geçtiğimiz yıl kamuoyunda 'Telekulak Komisyonu' olarak bilinen 'Haberleşme Özgürlüğü'ne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu' kurulmuştu. Komisyon üyeleri o zamanki çalışmalar sırasında devlet içinde bir çetenin bu işleri yaptığını düşündüklerini ancak bunu delillerle tespit edemediklerini dile getirdi. Komisyon Üyesi AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, bilgi almak üzere Emniyet'e gittiklerinde yetkililerin gayri resmi bir tavırla karşılaştıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

AKLIMIZLA ALAY ETTİLER

'Ben server merkezine ne zaman iniyoruz dedim. Onlar da birbirlerine baktılar 'Bizim öyle merkezimiz yok' dediler. Ben ve birkaç milletvekili arkadaşımız da 'Bizim zekamızla alay etmeyin' dedik. Sonra bize Doblo marka bir araç gösterdiler, 'dinlemeyi bununla yapıyoruz' dediler. Emniyet'e gittiğimizde bir gariplik sezdik. Sanki bir şeyler saklıyor gibiydiler, garip izah edilemeyen bir hâl vardı. Yasadışı dinlemeler konusunda somut delile ulaşamadık. Son yaşanan olaylardan sonra kurumların çok da masum olduğuna inanmıyorum.'

Çeteyi o dönem göremedik

Telekulak Komisyonu Üyesi AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar ise o zaman yasadışı dinlemeleri herkesin devletin üstüne attığını ancak belli bir adres olmadığını belirtti. Gittikleri kurumlardan aldıkları bilgilerin kendilerini tatmin etmediğini kaydeden Uçar, 'Dinlemelerin devlet imkanları ile yapıldığını biliyorduk. Ancak devlet içinde maksadını aşan çalışmalar yapan çeteler olduğunu o zaman görememiştik. Devlet imkanlarını kullanan bir çetenin varlığı hissediliyordu. Ancak gezdiğimiz hiçbir kurumda bize verilen bilgilerden tatmin olmadık' diye konuştu.

Hukuki durumu anlatmışlar

Telekulak Komisyonu Sözcüsü AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da o dönemki çalışmalar sırasında paralel yapıya ilişkin somut bir tespitlerinin olmadığını belirterek, 'Dinlemeler konusunda sorunların eksikliklerin nerelerden çıkabileceğini gördük. Ancak bunun kimler tarafından yapıldığını bilmiyorduk. TİB'e gittik. Teknik durumla ve hukuki durumla ilgili bilgi aldık. Orada cihazları gördük ama bunlarla neler yapıldığı biz bilemeyiz' dedi. Tunç, bu aşamada tekrar benzer bir komisyon kurulması önerisinin değerlendirilebileceğini dile getirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA