• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyeye son ve sert uyarı
14 Ekim 2012 Pazar 09:58

Suriye'ye son ve sert uyarı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bugün İstanbul'da yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye ile yaşanan sınır ve uçak krizinde Türkiye'ye tam destek verdiklerini söyleyen Alman bakan mülteci probleminde Türkiye'ye yardım edileceğini söyledi. BM çatısı altında problem yaşandığını kabul eden Westerwelle, Rusya ile görüşülerek mutabakat sağlanmaya çalışılacağını belirtti.

Türkiye'nin misafir ettiği ve sayısı 100 bini aşan mülteciler hakkında konuşan Alman Bakan, "Türkiye mülteci sorunuyla gerçekten başarıyla örnek bir mücadele yürütüyor. Bu sorunla başa çıkmaya çalışıyor. Biz Almanya olarak Türkiye'ye bu konuda daha fazla nasıl destek verebileceğimizi görüştük." dedi.

Türkiye'nin Suriye'ye ait bir uçağı askeri malzeme taşıdığı gerekçesiyle indirmesinde haklı bulduklarını ifade eden Westerwelle, "Türkiye'nin hava sahasından Suriye'ye askeri malzeme götürüldüğüne dair bir şüphesi olduğunda böyle bir uçağı denetlemeye hakkı olduğuna inanıyoruz. Ankara'ya indirilen uçak çok erken bir aşamada daha Türk hava sahasına geçmeden uyarılmış. Bu açıdan uluslararası yasalar açısından Türkiye burada haklı durumda." dedi. Suriye'ye askeri malzeme taşınmasını Türkiye'nin hoş karşılaması gerekmediğini vurgulayan Alman bakan, sınırda ve hava sahasında yaşanan krizde Türkiye'ye sağduyulu tutumundan dolayı teşekkür etti. "Türkiye'nin bu zor dönemde yalnız olmadığını tekrar hatırlatmak etmek istiyorum diye Westerwelle, verilen desteği "Alman hükümeti olarak kesinlikle Türkiye'nin yanındayız ve Türkiye ile dayanışma halindeyiz." şeklinde özetledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde yaşanan ayrışmadan da bahseden Alman bakan bu konunun acilen çözülmesi gerektiğini yineledi. BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'ye de destek verdiklerini belirten Alman Bakan, "Birleşmiş Milletler'deki bloke olmuş durum konusunda yapılması gerekenler var." diyerek yarın akşam AB dışişleri bakanları ile yapılacak toplantıda konu ile ilgili Rus dışişleri nakanı ile görüşecekleri bilgisini verdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA