• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyedeki ateşkes anlaşmasında yol haritası belli oldu
04 Ocak 2017 Çarşamba 10:22

Suriye'deki ateşkes anlaşmasında yol haritası belli oldu

Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde, Suriye Rejimi ve muhalifler arasında imzalanan ve ülke genelinde ateşkes öngören anlaşmanın metni ortaya çıktı.

Suriye'de ateşkesi sağlamaya yönelik anlaşmanın metni ortaya çıktı.

2 sayfalık, beş maddeden oluşan anlaşmaya göre, 16 Ocak 2017 tarihine kadar taraflar kendi heyetlerini belirleyecekler ve 23 Ocak tarihinde Birleşmiş Milletler'in de katılımıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya gelecekler.

Rejim ve muhaliflerin temsilcileri kısa süre içinde bir yol haritası oluşturacak.

Anlaşma metninin giriş bölümünde tarafların, "Suriye krizinin siyasi yolla çözümünden başka alternatif olmadığı"nı ve siyasi geçiş sürecinin hızlı bir şekilde başlatılmasını teyit ettiği vurgulandı.

Metinde, Suriye Devleti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı içerisinde, Suriye halkının çıkarlarını koruyacak, akan kanı durduracak ve Suriye halkının tamamını kapsayacak bir devlet yapısına da vurgu yapıldı.

oldu-001.jpg

Garantör ülkeler olan Türkiye ve Rusya da ateşkes konusunda ihlal mekanizması anlaşmasına imza attı. 4 maddelik anlaşmaya göre, Türkiye ve Rusya ateşkes ihlallerine ilişkin şikayet ve tespitler için ortak komisyon kuracak. Ankara ve Moskova'da kurulacak ofisler arasında doğrudan iletişim sağlanacak.

Ortak komisyon, Suriye'de tarafların ateşkese uyup uymadığını gözlemleyerek olası ihlalleri rapor edecek. Ateşkes ihlalleri halinde garantör devletler taraflara yaptırım da uygulayabilecek.

NTV

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA