• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Soma faciasında ölü sayısı 232 oldu
14 Mayıs 2014 Çarşamba 14:34

Soma faciasında ölü sayısı 232 oldu

Soma! Acı haber bu kez Soma'dan geldi. Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı.
Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan özel sektöre ait bir kömür madeninde çıkan yangında çok sayıda işçinin dumandan etkilendiği belirtildi. İşçiler ve itfaiye ekibinin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın sırasında bazı işçiler dumandan etkilendi. İlk belirleme göre 4 işçi ambulanslarla Soma Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Dumandan etkilenen başka işçi olup olmadığı konusunda ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Başbakan Erdoğan can kaybının 232'ye ulaştığını söyledi
 
 
 
Başbakan Erdoğan, Soma'da
 
Başbakan Erdoğan, facianın yaşandığı madeninin bulunduğu bölgeye geldi. Özel uçak "DAP" ile Ankara'dan Manisa'nın Akhisar ilçesine gelen Başbakan Erdoğan, buradan da karayoluyla Soma ilçesindeki maden ocağı bölgesine geçti. Başbakan Erdoğan'ı, maden ocağı bölgesine gelişinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve diğer yetkililer karşıladı. Manisa Valiliği tarafından oluşturulan kriz merkezine geçen Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da eşlik ettiği Erdoğan'ın, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden ocağında incelemelerde bulunması bekleniyor
 
ÖLÜM NEDENİ AÇIKLANDI! İŞTE OTOPSİ RAPORU
 
Soma'da maden faciasında hayatını kaybeden 17 madencinin yapılan otopsisinde 'karbonmonoksit gazı zehirlenmesi' sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirtildi. Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17'sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi. Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi. Turgutlu'dan Soma'ya cenaze malzemesi gönderildi. Turgutlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, ilçedeki camilerden toplanan 45 tabut ve cenaze malzemeleri, kamyona yüklenerek Soma'ya gönderildi. Öte yandan İzmir'deki bazı camilerde maden faciasında yaşamlarını yitiren işçiler için sela okutuldu.
 
 
 
CUMHURBAŞKANI SOMA'YA GİDİYOR
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin'e yapacağı geziyi iptal etti. Yarın Soma'ya gidecek.
 
TÖRENLER İPTAL 
 
19 Mayıs'ta resmi tören dışındaki kutlamalar iptal edildi. 
 
Soma için 3 günlük milli yas!
 
Taner Yıldız, "Ölü sayısı 205'e yükseldi. 3 günlük milli yas ilan edildi" açıklaması yaptı. 
 
18 saat sonra 6 işçi daha kurtarıldı
 
Manisa Soma'da maden ocağındaki çıkan yangın nedeniyle arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, sabah saatlerinde 6 işçiyi daha madenden çıkardı.Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madende arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, 18 saat sonra 6 işçiyi madenden çıkardı. Sedye ile çıkarılan işçiler, ocağın giriş bölgesinde hazır bekleyen ambulanslara konularak gönderildi.Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden sahasına gelerek ocağın giriş bölgesinde bulunan arama kurtarma ekipleriyle görüştü. İlgililerden bilgi alan Bakan Yıldız, daha sonra maden sahası çıkışında bekleyen ailelerin yanına gitti, kısa bir görüşmenin ardından alandan ayrıldı.
 
05:00 - SABAHA BÜTÜN ARKADAŞLARI YETİŞTİRMEMİZ LAZIM
 
 
Bakan Taner Yıldız, inceleme sonrası yaptığı son açıklamada ölü sayısının 201'e yükseldiğini kaydetti.
 
İşte Bakan Yıldız'ın açıklamaları...
 
Bizim endişemizi daha da arttıracak bir durumdur bu. Bu sayının artmasından endişe duyuyoruz diye söylemiştim. Belki daha da zorlanacağımız bir durum olabilir. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. Ben tekrar başsağlığı diliyorum. Kurtarma amaçlı gelenlerden acaba etkilenenler var mıdır dumandan etkilenenlerden olup da biz onları yaralı olarak saydıysak ve madenci değilse o zaman ölü sayısının daha da artmasından endişe duyarız. Zaman da özellikle sabaha hepsini çıkartmamız lazım demiştim ekiplerle de gidip bakacaklar onun da yavaşlamadan ve sağlıklı bir şekilde çalışmaları gerekiyor. Daha kritik bir döneme giriyoruz.
 
Çalışmalar beklediğimiz gibi gidiyor. Ara verilmedi kurtarma çalışmalarına ara verilmedi ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor endişemiz ondan. Arkadaşlarımız onu aşmaya çalışacaklar hep birlikte inşallah iyi olması için uğraşacağız. 430'a yakın kişi bulunuyor arama çalışmalarında. Ama zamanın ilerlemesi aleyhimize çalışıyor.
 
İhmal var mı?
 
İhmal varsa hiç bir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi burada da kalmayız. Bu soru bugecenin bu sabahın gündemi değil. Bizim şuan tek amacımız işçi kardeşlerimizin oradan sağ çıkmasıdır. İdari ve adli ne varsa onlar zaten yapılır ama sabaha kadar bizim daha hızlı bu arkadaşları kurtarma çalışmalarına yoğunlaşmamız lazım.
 
Telefon görüşmem oldu ve bu durumu değerlendirdik. Onlar da bayağı sıkıntılanmış durumdalar. Bu çevre ilçelerde özellikle Savaştepe'ninde bulunduğu savcılarla görüştük o işlemlerin nasıl hukuki olarak nasıl hızlandırılacağını konuştuk. Sayı endişe ettiğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şuanki sayımız da çok fazla. Yarının hazırlıklarını da yapmamız gerekiyor. Yani cenaze işlemleri ile alakalı onları birebir boşluk olmaması için görev dağılımları yaptık. Tabuttan tutun bir çok detaya varıncaya kadar boşluk olmaması için çalışıyoruz. Yüreğimizde büyük bir acı o larak bunları yapıyoruz. Allah'tan tekrar rahmet diliyorum.
 
TOPLU BİR TÖREN Mİ OLACAK?
 
Herkesin bulunduğu ilçede defnedilmesi daha doğru görülüyor. Ama bir ilçede 10-20 tane varsa onların tabii ki hep birlikte kılınır. Bunların hepsini planlayacağız. 
 
03:30 - BAKAN YILDIZ RAKAMLARI GÜNCELLEDİ
 
Bakan Yıldız rakamları yeniden açıkladı ve 166 işçinin hayatını kaybettiğini, 4'ü ağır olmak üzere 80 kişinin yaralandığını kaydetti.
 
İşte Bakan Yıldız'ın o açıklamaları;
 
Teşhiste inşallah sıkıntı olmayacak. Bulunduğumuz yeri otopsi haline getirmeye çalışıyoruz. Ben vefat eden bütün kardeşlerime Allah'tan rahmet ailelerine sabırlar temenni ediyorum.
 
OTOPSİLER NEREDE YAPILACAK
 
Onların planlamasını yapıyoruz. inşallah çok uzaklara gitmeden buralarda yapalım ki bu iş daha iyi yönetilsin istiyoruz.
 
Yarın dediğim gibi bir planlamamızı yaptıktan sonra yine sabahleyin kamuoyu ile bunları paylaşacağız. İlerleyen saatlerde bir kez daha sizlerle buluşma durumumuz olur. Sabahleyin daha net bilgilendiririz sizleri.
 
Başbakanımız çok üzüldü. Kendisiyle haber aldığımızda da beraberdik. Yarınki programını da iptal etti. Burada bizatihi ailelerimizle bir arada olmayı istedi. 11-12 gibi buraya gelecekler. Hem incelemelerde hem taziyelerdebulunacaklar. Kendisiyle telefonla görüştük kendisinin çok üzgün olduğunu söyleyebilirim.
 
Şuan içerde kaç kişi olduğuna ilişkin net bir rakam vermek istemiyoruz yanlışlık olmasın diye. Net telafuz etmemiz lazım. Olası hatalara mahal vermemek lazım. Hastanelerimizde morglarda ve soğuk hava depolarında da kendilerinin zarar görmemeleri için söylüyorum hijyen şartlarına dikkat etmek kaydı ile muhafaza ediliyorlar. Sayının artmasından endişe ediyorum demiştim ve hala aynı endişeye sahibim. Zaman geçtikçe aleyhimize işliyor. 
 
01:35 SON RAKAMLARI BAKAN YILDIZ AÇIKLADI
 
Bakan Yıldız zorlukla açıkladı 151 kişi hayatını kaybettiğini kaydetti.
 
76 Kişinin yaralı olduğunu belirten Yıldız, 1 kişinin ağır yaralı olduğunu belirtirken çalışmaların sabaha kadar devam edeceğini ve sıkıntının büyüyebileceğini de kaydetti.
 
Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü;
 
Malesef 151 arkadaşımız şehit olmuştur. Malesef ilerleyen saatlerde daha acı haberler alabileceğimizi belirtmek isterim. Karbonmonoksit gazı tam olarak temizlenmiş değil içerde. Çalışmalarımız sürüyor. Çevre illerden pek çok kişi arama kurtarma çalışmalarına katılıyor.  Bu bir grizu patlaması değildir. Soruşturma başlatılacak ve kazanın ne şekilde meydana geldiği araştırılacaktır. Şuan için bu soruşturmalar incelemeler sabaha kadar gündemimizde yok. Bizim şuan için asıl hedefimiz içerde mahsur olan işçilerimize bir an önce ulaşmak ve onları sağ salim ulaşmak. İlerleyen saatlerde tekrar açıklama yapabiliriz zaman aleyhimize işliyor. Acımız artabilir. Vardiya değişimine yakın 40-50 işçinin giriş çıkış yapmış olma ihtimali yüksek. O yüzden net bir rakam vermek zor. Tüm hastanelerimizde doktorlarımız çalışıyor, çevre illerden sağlık ekipleri bölgeye geldi. Madenin bazı kısımlarında karbonmonoksitin yüksek, bazı kısımlarında düşük. 
 
00:20 - Taner Yıldız'dan Soma açıklaması
 
Soma'daki maden faciası hakkında son durum bilgisi veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının kesin bilgiler elde edildiğinde açıklanacağını söyledi.
 
Taner Yıldız, "İçinde bulunduğumuz durum sıkıntılı bir durum. Sukünetle bu çalışmaları yürütmemiz gerekiyor." diyerek ölü sayısının ilerleyen saatlerde açıklanacağını duyurdu.
 
TEK HEDEFİMİZ İŞÇİLERE SAĞ SAĞLİM ULAŞMAK
 
Yaklaşık 1,5-2 saat içerisinde yeniden birlikte olacağız ve size resmi rakamları vermeye çalışacağız. Tek hedefimiz işçilerimize sağ sağlim ulaşmak.
 
HER BİR OLANI ŞEFFAFCA PAYLAŞACAĞIZ
 
Manisa Belediye Başkanı'nın hayatını kaybedenlerle ilgili verdiği sayı ile ilgili; Rakam doğrudur, yanlıştır demiyorum. Tek amacımız işçi kardeşlerimizi çıkarmak istiyoruz. Her bir olanı sizinle şeffafca paylaşacağız.
 
KESİN HÜKÜM BELİRTEMEYİZ
 
Ben bir mühedisim, teknik veriler olmadan kesin hüküm vermem. Bu verilere ulaşmadan kesin hüküm belirtmemek gerekiyor. Şimdi sizlerle rakam paylaşmayacağım ama ilerleyen saatlerde basınla rakamları paylaşacağım.
 
22:41 AFAD SON RAKAMLARI AÇIKLADI
 
Daha önce ölü sayısını 5 olarak açıklayan Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca yapılan açıklamada 'Daha önce  17 işçi öldü, 11 yaralı ve 200'ün üzerinde işçi mahsur' denildi.
 
21:52 AFAD SON RAKAMLARI AÇIKLADI
 
Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca yapılan açıklamada '5 İşçi hayatını kaybetti, 11 yaralı var 200'ün üzerinde de işçimiz madende mahsur' denildi.
 
20:59 - Başbakan Erdoğan yakından takip ediyor
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma'daki maden faciasıyla ilgili gelişmeleri ve kurtarma çalışmalarını yakinen takip ettiği açıklandı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Ankara'da Resmi Konut'ta bilgi aldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı Soma'ya göndermesinin ardından, gelişmeler ve yürütülen çalışmalar hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, AFAD Başkanı Fuat Oktay başka olmak üzere yetkililerden bilgi aldı.
 
20:40 - İşçiler çıkarılmaya başlandı
 
Soma İtfiye Müdürü Korkmaz: 5 İşçi daha kurtarıldı Soma'da, mahsur kalan işçilerin madenden çıkarılmaya başlandığı bildirildi.
 
19:33 - Özdağ "Devlet tüm imkanlarıyla Soma'da"
 
AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden yangıyla ilgili, “Ocakta mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sayısıyla ilgili verilecek rakamlar yanıltıcı olur. Devletimiz tüm imkanlarıyla oradadır” dedi.
 
Soma'da özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen üzücü hadiseden sonra “Devletimiz tüm imkanları ile seferber olmuş durumdadır” diyen AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Manisa Milletvekilleri olarak durum hakkında dakika dakika gelişmelerle ilgili takibatımızı ve müdahalemizi sürdürüyoruz. Vardiya değişim zamanı olduğu için mahsur kalan işçiler ile ilgili tam sayı bilinemiyor. Patlamadan dolayı, yangın ve göçük oluşmuş. Yangından dolayı işçi kardeşlerimizde zehirlenme vakası yaşanmış ama şu an içeriye zehirlenmeyi önleme amacıyla temiz hava veriliyor. Yangının söndürülmesine çalışıyoruz. Tahminim 1-2 saat içinde yangını söndürmüş olacağız. Yangını söndürebilirsek madende mahsur kalan işçilerimize ulaşabileceğiz. Şu an itibariyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Soma'ya ulaşmak üzere. Soma Kaymakamımız ise bizzat olay yerinde kurtarma çalışmalarına müdahil olmuş durumda. Öncelikli hedefimiz İşçi kardeşlerimize ulaşılarak sağ salim kurtulmaları. Ocakta mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sayısıyla ilgili verilecek rakamlar yanıltıcı olur. Devletimiz tüm imkanlarıyla oradadır. Çıkan yangın ve göçükle ilgili İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettiş inceleme yapmak üzere görevlendirilmiş durumda. Trafo nasıl patladı, uzmanlar gelecek tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bugün bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Ne kadar ölü var şu an bunu söylemek yanıltıcı olur. Yaralı olanlar hastaneye götürülüyor. Ölen işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum” şeklinde konuştu.
 
İBB'DEN SOMA'YA YARDIM
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı kazasının ardından bölgeye ekip gönderilmesi için İstanbul İtfaiyesine talimat verdi. Başkan Topbaş'ın talimatıyla arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 55 personel 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi.
 
GÖNDERİLEN ARAÇLAR
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden bölgeye gönderilen araç-gereçler ise şöyle: 1 adet Hızır Güç (Afet müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye Aracı (Muhtelif ihtiyaçlar için), 2 adet Köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet Aydınlatma kulesi, 6 adet Seyyar aydınlatma, 1 adet Su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü 3 adet kamyonet, 3 adet Termal kamera."
 
BAKAN YILDIZ'DAN AÇIKLAMA
 
Taner Yıldız gazetecilere yaptığı açıklamada 'Kamuoyu ile bilgiler paylaşılacaktır. Kimse bu rakamlara itibat etmesin şuanda. Yanlış bilgiler vermeyelim. Şuan tek amacımız hızlıca işçi kardeşlerimize ulaşmak. Oradaki kurtarma ekipleri bu işin üzerinde çok tecrübeli olan bir ekip. Yer altına temiz hava verilmesi önemliydi hamdolsun şuanda tahliye havası temiz hava verme pozisyonuna çevrildi. Şuanda bu konularla ilgili Faruk Çelik bakan arkadaşlarımızla da görüştüm. Denetim teftiş sonradan gelir. Şuan tek amacımız işçi kardeşlerimize ulaşmak. Rakam verirsek kamuoyunu yanıltırız. Ben şuan hemen olay yerine gidiyorum. Sayın Başbakanımızın talimatıyla olay yerine gidiyorum kendisini daha sonra bilgilendireceğim' dedi.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN TALİMAT
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa'nın Soma İlçesi'nde maden ocağındaki yangınla ilgili Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'ı arayarak devletin bütün imkanların seferber edilmesini istedi.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirketin işlettiği madende çıkan yangınla ilgili Manisa Valisi Savaş'ı arayarak bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül, madende mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.
 
Manisa'da seferlerlik başlatıldı
 
Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir maden ocağında çıkan elektrik trafosu yangını sonucu madende mahsur kalan işçiler için seferberlik başlatıldı.
 
Merkez ve ilçelerde izinli olan sağlık personeli görev başına çağrılırken, tüm hastanelerde yaşanabilecek yoğunluk için önlemler alındı.Öte yandan Manisa Valiliği'nden henüz resmi bir açıklama yapılmazken, kurulan kriz masası tarafından tüm imkanların seferber edildiği öğrenildi.
 
TÜRK KIZILAY'I BÖLGEYE GİDİYOR
 
Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi” denildi.
 
Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi'nin alarm durumuna geçtiğinin bildirildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
 
“Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay'a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor.”
 
Edinilen bilgiye göre, Soma Eynez mevkisindeki bir kömür madeninde elektrik trafosunun patlaması sonucu yangın çıktı. İşçiler ve itfaiye ekibinin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın sırasında bazı işçiler dumandan etkilendi. İlk belirleme göre 4 işçi ambulanslarla Soma Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 200-300 işçinin yerin 2 kilometre altındaki ocakta mahsur kaldığı bildirildi. Soma Kaymakamı Bahattin Aşçı, patlamanın ardından 20 işçinin kurtarıldığını, 1 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi.
 
- ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI İÇİN ZONGULDAK'TAN 20 KİŞİLİK EKİP YOLA ÇIKACAK
 
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında çıkan yangına, Zonguldak'tan 20 kişilik arama kurtarma ekibi yola çıkacak.  Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Manisa'daki yangına Zonguldak'tan 20 kişilik arama ve kurtarma ekibinin hazırlık yaptığını bildirdi. Yangında mahsur kalan maden işçilerini kurtarmak ekiplerin hazırlıklarının ardından helikopter ile Manisa'ya hareket edecekleri belirtildi.  TTK Genel Müdürü İnan, "Tahlisiye ekibinde yer alan çeşitli müesseselerdeki 20 kişilik arama kurtarma personelini bölgeye göndereceğiz. Bu personeller özel donanımlı cihazlar ve ekipmanlarıyla birlikte gidecek. Personelin nakliyatını yapacak helikopteri bekliyoruz. En kısa sürede hazırlıkları yapıp gelecek olan helikopterle bölgeye göndereceğiz' dedi.
 
ÖLÜ SAYISI 20'YE ULAŞTI
 
Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş: 20 Kişi hayatını kaybetti.
 
ÖLÜ SAYISI 5'E YÜKSELDİ
 
Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ölü sayısının 5'e çıktığını söylerken, kurtarma çalışmalarının 1 ila 2 kilometre derinlikte sürdüğünü söyledi.
 
BAKAN YILDIZ OLAY YERİNE GİDİYOR
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, patlamanın meydana geldiği Soma'ya hareket etti.
 
HASTANEDEN YARALI AÇIKLAMASI
 
Soma Devlet Hastanesi Başkehikimi Rüştü Parlak: Hastanemize 7 yaralı işçimiz getirildi, ancak tüm müdahalelere rağmen 3'ünü kaybettik.
 
Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için yukarı çıkamayan yüzlerce kadar işçi mahsur kaldı.
 
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1'inin hayatını kaybettiğini söyledi. Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevkedildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" dedi.
 
CHP HEYET GÖNDERİYOR
 
Cumhuriyet Halk Partisi, Soma'ya 7 kişilik bir heyet gönderme kararı aldı. 
 
Soma'da kömür ocağında trafo patladı!
 
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Ocakta en az 200-300 işçi mahsur kaldı.
 
Daha önce 20 ölü rakamını veren AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise son olarak 3 işçinin hayatını kaybettiğini, 16 işçinin yaralı olduğunu söyledi.
 
Anadolu Ajansı, mahsur kalan bazı işçilerin saat 20.10 sularında dışarı çıkarılmaya başlandığını duyurdu.
 
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında bugün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için onlarca işçi aşağıda mahsur kaldı.
 
200-300 İŞÇİ MAHSUR
 
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, yerin 2 bin metre altındaki madende patlama sonrası yangın çıktığını söyledi. 20 kişinin ocaktan kurtarıldığını belirten Atçı, "En az 200-300 kişi mahsur kaldı" diye konuştu.  Olay sonrası bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Madende yoğun duman var, ekipler yangına müdahale etti.
 
Madenden işçiler çıkarılmaya başlandı
 
Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası mahsur kalan bazı işçiler,  madenden çıkarılmaya başlandı
 
AK PARTİLİ YURTTAŞ:  ÖLÜ SAYISI 3
 
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, ilk etapta kendisine 20  kişinin vefat ettiği bilgisinin geldiğini ancak bu bilginin yanlış olduğunu ve  ölü sayısının 3 olduğunu bildirdi. Yurttaş, yangının  ardından ilk etapta 20 kişiden 3'ünün vefat ettiğini, diğer 17 kişinin de yaralı  olduğunu söyledi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yurttaş, 7  kişinin daha madenden çıkarıldığını sözlerine ekledi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise olayla ilgili görüştükleri  uzmanların eğer bir göçük ya da panik nedeniyle bir olumsuzluk yoksa bu seviyede  kalacağını ifade ettiğini anlattı. Özel, CHP'den 8 milletvekilinin olay yerine gittiğini, alınan ilk  bilgilere göre hastaneye kaldırılanlardan ölenlerin olduğunu anlattı.
Yangının madenin girişinde çıktığını, mahsur kalan işçilerin ise 2  kilometre aşağıda olduğuna işaret eden Özel, "İnşallah verilen oksijen  arkadaşlarımızı rahatlatır ve sağ salim çıkmalarını sağlar" dedi.
 
BAŞHEKİMİ: 3 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
 
Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak madendeki patlama sonrası hastaneye kaldırılan üç kişinin öldüğünü söyledi. Hastaneye gelenlerin dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybettiğini belirten Parlak, dört işçinin de tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Rüştü Parlak tedavi altına alınan 4 kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.
  
KURTARMA EKİBİ OCAĞA İNDİ
 
Soma İtfaiye Müdürü Temel Korkmaz, NTV'ye yaptığı açıklamada, kurtarma ekiplerinden ilk grubun madene girdiğini söyledi.
Korkmaz, "Çalışmalar devam ediyor. Tahliyelere başlanacak" diye konuştu.
 
Sendika başkanından korkutan sözler
 
OKSİJEN POMPALANIYOR
 
Yangın nedeniyle madende elektriklerin kesilirken, müdahalede güçlük çekiliyor. Azalan oksijen seviyesini dengelemek için ocağa oksijen de pompalanıyor.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL DE DEVREDE
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa Valisi Abdurrahman  Savaş ile görüştü.
Savaş'a, mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının  seferber edilmesi talimatını veren Cumhurbaşkanı Gül, gelişmeleri yakından takip  ettiğini söyledi.
 
KAZANIN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNE DAİR İNCELEME VE ARAŞTIRMALAR BAŞLATILDI
 
Manisa Soma'da gerçekleşen elim kazayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, patlamaya ilişkin inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz" ifadelerine yer verildi.
 
Kimlikler tespit edilmeye çalışıyor
 
Soma'daki maden ocağından çıkarılan bazı işçilerin cenazeleri, Kırakğaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi. Cenazelerin Kırkağaç'a gönderildiği bilgisini alan pek çok aile de depo önünde beklemeye başladı. Ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmalara başlandığı ve bu çalışmanın öğle saatlerine kadar sürmesinin beklendiği bildirildi. Öte yandan Manisa Müftülüğü'nde görevli farklı ilçelerden 80 din görevlisi de tesise geldi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA