• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tahliyeyi kim engelliyor?
02 Haziran 2014 Pazartesi 08:25

Tahliyeyi kim engelliyor?

Okyanus Grubu'na yönelik 'paralel' operasyonla 6 yıldır cezaevinde yatan avukat İlker Turdan'ın AYM'ye yaptığı bireysel başvuru 'hak ihlali' sayılmadı. Avukatın başvurusunun hala görüşülmemesi mağduriyetin artmasına neden oldu. Başvuruyu kimin engellediği tartışılıyor.

 

Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon kapsamında yargılanan işadamı Nusret Argun'un avukatı İlker Turdan, Argun'u savunmasının bedelini altı yıldır tutuklu şekilde yargılanarak ödüyor. Turdan'ın tahliye edilmemesinin gerekçesi ceza miktarının çokluğu ve kaçma şüphesi olarak açıklanıyor. Ancak aynı davada örgüt lideri olarak yargılanan Nusret Argun hakkında 180 yıllık kesinleşmemiş hapis cezası bulunurken, Turdan hakkındaki ceza bunun çok daha altında. Aynı davadaki Nusret Argun hakkında uzun tutukluluk nedeniyle hak ihlali kararı vererek Argun'un tahliyesini sağlayan Anayasa Mahkemesi, uzun tutuklulukla ilgili bireysel başvurusu Argun'la aynı zamanda yapılan Turdan hakkındaki kararı henüz vermediği için, Turdan'la ilgili hak ihlali devam ediyor.

'ANLAM VEREMİYORUM'

Turdan'ın 38 yaşındaki eşi Zeynep Turdan, 'Çok ciddi bir mağduriyetin içerisindeyiz. Bu süreçte 200'den fazla insan dosyada sanık durumunda ama Nusret Bey çıktıktan sonra hala eşimin orada olmasını bir türlü anlayamıyoruz' dedi. Sürecin sıkıntılı geçtiğini belirten Zeynep Turdan, 'Tabi ki inanıyoruz, güveniyoruz elbette ben de sonuna kadar kaderci bir insanım. Tabiki imtihanlardan geçeceğiz ama onun orada bir gün bile fazladan kalıyor olması hem onun için hem benim için hem çocuğum için hem ailemizin için çok ciddi sorun tabiki. Nusret Bey çıktığından beri 3 aya yakın bir zaman geçti. Ayın 12'sinde 3 ay olacak. İster istemez onun da psikolojisi etkileniyor. Bu süreçte biz de anlayamıyoruz artık' diye konuştu.

AİLECE ALTI YIL CEZAEVİNE GİDİP-GELMEKLE GEÇTİ

Eşinin Eylül 2008'den beri tutuklu olduğunu ifade eden Zeynep Turdan, 'Bu durum hem insanlık hem de çok büyük bir hukuk ayıbı. Rabbim yardım etsin inşallah dedi'. Babası cezaevine girdiğinde ilkokul dördüncü sınıfa başlayan oğlunun şimdi lise birinci sınıfa gittiğini söyleyen Zeynep Turdan, şöyle devam etti: 'İster istemez her gittiği okulda, her değiştiği sınıfta yeni insanlar, yeni çevre... Tabiki bu süreçte çok ciddi sorunlar yaşadık ama. Özellikle Nusret Bey çıktıktan sonra oğlum tabi biraz canı sıkıldı haliyle. Çünkü en son baba kaldı. Oğlum çok üzülüyor ama mantıklı bir çocuk. Çocukluğunu yaşamadan genç oldu. 6 yılı onun da cezaevinde geçiyor. Her ay gidiyoruz geliyoruz. O da bundan çok ciddi anlamda etkileniyor. Ama Allah'a şükür dersleri gayet iyi. Ben de sosyoloji mezunuyum oğlumla olabildiğince ilgilenmeye, anlatmaya çalışıyorum ama tabi ki kendi iç dünyasında ne yaşıyor, ne düşünüyor? Ben sadece ifade ettiği kadarını biliyorum fazlasını bilmiyorum.'

Tutukluluğu işkenceye döndü

Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluğunun makul süreyi aşması nedeniyle Anayasa'nın ihlal edildiğine karar verdiği ve bu kararla tahliye edilen Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun ise 'Gerekçeli kararımız da Ergenekon'da olduğu gibi 7 ayda yazıldı 9 ayda gönderilmedi. Şimdi Ergenekon'da bir tane insan kalmadı gerekçeli karar yüzünden. Benimle ilgili Anayasa Mahkemesi gerekçeli karar verdi. Ben tahliye oldum, aynı emsal arkadaşım için de geçerli. Ama bunu uygulamadılar. Ondan başka kimse yok içeride kalan. Tutukluluğu işkenceye döndü' dedi.

180 yıl alanlar dışarıda

Anayasa Mahkemesi'ne çağrıda bulunan 38 yaşındaki Zeynep Turdan, 'Ben ekstra, özel bir şey istemiyorum. Sadece hukuki olan yapılsın istiyorum. Çağrım Anayasa Mahkemesi için, Yargıtay için. Eşimden sonra başvuran 235 kişi uzun tutukluluktan tahliye edildi.180 yıl, 90 yıl, 45 yıl, 80 yıl ceza alanlar tutuklanmadı bile. Bu dosyada 98 yıl ceza alıp da tutuklanmayan insanlar varken benim eşim altı yıldır içeride. Tabi ki bu yaşadığımız süreç sıkıntılı, ömrümüz gidiyor, etrafımızda her şey değişiyor, çocuğumuz büyüyor' dedi.

ADALET İSTİYORUM

Turdan,sözlerini şöyle tamamladı: 'Ben adaletin yerini bulmasını istiyorum. En büyük dileğim ve duam budur. Rabbimin ilahi adaletine de sonuna kadar inanıyorum. Biz gerçekten mağduruz, sesimizi duyurmak istiyoruz. Bu ülkede yüzlerce binlerce mağdur olan insanlar vardır ama bizim önümüzdeki örnek, süreç, gelinen nokta belli. Ben Allah rızası için işlemin sağduyu ile takip edilmesini istiyorum. Eşimin işlediği bir suç yok. Çocuğuma bunu açıklamak çok zor. Önce ilahi adalete sonra bu ülkenin adaletine inanıyorum çünkü hukuk her ne kadar geç de işlese, bir hukuk devleti olduğumuza da inanıyorum.'

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA