• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tanıdığım kimsem yoktu
05 Nisan 2013 Cuma 13:08

'Tanıdığım kimsem yoktu'

Ülkesinde tıp eğitimi alırken ailesinin isteğiyle evlendirilen, birlikte Pakistan'a göç ettiği eşinin ölümü üzerine bu ülkeyi de terk etmek zorunda kalan Afgan kadının öyküsü, savaşın hüküm sürdüğü...
Ülkesinde tıp eğitimi alırken ailesinin isteğiyle evlendirilen, birlikte Pakistan'a göç ettiği eşinin ölümü üzerine bu ülkeyi de terk etmek zorunda kalan Afgan kadının öyküsü, savaşın hüküm sürdüğü bölgede kadınların yaşadığı dramı çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.
     Genç anne Şekiba Hasan (33), yapılan açıklamada, Afganistan'ın başkenti Kabil'de tıp fakültesi 3. sınıfında okurken ailesinin isteğiyle evlendirildiğini, daha sonra Pakistan'ın Peşaver kentine taşındıklarını söyledi.
     Hasan, makine teknisyeni olan eşinin 2,5 yıl önce kimliği belirsiz kişilerce öldürüldüğünü belirtti. Kocasının öldürülmesi sonrası Pakistan'da çocuklarıyla yalnız başına kalmak istemediğini dile getiren Hasan, şunları kaydetti:
     ''Eşimi öldürenin bulunmaması beni daha çok üzdü ve artık o ülkede çocuklarımla yalnız yaşamak istemedim. Bir kaçakçı beni ve çocuklarımı Almanya'ya götüreceğini söyledi. Ben de artık gideceğim bir yer olmadığı için kabul ettim. Zaten çocuklarımın geleceği için buna mecburdum. Kaçakçıya, elimde kalan son eşyaları da satarak 3 bin dolar verdim. Pakistan'dan Türkiye'ye kadar getirdi. Ancak Türkiye'den Almanya'ya gidecekken Atatürk Havaalanı'nda yakalandım. O zaman kaçakçının bana sahte vize aldığını anladım. 15 gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancı Şube Müdürlüğü'nde kaldım. Ne olursa olsun artık Afganistan'a dönmek istemiyorum. Bunu Emniyet yetkililerine de söyledim.''
     ''Benim bu durumumu anlayan yetkililer beni serbest bıraktılar'' diyen Hasan, serbest kaldıktan sonra bir kişinin yardımıyla Konya'ya geldiğini ifade etti.
   
     -''Tanıdığım kimsem yoktu''-
   
     Hasan, ''Gün boyu Meram Melikşah Parkı'nda oturup kara kara düşündüm. Çünkü gideceğim bir yer, tanıdığım kimsem yoktu. Türkçe de bilmediğim için kimseyle anlaşamıyordum. Sonra tesadüfen bir Afganlı'ya rastladım ve o bana yardım edip evine götürdü. Birkaç gün sonra kendi imkanlarıyla bana bir ev kiraladı'' dedi.
     Meryem (5), Ömer (6) ve Muhammed (8) isimli 3 çocuğuyla çok zor durumda olduklarını aktaran Hasan, ''Ne bir kuruşum ne bir lokma ekmeğim var. Param olmadığı için hastalanan çocuğumu hastaneye bile götüremedim. Evde yiyecek hiçbir şey yok'' diye konuştu.
     Şekiba Hasan; Farsça, Peştunca, İngilizce ve Urduca dillerini bildiğini de sözlerine ekledi.
     Afgan kadına sahip çıkan Nisar Ahmad Müceddedi de ''Parkta 3 çocuğuyla etrafına bakınıp duran bir kadın gördüm. Bana doğru gelerek kendisinin kimsesiz olduğunu söyledi. Ben de aldım eve götürdüm. Kendi imkanlarımla ona bir ev kiraladım. Emniyet Müdürlüğü'ne gidip oturma izni çıkarttım. Şekiba Hasan'ın kendi evinde hiçbir şey olmadığı için, şimdilik bizim evimizde barınıyor'' ifadelerini kullandı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA