• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tabasaran:Su konusunda orta halli bir ülkeyiz
26 Ekim 2010 Salı 17:43

Tabasaran:'Su konusunda orta halli bir ülkeyiz'

Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran 'Tahminlerimize göre 2030 yılına kadar kişi başına düşen su miktarı 1000 metreküpe düşecek'


DÜNYA Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran, şu an ülkemizde kişi başına yılda bin 600 metreküp su düştüğünü ama 2030 yılında bu miktarın bin metreküpe düşeceğini belirterek, şimdiden tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliği yaptığı ve 3 gün sürecek olan 'Uluslalarası Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu' Dedeman Otel de başladı. 13 ülkeden 41 bilim adamının katıldığı sempozyumda 70 sözlü ve 217 poster sunumu yapılacak. Sempozyumun açılış töreninde konuşan Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran, şu an da dünya da nüfusun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkede, su sıkıntısı çekildiğini söyledi.

Türkiye'nin de suyu bol olan bir ülke olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Tabasaran, şunları söyledi:

"Su konusunda orta halli bir ülkeyiz. Kişi başına senede sadece bin 600 metreküp su düşmektedir. Su zengini olmak için kişi başına düşen suyun 4 binden, 10 bin metreküpe kadar çıkması lazım. Tahminlerimize göre 2030 yılına kadar kişi başına düşen su miktarı 1000 metreküpe düşecek. Nüfumuz da 100 milyona ulaşacak. Bu sonuçlara göre tedbirler almamız lazım. Su ve atık suyun sürdürülebilirliğini çok iyi deneyerek etkin uygulamaya mecburuz."

Küçük ve orta ölçekli belediyelerde atıksu arıtma konulu projelerinin bulunduğunu ifade eden Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de belediyelerin su ve arıtma konusunda enerji maliyetlerinin çok yüksek olmasından yakındığını belirtti. Güngör, "Bu konu ilgili yetkili kademelerle görüşme yaptık. Bu konularda elektrik tükeminin yüzde 50 oranında indirimli olmasını istedik. Yaptığımız çalışmalarla olumlu sonuç alacağımızı düşünüyorum. Bu konuda belediyelerin ciddi finansman ve kaynak sorunları var. Ama belediyelerimize katkı sağlayacak Mali bir gelişme var. İller Bankasının Mali değişikliği gündemde. Bu konuda 2 noktada itirazda bulunmuştuk. İller Bankası belediyelerimizden yıllık gelirler üzerinden yüzde 5 ortak pay kesintisi yapıyordu. Bu sadece genel bütçe vergi gelirleri üzerinde yüzde 2'ye iniyordu. Geçici birinci madde ile de ilk bir yıl için yüzde 3 uygulanıyordu. Biz geçici maddenin kaldırılması istemiştik. İller Bankası Genel Müdürümüz geçici maddeden vaz geçtiklerini belirterek kanunun yasalaşması için destek istedi. Biz bu konuyu başkanımızla paylaştık ve o da Başbakanımızla paylaşacak."dedi.

Hayrettin Güngör, su faturası tahsilatının hızlandırılması içinde talepler olduğunu ifade ederek, "Bu konuda tasarı hazır. Fazinden dolayı tahsil edilemeyen su alacaklarının faizinin affı söz konusu. Tasarı son noktaya geldi ve birlik olarak takip ediyoruz. Önümüzdeki süre içerisinde bunun da yasalacağını düşünüyoruz. Bunun su paralarının tahsilatının hızlandıracağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, su tasarrufuna değindi. Akyürek, "Yer altı suları açısında Türkiye'nin en zengin ili Konya'dır. Ancak Konya ovasında 60 binden fazla kaçak kuyudan kullanılan su, bu zenginliği tehdit ediyor. Adeta su konusunda kazandığından fazla harcayan insanlar konumundayız. Konya kapalı havzasına yıllık gelen su miktarının çok üstünde kullanımı meydana gelmekte. Bunun mutlaka önlenmesi ve su yönetiminin tek elden yönetilmesi çözümün başlangıcı olacaktır. Kaçak su kuyularının büyük oranda kapattık ve kontrolsüz su kullamının önüne geçilmiş oldu. Uyguladığımız tasarruf polikalakaları ile okullarda, iş yerlerinde ve konutlarda Konya'nın kullandığı toplam su miktarı yüzde 20'ye varan oranda düştü. Konya nüfus artışı ve büyüyüp gelişmesine rağmen 5 sene öncesinden şu an da daha az su kullanıyor. Bu tasarruf politikası ile oldu. Tuz Gölü'nde en önemli kirletici olarak anılan Konya atıksu arıtma tesesi de tamamlandı ve hizmet vermeye başladı." dedi. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA