• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarihi bedesten çarşısı yenileniyor
05 Mart 2012 Pazartesi 14:09

Tarihi bedesten çarşısı yenileniyor

Konya Büyükşehir Belediyesi Konyanın kalbi olan tarihi Bedestende yenileme çalışması yapıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2000 yıllık merkezin yenileneceği proje ile Konyanın y
Konya Büyükşehir Belediyesi Konya’nın kalbi olan tarihi Bedesten’de yenileme çalışması yapıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2000 yıllık merkezin yenileneceği proje ile Konya’nın yeniden tarihi ile buluşacağını belirterek, tarihi kent merkezini bir bütün olarak ele alarak bir ilki başaracaklarını söyledi. Konya ticaretinin kalbi olan Bedesten’in yeniden eski önemine kavuşacağını kaydeden Başkan Akyürek, Bedesten’in ürettiği katma değerin de yarım milyar dolarlık rakamlara yükseleceğini söyledi. 180 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirilecek projede 2.687 adet dükkân biriminde düzenleme yapılacağını vurgulayan Başkan Akyürek, toplam bölgede 519 bina bulunduğunu, bunların 138’inin tescilli, 381’i tescilsiz olduğun ifade etti.
 
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi projesinin kalbini oluşturan Bedesten Sağlıklaştırma Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda düzenlenen toplantıda projeyi anlatan Başkan Akyürek, gerçekleştirilecek proje ile bölgedeki işyerleri yenilenirken Konya tarihinin de canlanacağını söyledi.
 
BEDESTEN ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞUYOR
Şehrin 2 bin yıllık merkezinin yenileneceğini, bu proje ile Konya’nın yeniden tarihi ile buluşacağını kaydeden Başkan Akyürek, “Konya’da son dönemde birçok hizmet yapıldı. Şehir gelişti, güzelleşti, modernleşti, Türkiye’ye örnek oldu ama tarihi kent merkezi arzu ettiğimiz şekilde bir yenilenmeye tabi olmadı. Şimdi, Akçeşme’de başladığımız yenilenme çalışması yeni bir sürece giriyor. Konya ticaretinin kalbi olan Bedesten yeniden eski önemine kavuşuyor.” dedi.
 
ESNAFIN KATMA DEĞERİ YARIM MİLYAR DOLARI BULACAK
Yapılacak yenileme çalışmasıyla ziyaretçi sayısının artacağını, Konya’ya gelen yabancı misafirlerin bölgeye ilgi göstereceğini vurgulayan Başkan Akyürek, Bedesten’in ürettiği katma değerin 150-200 milyon TL’lerden yarım milyar dolarlık rakamlara yükseleceğini ifade etti.
 
TARİHİ ROMALILARA DAYANIYOR
Tarihi Konya çarşısının Konya’nın tarihi konumunda olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Çarşının geçmişi Romalılar dönemine kadar gidiyor. Hatta 300’lü yıllara kadar gittiğini görüyoruz. Altyapının, tarihi Roma şehirlerinin altyapısına benzer olduğunu gördük. 2000 yıllık geçmişe dayanan önemli bir alan. Bu kadar önemli bir alanın yenilenmesi sağlanmış oluyor.”
 
KONYA OLARAK BİR İLKİ BAŞARIYORUZ
Tarihi kent merkezlerinin bir bütün olarak ele alındığı, restore edildiği şehir sayısının sınırlı olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, “Konya olarak bir ilki başarmış olacağız. Konya’nın tarihi çarşı merkezinin tamamını birden ihale ediyoruz. Projeyi yaparken esnaflara mali bir yük çıkarmamaya çalıştık. Maliyeti Belediyemiz tarafından karşılamaya gayret göstereceğiz. Çalışmanın tamamlanmasıyla esnaflarımız bugünkü cirolarının 3-4 katı ciroya ulaşacaklar. Bu yenilenmenin tamamlanmasıyla Konya’da en çok ziyaret edilen alan bu bölge olacak. Gelenler Hazreti Mevlana’nın ziyaret ettiği dükkanları bulacak. Düzenleme yapacağımız Selahaddin Zerkubi Hazretleri ile görüştüğü mekanı ziyaret edecekler.” diye konuştu.
 
ÇALIŞMA 2 YILDA TAMAMLANACAK
Bedesten Sağlıklaştırma Projesi’nin tamamlanarak ihalesine çıkıldığını vurgulayan Başkan Akyürek, nisan ayında başlaması planlanan çalışmanın 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti.
Başkan Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi projesinin kalbini oluşturan projenin Konya için hayırlı olmasını dileyerek, esnafların, derneğin ve kamuoyunun projeye desteklerinin devamını istedi.
 
BEDESTEN SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Bedesten Sağlıklaştırma Projesi 95.000 metrekarelik toplam alanda yürütülecek. Projenin kapalı mekan alanı toplamı yaklaşık 180.000 metrekare. 66 ada ve 945 parselden oluşan proje kapsamında, düzenleme yapılacak alanda 3 adet iç, 4 adet dış cadde bulunuyor. Bölgede toplam 519 bina bulunmakta olup bunların 381’i tescilsiz, 138’i tescillidir.
Bölgede 40 adet sokakta 84 sokak cephesi düzenlemesi ile birlikte toplam 2.687 adet dükkân biriminde düzenleme yapılacak. Düzenleme yapılacak yapılar arasında Konya tarihi açısından önem taşıyan Kapu Camii, Aziziye Camii, Bulgur Dede Mescidi, Mecidiye Han, Ahmet Efendi Hamamı, Nakıp Hacı İbrahim Han gibi tescilli yapılar da mevcuttur.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA