• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Su tasarrufu nasıl sağlanır?
05 Şubat 2012 Pazar 12:48

Su tasarrufu nasıl sağlanır?

Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) hazırladığı rapora göre, Konya Kapalı Havzası'nda önümüzdeki 50 yılda toplam kullanılabilir su miktarında yüzde 56 azalma olacağı öngörülüyor.
Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) hazırladığı rapora göre, Konya Kapalı Havzası'nda önümüzdeki 50 yılda toplam kullanılabilir su miktarında yüzde 56 azalma olacağı öngörülüyor.
     WWF-Türkiye'nin hazırladığı, Mavi Tünel Projesi'nin de değerlendirildiği raporda, Konya Kapalı Havzası'ndaki su kaynakları ile ilgili önemli tespitlerde bulunuluyor.
     Rapora göre, büyük bir bölümünde yarı kurak iklim egemen olan Konya Kapalı Havzası'na düşen yağışların yüzde 70'i bitki yetişme dönemi dışında gerçekleşiyor.
     Havzanın güney kesimleri dışındaki bölümde yıllık yağış miktarının ortalama 300-350 milimetre civarında gerçekleşirken, uzun yıllar ortalamasına kıyasla havzadaki yağışlar 10-25 azalıyor.
     Bu durumun bölgenin iklim karakterinin yarı kurak iklim tipinden kurak iklim tipine doğru kaymasına neden olduğu belirtilen raporda, ''Bütün bunların yanında, Konya Kapalı Havzası tarımsal üretim bakımından ülkemizin en önemli alanlarındandır. Havza, Türkiye'nin tarım yapılabilir arazi varlığının yüzde 14'ünü oluştururken, buna karşılık Türkiye'nin kullanılabilir su kaynakları potansiyelinin sadece yüzde 3'üne sahiptir'' tespitine yer veriliyor7.
     Raporda, özellikle 1990'lı yılların ortalarından itibaren Konya Kapalı Havzası'nda su kaynakları ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığı, şeker pancarı, mısır, ayçiçeği gibi su tüketimi ve sulama gereksinimi yüksek bitkilerin ekim alanlarının artması ve bilinçsiz sulama nedeniyle, su kaynakları üzerinde yoğun bir baskı oluştuğuna dikkat çekiliyor.
     Havza genelinde oluşan ve giderek artan su talebini karşılamak için yer altı sularının aşırı derece tüketildiği bu nedenle havzadaki sulak alanların küçülmekte ve kurumakta olduğuna işaret edilen raporda, hidrolojik sistemdeki bütün bu değişikliklerin havzada ekonomik, sosyal ve ekolojik birçok sorunu beraberinde getirdiği anlatılıyor.
    
     -Her yıl fazladan 1 milyar 288 milyon metreküp su kullanılıyor-
    
     Raporda, Konya Kapalı Havzası ile ilgili şu tespitlerde bulunuluyor:
     ''Konya Kapalı Havzası'ndaki suyun yüzde 88'i tarımda kullanılmaktadır ve bu suyun yüzde 61'i yer altından temin edilmektedir. 2009 yılı itibari ile yer altı suyu tüketimine bakıldığında ortaya çıkan tablo oldukça endişe vericidir. Her yıl havzadan fazladan 1 milyar 288 milyon metreküp su kullanılmaktadır. Bu su, normal şartlarda kullanılmaması gereken, gelecek dönemler için emniyet sübabı niteliğindeki rezervden alınan su. 2009 yılı itibari ile DSİ IV. Bölge Müdürlüğüne bağlı sınırlar dahilinde açılan toplam 93 bin 948 adet sondaj kuyusundan 66 bin 808 adedi belgesiz olarak açılmıştır. Havza'da sulanan alanların yüzde 37,6'sında serin iklim tahılları, yüzde 20,5'inde şeker pancarı, yüzde 5,2'sinde mısır, yüzde 6,1'inde fasulye, yüzde 8,1'inde sebze, yüzde 2,7'sinde ayçiceği, yüzde 5,8'inde yonca ve yüzde 6,2'sinde ise diğer bitkiler yetiştirilmektedir. Bu veriler, Konya Kapalı Havzası genelinde sulanan alanların yaklaşık yüzde 62,4'ünde su tüketimi ve sulama ihtiyacı yüksek olan bitkilerin tarımının yapıldığını göstermektedir. Yonca, şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır en fazla su isteyen bitkilerdir. Havza geneli değerlendirildiğinde bitkilere verilen su miktarlarının net su ihtiyaçlarına oranla çok daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Halihazırdaki uygulamalarda gereğinden yaklaşık yüzde 30 oranında daha fazla su verilmektedir. Özellikle şeker pancarı ve yonca gibi çok su tüketen ürünlerde tüketim daha da fazla olmaktadır.''
    
     -50 yıl sonrası-
    
     Mevcut durumdaki bütün bu sıkıntıların yanı sıra küresel iklim değişikliğinin de Konya Kapalı Havzası'nı gelecek yıllarda olumsuz yönde etkilemesinin beklendiği ifade edilen raporda, şu görüşlere yer veriliyor:
     ''2030'lu yılların sonlarından itibaren havzada sıcaklıkların 4-6 derece artması ve yağışların yüzde 20-30 oranında azalması beklenmektedir. Bunun bir sonucu olarak ise Konya Kapalı Havzası'nda önümüzdeki 50 yılda yüzey suyunda yüzde 65, yer altı suyunda yüzde 54 azalma olacağı ve havzadaki toplam kullanılabilir su miktarında yüzde 56 azalma olacağı öngörülmektedir.''
     Konya'da mevcut sulanan alanlarının sulanabilmesi için salma sulama yöntemi ile verilmesi gereken su miktarının 3 milyar 75 milyon metreküp olduğu vurgulanan raporda, bu miktarın basınçlı sulama sistemlerinde yaklaşık 2 milyar 63 milyon metreküpe düştüğü kaydediliyor.
     Bu bulguların mevcut sulama alışkanlıklarının değişmesi sonucunda oluşabilecek su tasarrufu hakkında oldukça önemli bir başlangıç noktası olduğu ifade edilen raporda, havzada su ilavesi yapmadan ürün desenine bağlı olarak sadece sulama yöntemini değiştirmekle, yağmurlama yöntemi kullanılırsa yaklaşık yüzde 60-70, damla sulama yöntemi kullanılırsa yüzde 75-85 oranında su tasarrufu sağlanabileceği belirtiliyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA