• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyede iki Batılı gazeteci öldü
22 Şubat 2012 Çarşamba 14:09

Suriye'de iki Batılı gazeteci öldü

Suriyeli muhalifler ve görgü tanıkları, Humus kentinde düzenlenen bombalı saldırıda iki Batılı gazetecinin öldüğünü, en az iki gazetecinin de yaralandığını açıkladı.

Suriyeli muhalifler ve görgü tanıkları, Humus kentinde düzenlenen bombalı saldırıda iki Batılı gazetecinin öldüğünü, en az iki gazetecinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerden birisi, daha önce görev sırasında tek gözünü kaybeden ABD'li ünlü gazeteci Marie Colvin.
Hayatını kaybeden gazetecilerin Sunday Times muhabiri ABD'li Marie Colvin ve serbest çalışan foto muhabiri Fransız Remi Ochlik olduğu belirlendi.
 
Dünyanın en başarılı savaş muhabirlerinden biri olarak gösterilen Colvin, 2001 yılında Sri Lanka'da kendisini hedef alan bir suikast girişiminden sağ kurtulmuş ancak bir gözünü kaybetmişti. Colvin, dün CNN'de bir programa katılmış ve Suriye'de yaşananlar için, "Bu hayatımda yaşadığım en kötü çatışma" demişti.
 
1983 doğumlu Ochlik de, özellikle Tunus, Mısır ve Libya'daki devrimler sırasında çektiği fotoğraflarla adını duyurmuş, Libya'da çektiği fotoğraflardan biriyle 2012 World Press fotoğraf ödülü kazanmıştı.
 
YARALI GAZETECİLERİN KİMLİĞİ AÇIKLANDI
 
Bombardımanda yaralanan gazetecilerden birisinin, Reuters'ın İngiliz foto muhabiri Paul Conroy olduğu ve ağır yaralandığı bildirildi.
Yaralı  gazetecilerin, Reuters'ın İngiliz foto muhabiri Paul Conroy ve Fransız gazeteciler Edith Boveri ile William Daniel olduğu öğrenildi.
Le Figaro gazetesi için çalışan Fransız gazeteci Edith Boveri'nin sağlık durumunun ciddi olduğu da belirtildi.
 
TOP MERMİLERİ BASIN MERKEZİNE İSABET ETTİ
 
Bölgedeki bir eylemci AFP'ye yaptığı açıklamada, ölümlerin, Baba Amr mahallesinde bulunan muhaliflere ait bir basın merkezine bomba isabet etmesi sonucu gerçekleştiğini öne sürdü.
 
Reuters'a konuşan görgü tanığı Ömer'e göre, gazetecilerin bulunduğu yere 10'dan fazla top mermisi isabet etti.
 
Geçen Ocak ayında, Suriye hükümetinin misafiri olarak Humus kentine götürülen yabancı gazeteciler ağır silahlı saldırıların hedefi olmuş, France 2 televizyonu için çalışan Fransız gazeteci Gilles Jacquier, patlamada hayatını kaybetmişti.
New York Times'ın iki Pulitzer ödüllü Lübnan asıllı muhabiri Anthony Şadid ise, görevli olarak gittiği Suriye'de geçirdiği astım krizinden dolayı geçen hafta hayatını kaybetmişti.
 
MUHALİFLERDEN DIŞ MÜDAHALE ÇAĞRISI
 
Muhaliflerin kurduğu Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) yapılan açıklamada, neredeyse bir yıldır süren çatışmaların sona ermesi için askeri müdahalenin tek çare olduğu ifade edildi.
Konsey, Rusya'dan ise Suriye hükümetini, yardım konvoyları için güvenlik koridoru açması yönünde ikna etmesini istedi.
 
SUK sözcüsü Besma Kadmani, Türkiye'den Suriye'nin İdlib kentine, Ürdün'den Dera'ya, Lübnan'dan da Humus'a insani koridor kurulmasını teklif ettiklerini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Suriye'de insani yardım konvoyları için güvenli bir geçiş açılması konusunda tüm taraflarla birlikte çalıştıklarını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, Moskova'nın, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin halka yardım etmek için Suriye'deki çatışmalara her gün iki saat ara verilmesi çağrısını da desteklediğini söyledi.
 
"SÜVEYŞ KANALI KAPANSIN"
 
Suriye Ulusal Konseyi ayrıca Mısır'a, Süveyş Kanalı'nı kapama çağrısında bulundu.
Konsey, Süveyş Kanalı kapatılırsa Suriye'ye gemiyle silah taşınmasının engellenebileceğini belirtti.
....
 
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA