• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyedeki kriz Obamanın peşini bırakmayacak
28 Nisan 2016 Perşembe 11:45

'Suriye'deki kriz Obama'nın peşini bırakmayacak'

ABD Başkanı Obama'nın Suriye politikasını farklı açılardan eleştiren uzmanlar, terör örgütü DAEŞ'in, Washington'ın Suriye krizini ele almadaki başarısızlığının doğrudan sonucu olduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz günlerde yaptığı, "Suriye'de Esed'i askeri yollardan devirmeyi hiçbir zaman planlamadık" açıklamasıyla yeniden gündeme geldi.

Konuyla ilgili AA'ya değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Obama'nın Suriye politikasının belirsizliklerle dolu ve etkisiz olduğuna, buna mukabil askeri müdahale yolunu seçen Rusya ile İran'ın ülkedeki güç dengesini Esed lehine değiştirdiğine işaret ettiler.

Denver Üniversitesinde uluslararası ilişkiler profesörü ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezinin başkanı olan Nadir Haşimi, AA muhabirine, Obama yönetiminin Suriye'deki krizi ele alma biçiminin, bu ülkedeki iç savaşta yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesinin önemli sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

Haşimi şunları kaydetti:

"Bundan 20 yıl önce nasıl Bosna ve Ruanda'daki katliamlar Clinton yönetiminin peşini bırakmadıysa, Suriye'deki kriz de görevinden ayrıldıktan sonra Obama'nın peşini bırakmayacak. Bazı şeyleri zamanında yapmış olsalardı durum farklı olabilirdi. Sonuçta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti."

"Obama'nın, eğer varsa, Suriye politikası tamamen başarısızlıktır"

Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü (MEI) uzmanlarından Murhaf Jouejati, "Obama'nın, eğer varsa, Suriye politikası tamamen bir başarısızlıktır." diyerek, Obama'nın "Kimyasal silah kırmızı çizgimizdir" açıklaması ve Esed'in 2013 yazında kimyasal silah kullanarak bu çizgiyi ihlal etmesinden önce ABD'nin Esed rejimini devirebilme imkanının olduğuna vurgu yaptı.

Jouejati, "Obama yönetiminin Suriye'deki ayaklanmanın ilk safhalarında güç kullanmaya ihtiyacı bile yoktu. Sadece rejimi güç kullanmakla tehdit edebilir ya da ılımlı Özgür Suriye Ordusu'na destek verebilirdi" dedi.

"Obama'nın Suriye politikası 'bilinçli' bir tercih"

Smith College'da Ortadoğu profesörü olan ve bir dönem, Esed sonrası geçiş sürecine ilişkin planlamalar yapmayı amaçlayan "Sonraki Gün Projesi" (The Day After Project) kapsamında görev yapan Steven Heydemann ise AA'ya yaptığı değerlendirmede Obama'nın Suriye politikasının "bilinçli" bir tercih olduğuna vurgu yaptı.

Heydemann, Washington'ın, bazı silahlı muhalif güçlere destek vererek Esed'in görevinden uzaklaştırılmasını sağlamaya yönelik adımlar attığını belirtti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA