• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarihi yel değirmenleri turizme kazandırılacak
17 Aralık 2011 Cumartesi 11:06

Tarihi yel değirmenleri turizme kazandırılacak

Bodrum'da bakımsızlık nedeniyle kötü bir görüntü oluşturan tarihi yel değirmenlerinin restore edilerek turizme kazandırılması için hazırlanan proje, Muğla Anıtlar Kuruluna sunuldu.
Bodrum'da bakımsızlık nedeniyle kötü bir görüntü oluşturan tarihi yel değirmenlerinin restore edilerek turizme kazandırılması için hazırlanan proje, Muğla Anıtlar Kuruluna sunuldu.
    
Bodrum ile Gümbet Mahallesi arasında bulunan ve bakımsızlık nedeniyle kötü bir görüntü oluşturan tarihi yel değirmenlerini her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Bölgedeki yel değirmenlerinden biri yaklaşık 2 yıl önce restore edilerek turizme kazandırılmıştı.
     Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak bölgedeki 8 değirmeni kapsayan bir proje hazırladıklarını ve projeyi Muğla Anıtlar Kuruluna sunduklarını söyledi. 
    
-Park, süs havuzu ve kafeteryalar yapılacak- 
    
Tarihi yel değirmenlerini kötü görüntüsünden uzaklaştırmayı ve turizme kazandırmayı amaçladıklarını belirten Kocadon, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
    
''Proje ile 8 yel değirmenini ara yollarla birbirine bağlayacağız. Restore edilen değirmenlerde kafeteryalar ve dinlenme alanları olacak. Peyzaj çalışmaları ile çevreye güzel bir görüntü kazandıracağız. Değirmenlerin bulunduğu bölgede parklar ve bir adet süs havuzu yapılacak. Otomobillerin düzenli bir şekilde park etmesini sağlayacak mekanları oluşturacağız. Eğer projemiz kuruldan geçerse, Bodrum çok güzel bir seyir terası kazanmış olacak.''
    
Kocadon, projeyi, değirmenlerin bulunduğu arazilerin sahipleri ile konuşarak hazırladıklarını, bu konuda belediyeye yardımcı olan arazi sahiplerine teşekkür etti. Projenin tamamlanması halinde Bodrum'un çok önemli bir sorununun çözülmüş olacağına işaret eden Kocadon, ''Yaklaşık bir buçuk yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Umarım kurul kısa bir sürede projeyi onaylar, bizde çalışmalarımıza başlarız'' diye konuştu. 
     
-''Dünyada az rastlanan manzarası var''-
    
     Yel değirmenlerinden ikisinin sahibi olan Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise bölgeyle ilgili geçmiş dönemde bir proje ürettiğini ancak projenin ilgili kurumların onayından geçmediğini belirtti.
    
Tarihi yel değirmenlerinin kötü görüntüsünün kesinlikle ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Nalbantoğlu, ''Buraya günübirlik alanda kullanılmak üzere lokanta veya kafeteryaların içinde bulunduğu bir proje yapılabilir. Eğer hazırlanan proje kuruldan geçerse, bölge çok daha cazip hale gelecek ve değirmenlerin bulunduğu tepe kontrol altına alınacak. Buradaki kötü görüntü ortadan kalkacak ve bölgeye gelen kötü niyetli insanlara engel olunacak'' dedi.
    
 Değirmenlerin bulunduğu bölgenin kente hakim bir noktada olduğunu anlatan Nalbantoğlu, şöyle konuştu:
     ''Bu kadar güzel manzarası olan bir yere dünyada az rastlanır. Bir tarafta geceleri ışıklandırılan Bodrum Kalesi, bir tarafta yazın ışıl ışıl olan bir Gümbet. Denizin mavisini, Bodrum panoramasını görebiliyorsunuz. Bodrum'u ziyaret eden turistlerin çoğu otobüslerle buraya gelerek fotoğraf çekiyor. Turistlere burada Bodrum'un tarihi anlatılıyor, Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro, Halikarnas Mozolesi gibi yerlerin bulunduğu noktalar uzaktan gösteriliyor. Böyle değerli bir noktayı satmak yerine, bu projeyle Bodrum'un cazibesine eklemeyi düşünüyorum.''
    
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel de tarihi yel değirmenlerinin ''restore edilerek turizme kazandırılması'' projesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
    
Yel değirmenlerinin bulunduğu bölgeyi dünyanın bir çok yerinden turistlerin ziyaret ettiğini anımsatan Gökbel, ''Bodrum artık çok büyüdü. Yeni sosyal alanlar açılması lazım. Değirmelerin bulunduğu bölge yeni yapılacak sosyal alanlarla turizme hizmet edebilir. Ayrıca burada bulunan değirmenler Bodrum'un geleneksel yapısını ve geçmişteki sosyoekonomik durumu hakkında da bilgi veriyor. Bölgenin korunup kullanıma açılması bu açıdan da önem taşıyor'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA