• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tazehurmatu halkı Kerküke sığındı
19 Haziran 2014 Perşembe 10:52

Tazehurmatu halkı Kerkük'e sığındı

ŞİD terör örgütünün, tehdidi altındaki Tazehurmatu nahiyesindeki halk, evlerini terk ederek Kerkük'e sığındı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, tehdidi altındaki Tazehurmatu nahiyesindeki halk, evlerini terk ederek Kerkük'e sığındı.

AA muhabirinin görüntülediği Kerkük'ün 15 bin nüfuslu Tazehurmatu nahiyesi, bir hayalet şehri andırıyor. Cadde ve sokakların bomboş olduğu nahiyede, dükkanlar kapalı.

Nahiyenin 5 kilometre güneyindeki Beşir köyünün IŞİD militanlarının eline geçmesiyle binlerce insan, çareyi evlerini terketmekte buldu. Çoğu Şii Türkmen olan Tazehurmatu sakinleri, çoluk çocuk yollara düşerek peşmerge kontrolündeki Kerkük'e sığındılar.

Kerkük'e bıraktığı ailesi için ihtiyaç olan bazı eşyaları almaya geldiğini belirten Yaşar Hüseyin, IŞİD tehdidi nedeniyle insanların bölgeyi terkettiklerini söyledi.

Nahiyeden kaçan Fadime Ahmet de dün IŞİD ile peşmerge arasında yaşanan şiddetli çatışmaları hatırlatarak, "İnsanlar, havan topu ve silah sesleri duyunca tedirgin oldu. Çareyi kaçmakta bulduk" dedi.

Peşmergeyle Türkmenler savunmada

Kerkük'ün 15 kilometre güneyindeki nahiyenin çevresinde peşmerge ve polis güçleri, muhtemel bir IŞİD saldırısı için tetikte bekliyor. Silahlanan bin gönüllü Türkmen genç de peşmerge güçlerine destek veriyor.

BAE Bağdat Büyükelçisi'ni geri çağırdı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bağdat Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bağdat Büyükelçisi Abdullah İbrahim eş-Şehi'nin, Irak'ta yaşanan tehlikeli gelişmeler konusunda istişarelerde bulunulmak üzere çağrıldığı belirtildi.

Irak'ta hiçbir kesimin dışlanmadığı kapsamlı ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunulan açıklamada, bunun, ülkenin içinde bulunduğu "tehlikeli durumdan çıkışın tek yolu" olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca BAE'nin, masum Irak halkının ölümüne neden olan "terörist grupları" şiddetle  kınadığı kaydedildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA