• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarık Buğra Selçukluda anıldı
27 Şubat 2014 Perşembe 15:24

Tarık Buğra Selçuklu'da anıldı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Akşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Vefatının 20. Yılında Tarık Buğra Etkinliği”yle Türk edebiyatının usta kalemlerinden olan Tarık Buğra anıldı.
Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Perşembe Pazarı civarında hizmete açılan Yöresel Ürün Pazarı’nda sadece Perşembe günleri yoğurt, peynir ve benzeri ürünlerin satıldığını belirterek, “Yöresel Ürün Pazarı’mız haftanın 6 günü boş atıl olarak durmaktadır. Hiçbir il ve yerde olmayan bu Yöresel Ürün Pazarı’mız üretici kadınlarımızı bekliyor” dedi.
Başkan Oğul, Yöresel Ürün Pazarı’nın üretici kadınlar için kaloriferli, sıcak bir ortamda krom ve çelik masa ve dolaplarla, hijyen bir mekanda ürettikleri ürünlerin satılıp ev ekonomilerine katkı sağlamaları amacıyla açıldığını söyleyerek, “Bu pazar üretici kadınlarımızın hiçbir ücret ödemeden haftanın her günü ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomilerine katkı sağlamaları için bir Belediye hizmeti olarak sunuldu” diye konuştu.
Yöresel Ürün Pazarı’nın işlevsel hale gelmesinin ve burada bir pazar oluşturulması görevinin kadınlara ve kadın derneklerine düştüğünün altını çizen Başkan Oğul, “Akşehir Belediyesi bir mekan oluşturdu. Artık sıra sivil toplum örgütlerinde. Kadınları örgütleyerek üretim yaptırarak bu pazara getirilmesi ve ev ekonomilerine katkı yapılması sağlanmalıdır. Böyle bir mekan istense de kiralanamaz ama Akşehir Belediyesi bu mekanı ve hizmeti ücretsiz olarak sunuyor” dedi.
Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, bu mekanın atıl ve boş kalmaması gerektiğini kaydederek, Yöresel Ürün Pazarı’nın üretici ile alıcıyı buluşturan, otantik ürün ve eşyalar üretildiğinde turistlere satış yapılanEtkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, Yazar Beşir Ayvazoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Tarık Buğra’nın hayatının anlatımıyla başlanan programın açılışında konuşan SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Bu organizasyondan ve Tarık Buğra’ya göstermiş oldukları vefa örneğinden dolayı Edebiyat Fakültesi yönetimini tebrik ediyorum. Toplumları, toplum ve millet yapan kültürel zenginliğidir. Sahip çıkıldığı zaman edebiyat ve kültür, toplumların kimyasını oluşturur ve toplumların bütünlüğünü sağlar. Günümüz dünyasında toplumların hallaç pamuğu gibi atıldığı, onları bir arada tutan millet olma özelliğini kazandıran ne kadar unsur varsa hepsinin dejenere edilmeye çalışıldığı ve dünya milletlerinin tam bir sürüye dönüştürülmeye çalışıldığı şu dönemlerde bu tür uygulamalar anlamlıdır. Sosyal bilimler, edebiyat, tarih ve kültür toplumların gelişmesinde son derece önemlidir. Siz gençlerimizin amacı sadece bölümlerinizden mezun olmak olmamalıdır. Alanlarınızda ve farklı alanlarda kendinizi geliştirerek üretken olun ki toplumun gelişmesine katkı sağlayın” dedi.
 
TARIK BUĞRA’NIN ADI DERSLİĞE VERİLDİ
SÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür ise, “Vefatının 20. yılında romanımızın ‘Büyük Ağa’sı Tarık Buğra’ya vefa örneği olarak fakültemizdeki en büyük dersliğe O’nun adını vermekten bahtiyarız. Bu konunun fikir babalığını yapan Yazar Beşir Ayvazoğlu’na teşekkür ediyoruz. Eserleriyle yakın tarihimize ışık tutan, insanımızı anlamaya ve anlatmaya çalışan Tarık Buğra gibi önemli bir değerimizin adının yaşatılması, yeni nesillere tanıtılması yolunda bu uygulamamızın faydalı olacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ve Yazar Beşir Ayvazoğlu tarafından Tarık Buğra’nın ismi 206 numaralı dersliğe verildi.
 
EŞİNİN MEKTUBU OKUNDU
Daha sonra Tarık Buğra’nın memleketi olan Akşehir’de adına düzenlenen panele geçildi. Akşehir Kültür Merkezi’ndeki panele Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Akşehir İİBF Dekanı Prof. Dr. Fehmi Karasioğlu, Akşehir Kadir Yallagöz Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Serdar Gergerlioğlu, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim İlkhan, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. SÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür’ün başkanlığında gerçekleşen panele, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ve Yazar Beşir Ayvazoğlu konuşmacı olarak katıldı. Düzenlenen etkinlikte yurtdışında olduğu için katılamayan Tarık Buğra’nın eşi Yazar Hatice Bilen Doğru’nun “Tarık Buğra’yı Anlatmak” konulu mektubu okundu.
 
TARIK BUĞRA, HAYATINI YAZIYLA KAZANMIŞTIR”
Panel konuşmacılarından Tarık Buğra’yı şahsen tanıyan ve ‘Tarık Buğra’yı Anlamak’ konulu konuşmasında yazar hakkında bilinmeyenleri anlatan Beşir Ayvazoğlu, “Tarık Buğra benim bir abim, mesai arkadaşım ve dostumdu. Hakkında kitap yazan biri olarak kendisini çok yakından tanıyorum. Tarık Buğra yazarlık hevesine kapıldığı Küllük Kahvesi’nde yazarlarla konuşmaya başladıktan sonra onlardan etkilenmiş ve yazar olmaya karar vermiştir. Kendisini sürekli yazıya veren ve hayatını sadece yazarak kazanan nadir edebiyatçılardan biridir. Çok yazan biri olarak Türkçe’yi çok iyi kullanan Tarık Buğra, kendine has üslubuyla diğer yazarların arasında hemen fark edilir. O’nun okuyucusu O’nun yazdıklarını hemen ayırt eder” dedi.
 
“MUHALİF VE MÜSTESNA BİR ŞEHZADE OLARAK YAŞAMIŞTIR”
‘Bir Yakın Tarih Yorumcusu Olarak Tarık Buğra’ konulu sunumunda Tarık Buğra’yı anlatan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı ise, “Bir şehri tanımak, oluşturduğu değerleri fark etmekle mümkündür. Oluşturduğu değerler içinde yetiştirdiği evlatları da anlamalıyız. Bir şehir yetiştirdiği evlatlarıyla o evlatlarının dönüp şehrin ruhuna kattıklarıyla, şehri yapan toplumun mayasını karmasıyla da anlam kazanır. Tarık Buğra’yı Akşehir, Konya ve Türkiye’nin insanlarının hafızasına, gönlüne, güzellik algısına, düşünce dünyasına seslenen ve kalıcı etkiler bırakmış bir şahsiyet olarak takdir ve saygıyla anmak zorundayız. Tarık Buğra’nın eserleri özellikle romanları Türk toplumunun ve özellikle yakın dönem Türk tarihinin çok önemli problemlerine dair yorumlar, çözümlemeler, teklifler, fikir açılımlarıdır. Toplumun nabzını tutuşundaki başarısını, eserlerinin günümüzde de önemini yitirmeden sürdürmesinden anlıyoruz. Tarık Buğra ömrü boyunca muhalif ve müstesna bir şehzade olarak yaşamıştır. Tarık Buğra yazdıklarıyla yaşadığı dönemin alternatif bir tarih yazımını gerçekleştirmiştir. Kendi sanat ve düşünce kozasını örmekle meşgul olmuş ve dönemin ideolojisine angaje olmamıştır” diye konuştu.
Panelin sona ermesinin ardından katılımcılara Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğuz tarafından plaket takdim edildi. bir yer olması gerektiğini aktardı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA