• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Soma faciasında büyük ihmal
24 Mayıs 2014 Cumartesi 10:31

Soma faciasında büyük ihmal

Jandarma, ölüm ocağındaki hava bacalarıyla ilgili skandal tespitlerde bulundu. Tel örgü çekilen bir bacanın zaman zaman kömür çıkarma amaçlı kullanıldığı, birine kapı takıldığı birinin toprakla kapatıldığı saptandı.

Ölüm madeninde yapılan incelemelerde bir facianın meydana gelmesi için tüm koşulların yaratıldığı ortaya çıkıyor. Jandarma ekiplerinin faciadan 6 gün sonra yaptığı incelemelerde de ölümcül ihmaller saptandı. Soma İlçe Jandarma Komutanlığı'nın 20 Mayıs tarihli incelemelerinde olay yeri krokileri ve fotoğrafları soruşturma dosyasına girdi. Krokilerle ilgili tutulan tutanakta hava bacalarının devre dışı bırakıldığı, amaç dışı kullanıldığı saptandı. Tutanakta güney istikametindeki ana nakliye bacasına bitişik olan 15 metre uzunluğundaki bacanın tamamen kapalı olduğu ifade edildi. İkinci girişin yine güney istikametinde ana nakliye bacasının yine 1x1.70 metre ebadında açık olduğu tespit edildi.

TEL KAFESLERLE KAPATTILAR

Giriş kuzey istikametindeki hava bacasının tel hasırla kapalı olduğu kaydedilen tutanaklarda buranın sadece tamir işleri için gerektiğinde kullanıldığı ve kapısının kilitli olduğu ifade edildi. Yine bu hava çıkış bacasının ayrıca zaman zaman kömür nakil bacası olarak da kullanıldığı saptandı. Tutanağın son maddesinde ise maden ocağına ait olan idari binanın yakınında olan ve 'eski nefes' diye tanımlanan havalandırmanın da 2006'da kapatıldığı ve üzerine toprak örtüldüğü belirtildi.

KAYNAK: AKŞAM

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA