• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarihî affa başvuru süresi bir ay uzatılıyor
25 Nisan 2011 Pazartesi 08:32

Tarihî affa başvuru süresi bir ay uzatılıyor

Vergi ve sigorta prim borçları başta olmak üzere yaklaşık 300 kalemde kamu kurumlarının alacaklarını kapsayan tarihin en büyük borç affında başvuru süresi 2 Mayıs'ta doluyor.

Ancak hâlâ vergi daireleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerinde yoğunluk yaşanıyor. Kamu kurumları hafta sonu da mesai yaparak başvurulara cevap vermeye çalışıyor. Hükümet, bu durumu dikkate alarak başvuru süresini bir ay uzatacak. Böylece son başvuru süresi 2 Haziran'a kadar uzayacak. Başvuruları olumsuz etkilememesi için ertelemeye ilişkin duyuru ise süre bitimine bir ya da iki gün kala yapılacak.
Ancak hükümet, süre uzatımının süren başvuruları olumsuz etkileyeceğini değerlendirerek bu kararı ay sonuna kadar duyurmayacak. Ertelemeye ilişkin duyuru, süre bitimine 1 ya da iki gün kala yapılacak. Yeniden yapılandırmaya ilişkin süre uzatımı, başvurular için geçerli olacak. Taksit ödeme süresi uzamayacak.

Vergi ve SGK primleri başta olmak üzere 300 kalemdeki kamu alacağının faizlerinin silinerek enflasyon oranında yeniden hesaplandığı af başvuruları 2 Mayıs'ta sona erecek. Ancak torba yasa ile Bakanlar Kurulu'na başvuru süresini ve ilk taksit ödeme süresini bir ay uzatma yetkisi verildi. Zaman'ın edindiği bilgiye göre yaşanan yoğunluğu dikkate alan Bakanlar Kurulu, bu yetkiyi başvuru süresi için kullanacak. Ancak ilk taksit ödemesinde süre uzamayacak. Böylece borçlular, 2 Haziran'a kadar başvurabilecek.

Yeniden yapılandırma ile prim borcunun aslında indirim yapılmıyor. Ancak birikmiş gecikme zammı ve cezası siliniyor. Bunun yerine, enflasyon oranında faiz hesaplanıyor. Böylelikle birikmiş faizlerin yaklaşık üçte ikisi silinecek. Buna göre 100 bin lira faiz borcu biriken bir işveren, ana paraya ek olarak yaklaşık 30 bin TL ödeyip borucunu kapatabilecek. Borcunu ödemek isteyenler, 36 aya kadar, iki ayda bir ödeme şartıyla vade yapabilecek. Taksitlendirilen alacakların toplamına ise yıllık yüzde 5 faiz uygulanacak. Yapılandırmada taksitlerin zamanında ödenmesi gerekiyor. İkiden fazla taksitin ödenmesi aksatılırsa yapılandırma bozulacak. İsteyenler borçlarını kredi kartı ile de ödeyebilecek.

BİR MİLYON KİŞİ BAŞVURDU, SGK 13,5 MİLYAR LİRA TAHSİL EDECEK

Prim borç yapılandırmasına başvuranların sayısı 1 milyonu aşarken 18 milyar liralık alacak yeniden yapılandırıldı. Faizlerin silinip alacakların enflasyon oranında yapılandırılması ile SGK'nın tahsil edeceği rakam ise 13,5 milyar lira olacak. Şu an itibarıyla kurumun yaptığı tahsilat da 600 milyon TL'yi buldu. SGK'nın yapılandırma kapsamındaki toplam alacağı ise 50 milyar lira civarında. Prim yapılandırmasında SGK'ya borçlu kişi sayısı 3 milyon 790 bin. Kurum, prim affına başvuruları artırabilmek için çeşitli yollar deniyor. Borçluların hepsine mektup yollandı. Borç aslı 100 bin lira üzerindeki 22 bin işverene kurum başkanı Emin Zararsız imzası ile mektup gönderildi. Borç aslı 100 bin lira ile bin TL arasındaki 371 bin 281 işveren ile 2 milyon 39 bin esnaf ve tarım Bağ-Kur'luya da il müdürlerinin imzası ile mektup gitti. Mektuplarda borç yapılandırmasının getirdiği avantajlar anlatılıyor. Vatandaşların affa başvurması isteniyor.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA