• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Son 84 yılın en yağışlı ayı
30 Ekim 2010 Cumartesi 18:14

Son 84 yılın en yağışlı ayı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bu ay yurt genelinin rekor yağışlara sahne olduğunu belirterek, Ankara'da son 84 yılın en yağışlı ekim ayının yaşandığını, İstanbul'da bir ayda dü
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bu ay yurt genelinin rekor yağışlara sahne olduğunu belirterek, Ankara'da son 84 yılın en yağışlı ekim ayının yaşandığını, İstanbul'da bir ayda düşen yağışın iki günde gerçekleştiğini bildirdi.

Çağlar, İzmir, Çanakkale ve Bursa'da ise sadece son iki günde kaydedilen yağış miktarının, ekim ayı boyunca yağması gerekenin 2 katına çıktığını belirtti.

Çağlar, Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın, yaptıkları tahminler ve uyarılar doğrultusunda yurdun kuzey ve batı kesimlerinde çok kuvvetli yağışlara neden olduğunu söyledi.

Çarşamba ve Perşembe günleri bazı illerde metrekareye düşen yağış miktarına ilişkin bilgi veren Çağlar, Bursa Osmangazi'de metrekareye 147.4, Yalova'da 127.1, Balıkesir Bandırma'da 128.9, Çanakkale'de 115.8, Bursa Merkez'de 113.6, Kocaeli'nde 108, İzmir'de 95 kilogram yağış düştüğünü belirtti.

Çağlar, yağışların bazı illerde uzun yıllar ekim ayı ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Ankara'da 1926'dan bu yana son 84 yılın en yağışlı ekim ayı yaşanıyor. Perşembe günü 46.2 kilogram yağış kaydedildi. Bu değer 1,5 aylık toplam yağışımıza eşit bir miktardır. Uzun yıllar ortalaması 29 kilogram olan Ankara'da, perşembe günü ölçülen yağışla birlikte Ekim ayında 165 kilogram toplam yağışa ulaşıldı ve ortalamalardan 5,5 kat daha fazla yağış kaydedildi.

İstanbul'da son iki günün yağış miktarı toplamı 72.8 kilogram oldu. Bu değer uzun yıllar Ekim ayı toplam yağış değerinin üzerinde. Bir ayda kente düşen yağış miktarı, iki günde gerçekleşti. İstanbul'da Ekim ayı boyunca 269.4 kilogram toplam yağışa ulaşıldı, uzun yılların yaklaşık 4 katı yağış düştü.

İzmir, Çanakkale ve Bursa'da son iki günde kaydedilen yağış miktarı, uzun yıllar ekim ayı ortalamasının 2 katı olarak gerçekleşti.

Ekim ayı boyunca yaşanan yağışlara bakıldığında ise İzmir'de 240 kilogram toplam yağışa ulaşıldı ve bu ay yağışlar, ortalamanın yaklaşık 6 kat üzerine çıktı. Çanakkale'de 376.4 kilogram toplam yağışa ulaşılırken, uzun yılların yaklaşık 7 katı yağış gerçekleşti. Bursa'da da 376.4 kilogram toplam yağışa ulaşıldı ve Bursa'ya da uzun yılların yaklaşık 5,5 katı yağış düştü.''

-YAĞIŞ GİDİYOR SICAKLIK ARTIYOR-

Bugün Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile sabah saatlerinde İç Anadolu'nun doğusu ve Doğu Akdeniz'in doğusunun yağışlı geçeceğini belirten Çağlar, yağmur ve sağanağın, sabah ilk saatler ve gece, Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun Kuzeydoğusu'nun yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağını söyledi.

Çağlar, yağışların, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli olacağını tahmin ettiklerini belirterek, ''Rize ve Hopa çevreleri başta olmak üzere Doğu Karadeniz kıyılarında Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa'da lokal sel sonucu yaşanabilecek heyelan tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekiyor'' dedi.

Yağışlı sistemin yarın Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğusunda etkili olduktan sonra yurdu terk etmesinin beklendiğini bildiren Çağlar, hava sıcaklığının bugün doğu bölgelerde 8-10 derece azalacağını, batı bölgelerde ise 2 ila 4 derece artacağını kaydetti.

Yarın, sıcaklıkların iç ve batı bölgelerde, hafta başından itibaren ülke genelinde 3 ila 5 derece yükseleceğini belirten Çağlar, ''Rekor yağışların ardından, yeni haftada ülke genelinde yağış beklenmiyor, hava sıcaklığının artışını sürdürmeye devam edeceği tahmin ediliyor'' diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA