• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tahıl ambarı, tohumculuğun da merkezi oldu
03 Eylül 2012 Pazartesi 12:50

Tahıl ambarı, tohumculuğun da merkezi oldu

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya, sertifikalı tohumculukta da adını duyurmaya başladı.
 Türkiye'nin tahıl ambarı Konya, sertifikalı tohumculukta da adını duyurmaya başladı. Hibrit ayçiçeğinde yüzde 95, patateste yüzde 73, arpada yüzde 42 ve buğdayda yüzde 31 oranında tohum üretimi Konya'dan karşılanıyor.
     Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada tarımda söz sahibi ülkelerin Ar-Ge çalışması yapan tohumculuk şirketlerinin faaliyetleriyle tarımın gelişmesini sağladığını söyledi.
     Konya'da son yıllarda tohum sektöründe önemli gelişmenin olduğuna dikkati çeken Alparslan, ''Tohum, hem verimi hem kaliteyi artıran başlı başına bir unsurdur. Kaliteli tohum ekmezseniz ne kadar verimli toprağınız olursa olsun, tarım araçlarınız ne kadar gelişmiş olursa olsun, ürününüz kaliteli olmaz'' dedi.
     Türkiye'nin 2023 yılında tarımda 140 milyar dolarlık gayrisafi milli hasıla hedefine ulaşabilmesi ve 50 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç edebilmesi için, tohumculuğu ön plana çıkarmaya çalıştıklarını aktaran Alparslan, tohumculuğa destek vererek Konya'da tohumculuk sektörünün büyümesine yardımcı olduklarını ifade etti.
    
     -''Konya tohumculuğun merkezi haline geldi''
    
     Konya'da 2001 yılında 3 tohum işletmesinde, 20 tohum üreticisi kuruluşça 252 bin dekar alanda tohum üretimi yapıldığını anımsatan Alparslan, şöyle devam etti:
     ''2012 yılında, 123 kuruluş, 647 bin 708 dekarlık alanda sertifikalı tohumluk üretimi yapıyor. Bayi sayısı 373, tohum yetiştirici sayısı ise 6 bin 50. Türkiye'de üretilen sertifikalı tohumluğun yüzde 38'i Konya'da üretiliyor. Bu ilimiz için çok önemli. Konya, tohumculuğun merkezi haline geldi.''
    
     -Patates üretim alanı 100 bin dekara çıktı-
    
     Geçen yıl 130 bin ton sertifikalı tohumluk buğday ürettiklerini anlatan Alparslan, şunları kaydetti:
     ''2011 yılında sertifikalı buğday tohumunun Türkiye üretiminin yüzde 31'i Konya'da üretildi. Arpa tohumluğunun yüzde 42'si, patates tohumluğunun yüzde 73'ü Konya'da üretildi. Bunun neticesinde Konya'da patates üretimi çok arttı. Patates üretim alanı 10 bin dekardan 100 bin dekara çıktı. Hibrit ayçiçeği tohumunda ise 14 bin 500 tonluk üretimin 14 bin tonu, yani yüzde 95'i Konya'da üretildi.''
     Konya'da yağlık ayçiçeği üretim alanlarının geçen yıla göre yüzde 40 oranında artış gösterdiğini anlatan Alparslan, ''Yağlık ayçiçeği üretimiyle ham yağ ithalatımızı önemli oranda azaltma hedefindeyiz. Konya'da geçen yıl yağlık ayçiçeği üretim alanı 23 bin dekardan yaklaşık 450 bin dekara çıktı. Bu önemli bir artış. Konya önemli bir yağlık ayçiçeği üretim merkezi olmaya başladı'' diye konuştu.
    
     -En kaliteli buğday Konya'da yetişiyor-
    
     Alparslan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2011 yılında kaliteye dayalı alım sistemine geçtiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
     ''TMO yüzde 11,5'in üzerinde buğdayda proteine göre fiyat skalası oluşturdu. Yüzde 11,5'in altına düşmüşse 'kaliteli buğday değil' demektir. Konya'da şu anda protein oranı yüzde 13,26. Bu, Türkiye'nin en kaliteli buğdayının Konya'da yetiştirildiğini gösterir. Bunda en büyük katkı, kaliteli sertifikalı tohumluk kullanılmasından ve doğru gübrelemenin yapılmasındandır.''  AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA