• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Son cemre düşüyor
03 Mart 2012 Cumartesi 14:54

Son cemre düşüyor

Toprağa düşen son cemre, soğukların sona ermeye başladığını, sıcak günlerin geldiğini haber veriyor
Toprağa düşen son cemre, soğukların sona ermeye başladığını, sıcak günlerin geldiğini haber veriyor
 
"Ateş parçası" veya "kor halindeki ateş" anlamına gelen ve ısınmayı ifade eden cemrenin sonuncusu pazartesi toprağa düşecek.
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, yaptığı açıklamada, Arapça'da kor halindeki ateş anlamına gelen cemrenin, tabiatın gözlenmesi ve deneyimlerin paylaşılmasına dayanan bir halk takvimi bilgisi olduğunu söyledi.
Oğuz, 21 Mart'taki nevruz ile 6 Mayıs'taki hıdrellezin, baharın gelişini anlattığını belirterek, aynı zamanda bu tarihlerin halk takvimi için yılbaşı olduğunu yani yeni yılın bu tarihte başladığını dile getirdi.
 
Baharın veya yeni yılın gelişine doğru tabiatta görülen kimi olayların, sözlü kültür ortamında ya mitoloji ya takvim bilgisi ya da atasözü olarak gelecek kuşaklara aktarıldıklarına dikkati çeken Oğuz, cemrelerin, bahara geçişte ortaya çıkan iklim değişikliklerine yönelik gözlemlerin inançlarla, mitolojilerle ve çevre kültürlerle karışmış şekli olduğunu anlattı.
Cemrelerin sırası hava, su ve toprak
Oğuz, cemrelerin 20 Şubat'ta havaya, 27 Şubat'ta suya ve 6 Mart'ta da toprağa düştüğünü bildirdi.
 
Bu yıl, şubat ayı 29 çektiği için son cemrenin toprağa 5 Mart'ta düşeceğini dile getiren Oğuz, halk inanışına göre cemre havaya düşünce bütün kışı ve karı yere indireceğine, suya düşünce buzları eriteceğine ve toprağa düşünce de yeri ısıtacağına,kardelen, çiğdem ve öksüzoğlan çiçeklerinin topraktan çıkmasını sağlayacağına inanıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Oğuz, mart ayında baharın başladığına dair bugünkü takvim bilgileriyle de cemrelere dayalı halk takviminin örtüştüğünü sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA