• Konya6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Son Durum: 550 Ölü, 2 Bin 300 Yaralı
28 Ekim 2011 Cuma 05:00

Son Durum: 550 Ölü, 2 Bin 300 Yaralı

Van'da meydna gelen deprem gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. Bölgeden ajanslara ardı ardına haber düşmeye devam ediyor
Depremde son durum: 550 ölü, 2 bin 300 yaralı

Van'da meydna gelen deprem gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. Bölgeden ajanslara ardı ardına haber düşmeye devam ediyor
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van'da meydana gelen depremle ilgili son verileri açıkladı. Başkanlığın resmi verilerine göre saat 19.00 itibariyle depremde 550 kişi can verdi, 2 bin 300 kişi yaralandı, 185 kişi ise enkazdan sağ çıkarıldı. Başbakanlık'ın Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için gönderdiği ödenek miktarı ise 13 milyon TL'ye çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyasında 14 milyon TL nakdi yardım toplandı.

8 UÇAK BÖLGEYE ÇADIR TAŞIYOR

Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla ulaşım zinciri oluşturuldu, sevkiyat devam ediyor. Ayrıca, Batman ilinde bulunan 260 adet konteynerin bakım ve onarımı için Batman Valiliği’ne 600 bin TL ödenek gönderildi. Konteynerler kullanıma hazır hale getirildikten sonra bölgeye gönderilecek.

HANGİ ÜLKELER NE GÖNDERDİ?


Uluslararası yardımlar kapsamında Türkiye'ye Azerbaycan 140 kişilik arama kurtarma ekibi, bin 250 çadır, 700 yatak, 40 jeneratör, 5 bin battaniye, 40 adet mutfak malzemesi, Fransa 490 çadır, İtalya 200 çadır, Rusya 284 çadır, Kazakistan 60 çadır, 300 battaniye, 300 yatak, 60 soba, Ukrayna 4 adet genel maksat çadırı ve İsrail 5 adet prefabrik ev gönderdi.

7 BİN 69 BİNA İNCELENDİ


Şu ana kadar Van ili merkez ilçesi, köyleri ve Erciş ilçesi merkez mahallelerinde 7 bin 69 bina incelendi. 3 bin 713 hasarlı oturulamaz bina (5 bin 250 hane), 2 bin 209 hasarlı oturulabilir bina (4 bin 446 hane) tespit edildi. Ön hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

916 ARTÇI DEPREM OLDU

Büyüklükleri 2 ile 3 arasında değişen 250, 3 ile 4 arasında değişen 566, 4 ile 5 arasında değişen 92 ve 5 ile 6 arasında değişen 6 olmak üzere, toplam 916 adet artçı deprem meydana geldi.
Depremden 102 saat sonra canlı çıkarıldı

Van'ın Erciş ilçesinde İmdat Padak isimli üniversite öğrencisi, depremden 102 saat sonra enkazdan canlı olarak çıkarıldı. Zeylan Caddesi Aydınlar Apartmanı'nda öğrenciye ulaşan Azerbaycan'dan gelen arama-kurtarma ekibi ile İstanbul Bahçelievler Belediyesi kurtarma ekipleri, büyük sevinç yaşadı. Çıkarılırken ekiplerin sorularına cevap veren Padak, "İçeride 2 kişi daha var." dedi. Apartmanın üçüncü katında okul arkadaşlarıyla birlikte oturduğu öğrenilen Padak, sahra hastanesinde tedavi altına alındı. Ercişli olan Padak'ın yağmur suyu içerek hayatta kalmayı başardığı öğrenildi. Padak'ın yaşadığı apartmanın ikici katında internet kafe olduğu ve oradan çok sayıda ceset çıktığı belirtildi. Ekipler, Padak'ın iki arkadaşını kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Padak'ın Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi olduğu öğrenildi. Ekipler şimdi Ensari Dilmaç isimli lise öğrencini kurtarmaya çalışıyor. Aynı enkazda bir öğretmenin daha hayatta olduğu öğrenildi. Bu arada Padak'ın yakınları sevincini kurtarma ekiplerini öperek gösterdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Van ziyaretini erteledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, depremin meydana geldiği Van'a yarın yapacağı duyurulan ziyaretini erteledi. Alınan bilgiye göre, Gül, Van'daki yerel makamların depremle ilgili yürütülen çalışmaların olumsuz etkilenmemesi için ziyaretin ertelenmesi önerisi üzerine ziyareti erteleme kararı aldı.

AFAD: ''Bugün saat 11.45 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 534, yaralananların sayısı 2 bin 300, 185 vatandaş enkazdan sağ olarak çıkarıldı''

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde bugün saat 11.45 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 534, yaralananların sayısının 2 bin 300 olduğunu, 185 vatandaşın da enkazdan sağ olarak çıkarıldığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Başkanlık tarafından Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 13 milyon lira gönderildiği belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla açılan yardım kampanyasında 8 milyon 600 bin lira yardım toplandığı, 48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeliyle ekipmanların, 29 Türk Hava Yolları, 29 askeri ve 13 özel kargo uçağı olmak üzere toplam 71 uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildiği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla ulaşım zinciri oluşturulmuş olup, sevkıyat devam etmektedir. Karayoluyla da ihtiyaç malzemelerinin nakli sürmektedir.

Kalıcı konutların inşası için TOKİ'ye talimat verilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynırın üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır.

Toplam 3 bin 826 arama-kurtarma, 904 sağlık personeli, 18 arama köpeği, 651 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 146 ambulans, 4 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 46 jeneratör, 77 projektör, 95 seyyar tuvalet, 25 bin 185 çadır, 10 toplu barınma çadırı, 60 prefabrik ev, 90 Mevlana evi, 109 bin 986 battaniye, bin 150 yorgan, 37 seyyar mutfak, 3 bin 51 mutfak seti, 6 bin 359 katalitik soba, 5 bin 609 uyku tulumu, bin kampet ve 1 mobil fırın gönderilmiştir.

Üç öğün sıcak yemek dağıtımına başlanmış olup, gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevki devam etmektedir.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlarımıza psikososyal destek verilmesi için 30 sahra çadırı gönderilmiştir.

Başkanlığımızca havayoluyla gelecek olan uluslararası yardımların kabulü için Erzurum lojistik merkez olarak belirlenmiş olup, bu merkezin kurulması ve gelen yardımların Van'a transferini sağlamak üzere Erzurum Valiliği görevlendirilmiştir.

Karayoluyla gelecek uluslararası yardımların kabulü için de Van Valiliği'nce Lojistik Kabul Merkezi kurulmuştur.

İlgili bakanlıklar; arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

Van Valiliği emrine psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir.

7 bin 69 bina incelendi

AFAD'dan 20 kişilik teknik heyetle çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelin ön hasar tespit çalışmalarına başladığı belirtilen açıklamada, şu ana kadar Van ili Merkez ilçesi, köyleri ve Erciş ilçesi Merkez mahallelerinde 7 bin 69 bina incelendiği, 3 bin 713 hasarlı-oturulamaz bina (5 bin 250 hane), 2 bin 209 hasarlı-oturulabilir bina (4 bin 446 hane) tespit edildiği kaydedildi. Ön hasar tespit çalışmaları devam ettiği bildirildi.

Büyüklükleri 2 ila 3 arasında değişen 250, 3 ila 4 arasında değişen 566, 4 ila 5 arasında değişen 92 ve 5 ila 6 arasında değişen 6 olmak üzere, toplam 916 artçı deprem meydana geldiğine işaret edilen açıklamada, hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerektiği vurgulandı.

Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmalarının kesintisiz devam ettiği belirtilen açıklamada, bugün saat 11.45 itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 534, yaralananların sayısının 2 bin 300 olduğu, 185 vatandaşın da enkazdan sağ olarak çıkarıldığı kaydedildi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu: ''Van merkez ve Erciş yurdunda barınan 3 bin 221 öğrencinin ekim ayına ait yurt ücretleri kasım sonuna kadar ertelenecek''

Van'daki depremin ardından Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yardım çalışmaları başlatıldı.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Van Merkez ve Erciş yurdunda barınan 3 bin 221 öğrencinin, ekim ayına ait yurt ücretinin kasım sonuna kadar ertelendiği bildirildi.

Deprem bölgesine Ankara Bölge Müdürlüğünden 4 bin, Erzurum Bölge Müdürlüğünden bin olmak üzere 5 bin battaniye gönderildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Erzurum Bölge Müdürlüğünden bin yatak Erciş Kriz Merkezine gönderilmiştir. Ayrıca ailesi Van'da ikamet eden ve kurumumuz yurtlarında barınan 2 bin 103 öğrenciden ekim-kasım-aralık aylarına ait 3 aylık yurt ücreti alınmayacaktır.

Depremde zarar gören 120 kapasiteli erkek yurdumuz kiralıktır. Binada hiçbir öğrencimiz zarar görmemiştir. Depremde hiçbir zarar görmeyen 210 kapasiteli, 2 bloktan oluşan ve karyola sisteminde döşenmiş kız yurdu, ranza sistemine dönüştürülerek 1 blokunda erkek öğrencilerin barınması sağlanacaktır.

2011 yılı yatırım programında yer alan 300 kişilik yurt projesinin 600'e çıkarılması için Kalkınma Bakanlığı Devlet Planlama Teşkilatına yazı yazılmıştır. Öğrencilerimizin barındırılmasıyla ilgili herhangi bir problem yaşanmayacaktır.

İsrail'in yardım uçağı Türkiye'ye geldi

Van'daki depremin ardından Türkiye'nin yardım talep ettiği ülkelerden İsrail'in prefabrik ev taşıyan uçağı Türkiye'ye geldi.

İsrail'in gönderdiği 5 adet prefabrik konut, İsrail Havayollarına ait kargo uçağı ile saat 10.00'da Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

İsrail Büyükelçiliği'nde görevli Nizar Amer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prefabrik konutların bir ailenin ihtiyacı olan eşyaları içerdiğini ve kullanıma hazır olduğunu söyledi.

Amer, mümkün olabilecek en kısa sürede daha fazla yardım malzemesi gelmesini planladıklarını belirterek, ''Ama bana verilen kesin bir bilgi yok. Bugün öğleden sonra da gelebilir, akşam da gelebilir, yarın da gelebilir. Ama iki gün içinde 3 uçak dolusu yardım malzemesi daha gelecek'' dedi.

Öte yandan, prefabrik evler Van'a gönderilmek üzere TIR'lara yükleniyor.

91 saat sonra enkazdan sağ çıkarıldı

Van depreminden 91 saat sonra Muhammed isimli genç enkazdan sağ kurtarıldı.

Van ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılıkları yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlattı

Van ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılıkları, depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlattı.

Van'da 23 Ekimde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalarla ilgili Van ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılıkları harekete geçti. Van Cumhuriyet Başsavcılığınca ilk olarak Van'da sahibi tarafından kolonlarının kesildiği iddia edilen ve yıkılan 7 katlı binayla ilgili soruşturma başlatıldı. Kent merkezindeki yıkılan diğer binaların da soruşturma kapsamına bugün alınacağı bildirildi.

Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı da, ilçe merkezinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma açtı.

Bakan Bayraktar: ''Sıva çatlağı olan binalara taşınılabilir''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van'daki depremde hasar gören ve taşınamaz durumda olan binaların yüzde 90'ını tespit ettiklerini, vatandaşların sadece sıva çatlağı olan binalara taşınabileceklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise depremde ölen hayvanların tazmin edileceğini, isteyen vatandaşlara hayvan, isteyene parasal bedelinin verileceğini bildirdi.

Bayraktar ve Eker, Van'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Bayraktar, devlet olarak olaya daha çok hakim oldukları bir noktaya geldiklerini söyledi.

Bakanlığına bağlı ekiplerin 3 gündür hasar tespit çalışmalarını sürdürdüklerini, taşınamaz binaların yüzde 90'ını tespit ettiklerini kaydetti.

Vatandaşların sadece sıva çatlağı olan binalara taşınabileceklerini kaydeden Bayraktar, bundan sonra isteyene değil yerinde tespit sonucu belirlenen ihtiyaç sahiplerine çadır verileceğini bildirdi. Bayraktar, 'Kimse buralara çadır için gelmesin'' dedi.

Bakan Eker de depremde telef olan hayvanların tazmin edileceğini, isteyene hayvan, isteyene bedelinin verileceğini belirterek, hayvanlarını kestirmek isteyen vatandaşlara ise Et ve Balık Kurumunun yardımcı olacağını bildirdi.

Eker, çadır hayvan barınakları kuracaklarını, bunların 20 gün içinde temin edileceğini söyledi.

Kentte dünden itibaren aralıklarla devam eden yağmur, sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı bıraktı

Van'da dünden itibaren aralıklarla devam eden yağmur, sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı.

Kentte 23 Ekimde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından çadırlarda ve kendi imkanları ile oluşturdukları yerlerde barınmaya çalışan depremzedeler, güne karla uyandı.

Dünden itibaren etkili olan ve aralıklarla devam eden yağmurun ardından sabah erken saatlerden itibaren kar yağışı başladı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kentte bugünden itibaren üç gün süresince kar yağışı beklendiğini belirterek, bugün için beklenen en düşük hava sıcaklığının 3, en yüksek hava sıcaklığının ise 9 derece olarak tahmin edildiğini bildirdiler.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA