• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sokakta Kurban kesene 250 lira ceza
31 Ekim 2010 Pazar 10:36

Sokakta Kurban kesene 250 lira ceza

Kurban Bayramı'nda olumsuz görüntülerin yaşanmasının önüne geçmek isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, önemli bir adım attı.

Daha önceki tebligatlarında kurallara uymayanlar için verilecek idari cezaların miktarını belirtmeyen Başkanlık, bu yıl para cezalarını ayrıntılarıyla aktardı. Buna göre, sokakta kurban kesenlere 250 lira, hayvanlara eziyet edenlere ve kesim usullerine uymayanlara 686 lira ceza verilecek. Kesimin ehliyetsiz kişilerce yapılması halinde ise ceza bin 716 liraya çıkarılacak. Söz konusu ceza işlemleri; İçişleri, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman Bakanlığı ile belediyeler tarafından uygulanacak.

Kurbanların ehil olmayan kişiler tarafından kesilmesi sonucunda, kurban bayramlarında istenmeyen manzaralar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı'nda Şanlıurfa'da acemi bir kasabın kaçan kurbanlık hayvanı engellemek için kullandığı yöntem büyük tepki çekmişti. Kasap direğe bağladığı kurbanlığı önce ayaklarından yaralayarak kaçmasını engelleyip, ardından da ayakta boğazına bıçak darbeleri vurarak öldürmeye çalışmıştı. Kurbanlık bir hayvana yapılan bu vahşice muamele kamuoyunun tepkisini çekmişti. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, bu tür görüntülerin bir daha yaşanmaması için yetkili kurumlar harekete geçti.
 
Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere Tarım ve Köy İşleri, Çevre ve Orman Bakanlığı ve belediyeler bu yıl işi daha sıkı tutuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınladığı tebligatla, vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerini sağlamak için alınacak tedbirleri belirledi. Başkanlık bu yıl ilk kez kurallara uymayanlara uygulanacak cezaları da önceden belirledi. Valilik, belediye ve il müftülüklerince oluşturulacak 'İl Kurban Komisyonları' tarafından uygulamaya konulacak kararlarla, yaşanması muhtemel olumsuz görüntülerin önüne geçilecek.
Kurbanlık hayvanları belirlenen usullere göre kesmeyenlere ve acı çektirenlere 686 lira para cezası verilecek. Hayvana eziyet edene ise 343 lira para cezası uygulanacak. Kurbanlık hayvanların kesiminin ehliyetsiz kişilerce yapılması halinde ise bin 716 lira ceza uygulanacak. Kararlara aykırı davrananlar ise ağır para cezalarına çarptırılacak.
 
Alınan kararlarda bu yıl sokakta kurban kesenlere 250 TL para cezası uygulanacak. Eğer kesilen cezalar bir rapor halinde çevre il müdürlüğüne gönderildiği takdirde ceza katlanarak artacak ve çevreyi kirletenlere bin 293 TL para cezası verilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, sokaklarda kurban kesiminin önüne geçmek için vaaz ve hutbelerde, modern yerlerde vekaletle kurban kesilmesinin dinen sakıncası olmadığını anlatacak. 'Kurbanımı kendim keseceğim' ısrarını sürdürenlere ise her yıl olduğu gibi bu yıl da halk eğitim merkezlerinde hayvanın nasıl kesileceğine dair uygulamalı eğitim verilecek.

 

Timeturk



Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA