• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Süne ile biyolojik mücadelede önemli mesafeler alındı
19 Nisan 2010 Pazartesi 16:27

Süne ile biyolojik mücadelede önemli mesafeler alındı

Süne ile mücadele bilgilendirme toplantısı Konya Tarım İl Müdürlüğü Faydalı Böcek Üretim Laboratuvarında yapıldı...
Süne ile mücadele bilgilendirme toplantısı Konya Tarım İl Müdürlüğü Faydalı Böcek Üretim Laboratuvarı’nda yapıldı.
 
Toplantıda, kaliteli buğday için sünesiz buğdaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, “Borsa olarak sürdürülebilir bir çevre ve tarım için biyolojik mücadelenin daha etkili olacağını düşünmekteyiz. Bu amaçla zirai mücadelede kimyasal mücadeleyi göz ardı etmeden, biyolojik mücadeleye öncelik verilmelidir. Konya’da hububata en büyük zararı veren böcek ‘sünedir’. Dolayısıyla süne ile mücadele, bizim için çok önemlidir. Faydalı böcekler, sünenin en etkili doğal düşmanlarıdır. Faydalı böcekler doğada kendiliğinden bulunmakla birlikte sayıları süne ile mücadelede yeterli seviyede değildir. Biyolojik mücadelenin başarısı için doğanın faydalı böcek varlığını desteklemek ve faydalı böceklerin yaşam alanlarını tesis edilmesi gerekmektedir.” dedi.
 
Süne ile mücadelede Tarım İl Müdürlüğü ile beraber, önemli yol alındığını ifade eden KTB Başkanı Kaleli, “Biyolojik mücadele sabır ister, emek ister. Varmak istediğimiz ana nokta, ağaçlandırma yaparak burada üreteceğimiz faydalı böceklerle, süne ile mücadeledir. İlimizde  2003-2004 yılından bu yana yürütülen süne mücadelesi sayesinde, süne emgi oranlarında önemli düşüşler gerçekleşmiştir. Yürütülen biyolojik mücadele sayesinde sünenin artışı belli seviyelerde tutulmuş ve yoğun bir süne görülmesi engellenmiştir. Kaliteli buğday üretmek için başta sünesiz buğdaya ihtiyacımız var.  Bu nedenle çiftçilerimizden öncelikle biyolojik mücadele destek amacıyla; ağaç dikmelerini, hasadı geciktirmemelerini ve özellikle anız yakmamalarını istiyoruz. Bu hususlar yerine getirildiğinde, doğada faydalı böcekler artacak ve süne ile ilaçlı mücadeleye gerek kalmayacaktır.” şeklinde konuştu.
 
 Erken Hasat Çok Önemli
 
İlimizde buğday kalitesini etkileyen en önemli konulardan birinin, hasadın geciktirilmesi olduğunu belirten KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, “Hasadın geciktirilmemesi için, şimdiden gerekli önemler alınmalıdır. Biçerdöverlerin  erken getirilmesi sağlanmalıdır. Hasat geciktiğinde danede süne zararı gibi zarar oluşturmaktadır. Hasadın 5 gün geciktirilmesi durumunda bile süne emgi oranının 1 puan kadar artmaktadır.” dedi.
 
Konya'da 2010 Yılında 5-6 Milyon Parazitoit Salımı Yapılacak.
 
Faydalı böceklerin doğada kendiliğinden var olduğunu ancak süne mücadelesi için yeterli olmadığını anlatan Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, şunları kaydetti: '' Ülkemizde Konya ile birlikte 2 ilde daha, laboratuvarlarda faydalı böcek üretimi yapılmaktadır. 2005-2009 yılları arasında, faydalı böcek üretim yerlerinde yaklaşık 37 milyon adet yumurta parazitoiti üretilerek, mücadele yürütülen illerde salımı gerçekleştirilmişti. Konya ilinde salınan parazitoit adedi 2009 yılı sonu itibariyle 18 milyon 735 bindir. Bunun 7 milyon adedi Konya'da üretilmiştir. Konya'da 2010 yılında 5-6 milyon parazitoitin süne ile bulaşık alanlarda ağaçlık ve sulak alanlara salımı yapılacak.'' şeklinde konuştu.
 
Doster, Konya'da yürütülen süne mücadelesi sayesinde süne emgi oranlarında önceki yıllara oranla önemli düşüşler olduğunu ifade ederek, yürütülen biyolojik mücadelenin sünenin artışını belli seviyelerde tuttuğunu söyledi.
 
Toplantıda, Tarım İl Müdür Yardımcısı Bülent Alparslan ve Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız, süne mücadele çalışmaları hakkında teknik bilgiler verdi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA