• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriye Scud füzelerini Türkiyeye yöneltti
07 Mayıs 2012 Pazartesi 17:09

Suriye Scud füzelerini Türkiye'ye yöneltti

Suriye Scud füze rampalarını Türkiye sınırına kaydırmaya başladı.

Suriye Scud füze rampalarını Türkiye sınırına kaydırmaya başladı.

Suriye'nin, Scud füze rampalarını Türkiye sınırına kaydırmakta olduğu öne sürülüyor.

Ürdün'de yayın yapan Ahbar Baladna sitesinin haberine göre, Batılı casus uyduları, Suriyeli uzun menzilli Scud füze rampalarının Türkiye ve İsrail sınırlarına doğru kaydırıldığını tespit etti.

Haberde uyduların, yüzlerce rampanın kuzeye ve güneye doğru hareket ettiğini gösterdiği, bunların da sadece uzun menzilli Scud füze rampaları olabileceği iddia edildi.

1500 KM MENZİLİ VAR

Sıvı yakıtlı balistik bir füze olan Scudlar Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından yapılıp tasarlanmıştı.

Uzun menzilli ve çok büyük bir patlama gücüne sahip bu füzelere şu an eski Sovyet cumhuriyetleri bazı Ortadoğu ülkeleri ve Uzakdoğu'daki komünist ülkelerin bir çoğu sahiptir.

Bu füzeler geçmişte İran-Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin tarafından İran'da bulunan petrol rafinerilerini yok etmek için kullanılmıştı. Menzili 130 ile 1500 kilometre arasında değişen Scud füzeleri nükleer, biyolojik ve kimyasal olarak 3 farklı savaş başlığı taşıyabilecek biçimde tasarlanmıştır.

Aynı zamanda bu füzeler Saddam Hüseyin tarafından Körfez Savaşı'nda İsrail'e karşı kullanılmışsa da psikolojik tesir dışında etkili olmamıştı.

Daha önce de Scud füzelerinin Türk sınırı yakınındaki Kamışlı ve Deyr El-Zor'a konuşlandırıldığı iddia edilmişti.

NATO'DAN ASKERİ MÜDAHALE İSTEĞİ

İtalya-türkiye Hükümetlerarası Zirve Toplantısı öncesi Corriere Della Sera gazetesine konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye askeri müdahalede bulunması için NATO'ya istekte bulunabileceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazete muhabirinin sorularını Adana'dan Ankara'ya giderken uçakta yanıtladı. Erdoğan, "Bölgenin lideri olmayı mı hedefliyorsunuz?" sorusuna, "Biz sistematik bir değişimi yönetmek ya da lideri olmak gibi bir pozisyonda değiliz ama bazı insanlar bizim eylemlerimizden esinlenmiş olabilir. Türkiye din devleti değildir, işleyen bir parlamenter cumhuriyettir. Biz İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini gösterdik" karşılığını verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad için bir gelecek olup- olmadığına ve askeri bir müdahaleyi değerlendirip değerlendirmediğine ilişkin bir soruya, Başbakan Erdoğan, şu karşılığı verdi:

"Esad rejimi bitti. 10 bin kişi öldü. 25 bin kişi Türkiye'ye, 100 bin kişi ise, Ürdün'e göç etti. Bir ülke kendi halkına baskı uyguluyorsa, silah ve tanklarla onlara saldırıyorsa bunun sonucunda insanlar kaçıyorsa nerede adalet? Suriye ile 900 kilometrelik bir sınırı paylaşıyoruz. Her zaman iyi bir dostluk bağına sahip olduk. Ne yazık ki Esad bizim güvenimizi dikkate almadı. Tunus'ta bir şeyler hareketlenmeye başlayınca onu uyardık. Şöyle dedik: 'Doğru yolu seç, siyasi partilerin doğmasına izin ver, özgürlük yolunu aç, siyasi tutukluları bırak. Şimdi Suriye'de durum çok ciddi. Şimdiye kadar Suriye'ye karşı sabırlı olduk ama Hükümet sınırdaki hatalarına devam ederse 5'inci maddeye göre bu artık NATO'nun sorunu olur. Esad, şimdiye kadar Annan'a verilen hiçbir sözü yerine getirmedi. Ölümler devam ediyor. Güvenlik Konseyi daha ciddi bir tavır almalıdır. Avrupa Birliği, dışarıdan seyirci kalmamalıdır."

Başbakan Erdoğan, Suriye'ye askeri bir müdahale olasılığına ilişkin olarak, "Bu sadece Türkiye'nin sorunu değildir. Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği'nin ortak adımları gerekiyor" dedi.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA