• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarımsal üretimde Avrupayı katladık
04 Aralık 2010 Cumartesi 17:17

Tarımsal üretimde Avrupa'yı katladık

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Türkiye'nin tarımsal üretim değerini 23 milyar dolardan 56 milyar dolara çıkardık. Türkiye, Avrupa Birliği'nin bütün ülkelerini geçti'' dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Türkiye'nin tarımsal üretim değerini 23 milyar dolardan 56 milyar dolara çıkardık. Türkiye, Avrupa Birliği'nin bütün ülkelerini geçti'' dedi.

İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen Türkiye'nin ilk 1000 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Konyalı firmalar ve Konya Sanayi Odası'nda (KSO) 35 yılını dolduran üyeler, Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Törene, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve sanayiciler katıldı.

KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, törende, geçen yıl 32 firmanın yer aldığı listeye bu yıl 34 firmanın girdiğini söyledi.

KSO'nun yerel bir oda olmanın ötesinde küresel düşünen ve Konyalı sanayicileri uluslararası arenada temsil eden bir kuruluş olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, ''Konya, Türkiye'nin küresel vizyonuna ve 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine katkıda bulunmak için tüm gücüyle çalışmaktadır'' dedi.

165 ÜLKEYE İHRACAT

Büyükhelvacıgil, Konya'da 32 bin KOBİ ile 165 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirerek, Konyalı sanayicilerin AB, Ortadoğu ve Afrika'nın yanı sıra insanların haritada yerini bulmakta bile zorlanacağı Burkina Faso, Oman, Brunei, Eritre, Maritus, Trinidad ve Angola gibi pek çok ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

KSO'nun da ortak olduğu Türkiye'nin ilk bilim merkezinin Konya'ya yapıldığını ifade eden Büyükhelvacıgil, Konya'nın büyümesine ivme kazandıracak olan bilim merkezinin şehre kazandırılmasında emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e teşekkür etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, Konyalı müteşebbisleri ve sanayicileri kutladığını, çünkü önemli bir başarıya imza attıklarını bildirdi.

AVRUPA'NIN ÖNÜNDEYİZ

Dünyanın geleceğinde tarımsal üretimin çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin, tarımsal üretim potansiyellerinin esasını teşkil eden bioçeşitlilik bakımdan Avrupa Birliği'nden çok zengin olduğunu ifade eden Eker, şunları kaydetti:

''Bütün Avrupa Birliği ülkelerinde 2400 endemik bitki türü var. Türkiye'de bizim kayıt altına aldığımız endemik bitki türü sayısı ise 3 bin 900. Bu şu demektir. Dünyanın geleceğinde gıda güvenliğini tedarik ve temin etmek bakımından Türkiye'nin sağlayacağı katkı çok büyük. AB'nin bugün müzakere sürecini açtığımız gıda ile ilgili başlıkta biz, Avrupa'nın sınırlarını Ardahan, Hakkari, Van, Mardin ve Hatay sınırlarına taşıdık. Yani hijyen, sağlık, gıda, birtakım bitki ve hayvan hastalıkları yönüyle Avrupa Birliği'nin sınırını buralara taşıdık. Bu faslı biz müzakereye açtık. AB, 'bu faslı açarım bunu müzakere ederim' dedi. Yeni veteriner sınır kontrol noktaları açtık. AB'nin şu andaki yürürlükteki tüm mevzuatını biz uyguluyoruz.''

Türkiye'nin tarımla ilgili olarak şu anda dünyanın 8. büyük ekonomisine sahip olduğunu anlatan Eker, Hükümete geldiklerinde Türkiye'nin 11. sırada olduğunu hatırlattı.

Eker, Türkiye'nin tarımsal üretim değerini iki katın üzerinde artırdıklarını ifade ederek, ''Türkiye'nin tarımsal üretim değerini 23 milyar dolardan 56 milyar dolara çıkardık.  Türkiye Avrupa Birliği'nin bütün ülkelerini geçti. Bizim önümüzdekiler ABD, Çin, Hindistan, Rusya gibi büyük ülkeler'' dedi.

26 MİLYON HEKTAR KONTROL ALTINDA

Tarım üzerinde spekülasyonlar olduğunu, en çok da bilgi sahibi olmayanların konuştuğunu, çok kolay ve ucuz siyaset yapıldığını belirten Bakan Eker, şöyle devam etti:

''Mesela Türkiye tarım sektörü müthiş bir verimlilik performansı ortaya koydu. 70 milyon insanın, ülkemizi ziyaret eden 30 milyon turistin karnını doyuruyoruz, üstüne net ihracatçı olarak 11.2 milyar dolar da ihracat gerçekleştiriyoruz. 9 milyar dolar ithalatımız var. 4 milyar doların üstündeki kısmı, tarım sektörünün doğrudan kullanmadığı ürünler. Mesela lif pamuk, ithalatı tarımda gözüküyor, ihracatı tekstilde gözüküyor. 4 milyar doları öyle çıktığınız zaman ilave 5-6 milyar dolar gıda ve diğer tarımsal üretim ihracatı yapan ülke durumundayız. 8 yıl öncesine göre nüfusumuz artmadı, azaldı, tarım alanlarımız da artmadı. Aynı alanda üretim yapıyoruz. Daha az sayıda çiftçiyle üretim yapıyoruz ama verimlilik arttı. Biz bunu durduk yerde sağlamadık. Biz tam 2 yıl çalıştık. 200'ün üzerinde uzman 2 senden fazla çalıştı. 26 milyon hektar tarım arazisinin her 2500 metrekarelik alanına data uygulaması yaptık. Şu anda her 2 bin 500 metrekarelik tarım alanında hangi tarımsal ürün hangi verimlilikle üretilebiliyor onu biliyoruz. Zaman zaman tarımda zor durumdaymışız gibi şeyler söyleniyor. Biz tarıma çok stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Türkiye'de tarımsal desteklemeleri artırdık. Bugün bir yılda Türk çiftçisinin cebine 5 milyar 700 milyon lira nakit para koyduk. Bu sadece üretim desteği.''

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA