• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyeye askeri müdahale konuşuluyor
30 Mayıs 2012 Çarşamba 14:26

Suriye'ye askeri müdahale konuşuluyor

BM'nin Suriye'ye askeri müdahaleye izin vermesine Rusya destek vermeyeceğini açıkladı. Fransa, askeri bir müdahale seçeneğini dışlamadığını belirtirken, ABD askeri seçeneğe karşı olmayı sürdürdüğünü..

BM'nin Suriye'ye askeri müdahaleye izin vermesine Rusya destek vermeyeceğini açıkladı. Fransa, askeri bir müdahale seçeneğini dışlamadığını belirtirken, ABD askeri seçeneğe karşı olmayı sürdürdüğünü duyurdu.


Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı, BM Güvenlik Konseyi'nin "Suriye'ye askeri müdahaleye" zemin hazırlayan bir karar çıkarmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Gennady Gtilov, "Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki yeni durumla ilgili bir kararın prematüre doğacağına inanıyorum" dedi.

'ASKERİ MÜDAHALE DIŞLANAMAZ'

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, Suriye'ye yönelik Birleşmiş Milletler'in onay verdiği bir askeri müdahale seçeneğini dışlamadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez bir televizyon kanalının canlı yayınında siyasi gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Askeri müdahale dışlanamaz, ama bunun için uluslararası hukuka saygı şart ve bu da BM onayını gerekli kılıyor" dedi.

Askeri çözüm dışındaki seçeneklerin de zorlanması gerektiğini kaydeden Hollande, cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacağı görüşmede Suriye yönetimine uygulanacak yaptırımların güçlendirilmesini gündeme getireceğini de söyledi.

'ASKERİ MÜDAHALEYLE DAHA ÇOK İNSAN ÖLÜR'

ABD ise, daha fazla katliama neden olacağı gerekçesiyle Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşı olmayı sürdürdüğünü açıkladı.

Obama yönetimi adına açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, "ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, Suriye halkına öldürücü nitelikte olmayan yardım yapmaya devam edecek. Ancak daha fazla katliama neden olacağı gerekçesiyle Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşı olmayı sürdürüyoruz" dedi.

SINIR DIŞI 'MUTLAK NEFRETİN' GÖSTERGESİ

ABD'nin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın iktidarı bırakması yönündeki çağrısını yineleyen Carney, "ABD'nin diğer ülkelerle Suriyeli diplomatları sınır dışı etmesinin, uluslararası toplumun, Esad yönetimine duyduğu ''Mutlak nefretin'' işareti olduğunu" söyledi.

'79 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

Esad yönetimini devirmek için askeri müdahale tartışılırken, Suriye'de şiddet olayları da devam ediyor. Muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülke genelinde düzenlenen operasyonlarda güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu çoğunluğu Humus'ta olmak üzere 79 kişinin öldüğünü ileri sürdü.

Londra merkezli örgüt, Humus'ta 24, Deyr Ez Zor'da 14, Şam'ın banliyölerinde 12, Halep'te 8, Hama ve Dera'da 7'şer, kuzeydeki İdlib'te 4, Raka'da 2 ve Haseke'de bir olmak üzere güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlarda ölenlerin sayısının 79'a çıktığını savundu.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA