• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyede stratejik noktalarda üstünlük savaşı
12 Ağustos 2015 Çarşamba 15:05

Suriye'de stratejik noktalarda üstünlük savaşı

Suriye iç savaşı, 5'inci yılında taraflar için stratejik noktalarda birbirlerine karşı üstünlük sağlama mücadelesiyle sürüyor.

Suriye iç savaşı, 5'inci yılında taraflar için stratejik noktalarda birbirlerine karşı üstünlük sağlama mücadelesiyle sürüyor.

Suriye'de iç savaşın kaderi, tarafların birbirine üstünlük sağlamaya çalıştığı stratejik noktalarda belirleniyor.

Azez-Cerablus hattı, bir yandan uluslararası koalisyonun güvenli bölge planı, diğer yandan terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin de hedefinde olması nedeniyle iç savaştaki en stratejik bölgelerden biri.

Halep’in kuzeyi, Hama-Humus kırsalı ve Lübnan sınırına yakınındaki ilçeler, iki taraf için de stratejik olduğu için, rejim güçleri ve muhalifler arasındaki üstünlük mücadelesinin en şiddetli sürdüğü alanları oluşturuyor.

Azez- Cerablus hattı

Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşı tarafında bulunan Halep’e bağlı Cerablus ilçesinden Azez ilçesine uzanan bu hat, yaklaşık iki buçuk senedir terör örgütü DAEŞ’in kontrolünde bulunuyor.

Bölge, bir süre önce Rakka iline bağlı kuzeydeki Tel Abyad'ı alarak, kontrolündeki Kobani ve Cezire arasındaki bağlantıyı sağlayan PYD'nin de hedefinde. Kürtlerin, Afrin ve Kobani’yi de birleştirerek bütüncül bir Kürt bölgesi oluşturabilmesi için Cerablus’un batısında kalan Azez ilçesini de ele geçirmesi gerekiyor. Cerablus’un PYD’nin eline geçmesi halinde Kürtlerin Azez’e ilerleyeceği öngörülüyor.

Azez-Cerablus hattı aynı zamanda DAEŞ ile mücadele edecek uluslararası koalisyonun bölgeyi örgütten temizlemesi sonrasında oluşacak güvenli bölgeye tekabül ediyor.

Bir diğer stratejik nokta da Halep'in kuzeyindeki Nubbul ve Zehra beldeleri. Beldeler, rejim destekli Şiilerin yoğun yaşaması nedeniyle iki taraf için de stratejik önem taşıyor. Muhalifler, bu noktaları alarak rejim güçleri ve Hizbullah'a darbe indirmeyi planlıyor.

İdlib'in neredeyse tamamını ellerinde bulunduran muhalifler, Hama kırsalı ve "rejimin kalesi" olarak nitelenen Lazkiye'ye yönelmeyi amaçlıyor.

Bunun için muhalfilerin İdlib'in güneyi-Hama'nın kuzeybatısındaki Sehl Gab Platosu'nu ele geçirmesi gerekiyor. Sehl Gab, Lazkiye kırsalına açılan kapı olarak görülüyor. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA