• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Su içmek orucu bozmaz fetvasına tepki
14 Temmuz 2013 Pazar 15:03

Su içmek orucu bozmaz' fetvasına tepki

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaman, ''Miktarı ne kadar az olursa olsun susuzluğu gidermek için içilen suyun orucu bozmayacağını söylemek hem açık bir ...
Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaman, ''Miktarı ne kadar az olursa olsun susuzluğu gidermek için içilen suyun orucu bozmayacağını söylemek hem açık bir bilgisizlik hem de büyük bir saygısızlıktır'' dedi.
 
Yaman, yaptığı açıklamada, İran'ın üst düzey din alimlerinden Ayetullah Esedullah Beyat Zencani'nin susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağı yönünde basına yansıyan açıklamalarını gayri ciddi ve saygısızlık olarak niteledi.
Oruç konusunda en az bilgiye, hatta kültüre sahip olan kişinin bile orucun yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durmak olduğunu bildiğini vurgulayan Yaman, bir lokma yemeğin ya da bir yudum suyun orucu bozacağının herkes tarafından bilindiğini ifade etti.
Orucun zamanı ve mahiyetinin Bakara suresinin 187. ayetinde açıklandığını anlatan Yaman, buna göre tan yeri ağarıncaya, yani imsak vakti diye bilinen şafak sökümüne kadar yenilip içilebileceği ama bundan sonra güneş batıncaya kadar ne miktarda olursa olsun hiçbir şeyin yenilip içilemeyeceğinin ortaya konulduğunu vurguladı.
Hz. Peygamber'in tuttuğu ve Müslümalara öğrettiği orucun bu olduğunu dile getiren Yaman, "Tarih boyunca Müslümanlar hiçbir aykırı yorum olmaksızın bu şekilde oruç tuta gelmişler. Yani bilinçli içilen bir damla suyun bile orucu bozacağı konusunda fikir birliğietmişlerdir. Miktarı ne kadar az olursa olsun susuzluğu gidermek için içilen suyun orucu bozmayacağını söylemek hem açık bir bilgisizlik hem de büyük bir saygısızlıktır'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA