• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarlada 10 kuruş markette 1lira devri bitiyor
16 Haziran 2009 Salı 11:09

Tarlada 10 kuruş markette 1lira devri bitiyor

Çiftçilerin, ürünlerini hallerde doğrudan satabilmesini sağlamak için hazırlanan Haller Kanun Taslağı'nın yasalaşma süreci hızlandırılıyor.
Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan döneminde hazırlanan ve Başbakanlık'a gönderilen taslağın TBMM gündemine gelmesi için Başbakanlık nezdinde yoğun görüşmeler yürütülüyor. Söz konusu taslak, verimli çalışmayan sebze-meyve hallerinin kapatılmasını, özel hallerin açılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını öngörüyor. Yap-işlet ve yap-işlet-devret halleri kurulmasının önü açılırken çiftçilerin doğrudan ürün satmalarıyla birlikte her ürüne "ürün künyesi" konulması gibi ilk ve yeni uygulamaları zorunlu kılıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, geçen hafta yaptığı açıklamada, yeni yasama döneminde, sebze ve meyve ticareti ile ilgili çok önemli bir düzenleme yapılacağını; köylünün ürünlerini doğrudan pazarlara intikal ettirebileceğini vurgulamıştı. Ergün, "Hallerde tüketiciye ürünlerin çok daha sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir sistem getirilecek.'' demişti. Bakan'ın açıklamalarının ayrıntıları netleşmeye başladı. Zaman'ın Sanayi Bakanlığı'ndan elde ettiği bilgiye göre, sebze ve meyve sektörüne yönelik yeni bir tasarı hazırlanmayacak. Sadece Başbakanlık'ta bekleyen "Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarı Taslağı"nın yasalaşması için süreci hızlandıracak çalışmalar yapılacak. Taslağın gelecek yasa döneminde kanunlaşması sağlanacak. Zaman, söz konusu yasa taslağını ayrıntılı bir şekilde ilk kez kamuoyuna duyurmuştu. Taslakla sebze-meyve ticareti yeniden düzenleniyor. Hallerin yönetimi belediyelere verilirken, özel hal kurulmasının önündeki engeller de kaldırılıyor. Komisyoncu gelirine yüzde 6 sınırlaması getiren taslak, üretici birliklerine doğrudan satış imkânı da veriyor.

Düzenlemeyle, halen tarlada 50 kuruş olan bir kilo domatesin markette 5 katı fiyata satılmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Ayrıca komisyoncu ve tacirlere, mal bedelinin üreticiye ödendiğini ispat etmek mecburiyeti getiriliyor. Semt pazarlarının en az yüzde 10'u üretici satış yeri olarak ayrılacak. Özellikle birbirine çok yakın hallerin, mahalli idare birliği şeklinde tek çatı altında toplanması teşvik edilecek. Verilen süre sonunda kanuna uygunluğu sağlayamayan hallerin kapatılması öngörülüyor. Sebze ve meyve ticaretini yeniden düzenleyen taslakta öne çıkan bir diğer yenilik ise 'ürün künyesi' uygulaması oldu. Artık pazardan alınan bir meyvenin üreticisi, üretim yeri, hasat tarihi gibi özellikleri tüketici tarafından görülebilecek. Tasarı taslağı, perakende satış yapanlara da sınırlama getiriyor. Satışa sunulan meyve ve sebzenin toptancı hallerinden alındığı veya herhangi bir toptancı haline bildirildiği belgelenecek. Belgelenen ürünlerin satışı engellenemeyecek ve bunlardan Hal Vergisi alınamayacak.

YAZ GELDİ, KARPUZ HÂLÂ PAHALI

Öte yandan her ay düzenli olarak üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıklayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre yaz gelmesine rağmen karpuz hâlâ ucuzlamadı. Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin illeri ortalama fiyatlarını alan birliğin mayıs ayı fiyatlarına göre tarlada kilosu 0,58 liraya satılan karpuz, markette tüketiciye 1,98 liraya satıldı. Birliğin tarladan markete bazı ürünlerin fiyatları şöyle (kg): Domates 0,57-1,96; salatalık 0,34-1,39; kuru fasulye 1,32-4,56; çilek 1,13-2,87.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA