• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Son 10 ayda 125e çıkan mantar işletmesi
04 Temmuz 2011 Pazartesi 13:49

Son 10 ayda 125'e çıkan mantar işletmesi

Konya'nın Sarayönü ilçesinde kültür mantarı üretimi yapan işletme sayısı, son 10 ayda, sıfırdan 125'e ulaştı.
Konya'nın Sarayönü ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hayata geçirilen, faizsiz 5 yıl geri ödemeli 15 bin liraya kadar kredi imkanı sunulan istihdam proje sayesinde, ilçede kültür mantarı üretimi yapan işletme sayısı, son 10 ayda, sıfırdan 125'e ulaştı.
    
Sarayönü Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ahmet Turan, işsizliği azaltmak ve istihdam yaratabilmek için çok sayıda proje hazırladıklarını söyledi. Bu kapsamda mantar üretimi, meyvecilik, çiftçilik gibi farklı alanlarda projeler yürüttüklerini dile getiren Turan, özellikle kültür mantarı üretimi projesine ilçe halkının çok büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
    
Turan, 2010 yılının ocak ayında başlattıkları istihdam projesi sayesinde ilk kültür mantarı tesisinin Eylül 2010'da kurulduğunu anımsatarak, ilçede şu anda 125 kültür mantarı üretim tesisi bulunduğunu, 30 kişinin ise kompost alarak üretim hazırlığı yaptığını ve kısa sürede toplam işletme sayısının 150'yi aşacağını kaydetti.
Türkiye'de yıllık kültür mantarı üretiminin 26 bin 526 ton olduğunu ifade eden Turan, Sarayönü'nde ise bir yıllık üretimin 1500 tona ulaşmasını beklediklerini, hedeflerinin Antalya'nın Korkuteli ilçesinden sonra en büyük üretim merkezi konumuna gelmek olduğunu bildirdi.
    
 -İSTİHDAMA KATKI-
    
Turan, günlük ortalama 4-5 ton mantar üretilen ilçede, yaklaşık 300 kişiye de iş kapısı açıldığını ve hazırladıkları projeyle ilçede işsizliğin azalmasına önemli katkı sağladıklarını söyledi.
    
İrili ufaklı işletmeler arasında günlük 750 ton mantar üreten modern tesislerin bulunduğunu da anlatan Turan, şöyle konuştu:  ''Daha bir yıl önce mantar üretilmeyen ilçede birlik kurmak için çalışma başlatıldı. Vakıf olarak sunduğumuz imkanların yanı sıra günlük üretilmesi durumunda pazarlama sıkıntısı yaşanmaması da mantar üreticilerinin sayısında kısa sürede ciddi bir artışa neden oldu. Özellikle kış aylarında tüketim artışına bağlı olarak mantar, işletmelerin kapısından toptan 3,5 liraya alınıyordu. Şu günlerde havaların ısınması ve mantar tüketiminin düşmesi toptan fiyatlarda 1 liralık gerilemeye neden oldu.''
    
  -AYLIK 3-4 BİN LİRA GELİR-
    
 Mantar üretimin zor ve zahmetli olduğunu ancak 100-120 metrekare arasındaki bir tesisten ayda yaklaşık 3-4 bin lira gelir elde edilmesinin bu işi cazip kıldığını dile getiren Turan, işletme sayısının artmasının ise bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini belirtti.
    
Turan, özellikle günlük olmayan ve küçük çaplı yapılan üretimlerde zaman zaman pazarlama sıkıntısı yaşandığını vurgulayarak, ''Mantar yaz aylarında en geç 3 gün içinde elden çıkarılmalı ya da soğuk hava deposuna konulmalı. Küçük işletmelerin çoğunun soğuk hava deposu yok. Bu nedenle bazı sıkıntılar yaşanıyor. Birlik kurulduktan sonra ilçeye yapılması planlanan 3-5 ton kapasiteli soğuk hava deposu bu sorunu giderecektir'' dedi.
    
Mantar üretmek isteyen ve sosyal güvencesi olmayan kişilere, faizsiz 5 yıl geri ödemeli 15 bin liraya kadar destek sağladıklarını ifade eden Turan, ilçede işsizliğin azalması için farklı projelerle çalışmalarının süreceğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA