• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Siyasiler silah bırakma çağrısından memnun
01 Mart 2015 Pazar 16:01

Siyasiler silah bırakma çağrısından memnun

PKK'ya silah bırakma çağrısı siyasiler arasında da memnuniyet yarattı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaklaşık 30-35 yıldır çok önemli bir sorunu, hem can kayıpları açısından hem de ekonomik dinamikler açısından çok temel bir problemi çok sıkıntılı da olsa sonlandırmak amacıyla çözüm üretmeye çalıştığını söyledi.

Terörün olmadığı bir Türkiye'nin hedeflerine daha çabuk varacağının altını çizen Bakan Müezzinoğlu, "Terörün olmadığı bir Türkiye 2023 vizyonunu hedeflediğimizden daha hızlı ulaşabileceğimiz bir süreç olacak. Bu yıl itibarıyla Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümünü kutluyoruz. Çanakkale Zaferi'ndeki bağımsızlık ruhuyla verilen mücadele neyse bundan sonraki süreçte de muasır medeniyet seviyesi üzerindeki hedefe gitme mücadelesi hep birlikte o ruhla olacak. O ruhun alt yapısı büyük oranda oluşturuldu. Ümit ederim zedelenmez, ümit ederim birileri farklı oyunlar peşinde koşmaz" diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Dün, Türkiye'de kimse kimseye kurşun sıkmasın ve insanlar hakkını demokratik yollarla arasın diye son derece önemli bir adım atıldı. Daha önümüzde almamız gereken mesafeler var. Bir mayınlı tarlada yürüdüğümüzün farkındayız" dedi.

Işık, dün son derece tarihi bir gün yaşandığını vurgulayarak, "Türkiye'de kimse kimseye kurşun sıkmasın ve insanlar hakkını demokratik yollarla arasın" diye son derece önemli bir adım atıldığını söyledi.

Bunun, siyasi açıdan son derece riskli bir karar olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Türkiye'de artık çözülmez denen bir sorun yavaş yavaş tarihe karışacak. Daha önümüzde almamız gereken mesafeler var. Bir mayınlı tarlada yürüdüğümüzün farkındayız. Çözüm süreci başladıktan sonra Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde son 2 yılda 1050 teşvik belgesi düzenlendi. Çözüm sürecinin adı yetti. Bu teşvik belgeleri hayata geçtiğinde yaklaşık 12 milyar TL'lik yatırım ve 50 bini aşkın istihdam oluşacak. Sadece 2 yılda organize sanayi bölgeleri'mizde istihdam 144 binden 165 bine çıktı. Bölgede 23 tane yeni organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Çözüm süreci faaliyete geçinde, bölgemiz ve ülkemiz neler kazanacak? Terörle mücadele için bütün harcamalar üretime, istihdama, yatırım ve kalkınmaya harcanacak. Bu, ülkemize inanılmaz bir dinamizm kazandıracak. Ülkemiz üzerinde hesap yapanların en önemli kozlarından biri ellerinden alınmış olacak. Zor bir süreci yürütüyoruz. Önümüzde güllük gülistanlık bir tablonun olmadığı bilinciyle ama karalılıkla yolumuza devam ediyoruz."

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Çelik

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik, PKK'ya silah bırakma çağrısı ile ilgili şöyle konuştu:
"Temenni ederim ki bu sözde kalmaz, lafta kalmaz, hayata geçer. Bunun uygulamalarını görmeden, bunun sokağa, bunun araziye yansımasını görmeden şu anda çok fazla bir şey söylemek istemem. Uygulamalarını görmek benim için çok daha anlamlı olacaktır. O beklenti içerisindeyiz."

Ağrı Belediye Başkanı Sakık

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, kent merkezindeki bir programda yaptığı konuşmada, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın çağrısının kendilerini umutlandırdığını söyledi.
"Hepimiz barış için sayın Öcalan'ın sunduğu bu projenin arkasındayız" diyen Sakık, şunları kaydetti:
"PKK lideri Sayın Öcalan'ın çağrısı üzerine dün hükümet yetkilileriyle BDP yetkilileri İstanbul'da bir aradaydılar. Sayın Öcalan, PKK'yı bahar ayında silahsızlandırma dönemini görüşmek üzere bir kongre yapmaya davet ediyor. Bu da bizi umutlandırıyor. Gerçekten Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesini isteyen ve burada emeği olan herkese şükran borcumuz var."

AK Parti Genel Sekreteri İpek

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, PKK'ya silah bırakma çağrısıyla ilgili olarak şunları kaydetti:

"Çok anlamlı bir güne denk geldi. Biz de dün Diyarbakır'a gelmiştik. Halkın içinde dolaştığımızda silahların sonsuza kadar susmasıyla ilgili yapılan açıklamalardan memnun olduklarını, umutlarının çok daha büyüdüğünü ve gözlerindeki sevinci gördük. Bütün problemlerin demokrasi yoluyla çözülmesi ve problemlerin kendi seçtikleri kişilerin marifetleriyle çözülmesi ile ilgili Diyarbakır halkından çok yoğun bir istek ve arzu gördük."

DBP Eş Genel Başkanı Ayna

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in dün görüşme yaptığını anımsattı.
Abdullah Öcalan'ın 2013 yılı nevruzunda yaptığı çağrıyı bir norma kavuşturma çabasında olduğunu aktaran Ayna, şöyle devam etti:

"Başkan Öcalan ile yürütülen görüşmelerin geldiği noktayı oldukça anlamlı buluyoruz. Özellikle çözüm heyetiyle hükümetin, çözümün nasıl gelişebileceğine dönük 10 maddelik belirlemeleri ortak açıklamasına büyük önem veriyoruz. Bu 10 maddelik açıklamayı hükümetin de kamuoyu önünde verdiği söz olarak değerlendiriyoruz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nebati

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, PKK'ya silah bırakma çağrısına ilişkin, "2 yıldır çatışmazlık süreci artık çok önemli bir noktaya geldi. Bundan sonraki nokta, bu çatışmazlık süreci içinde birtakım olaylarla engellenmeye çalışılan silahlı unsurların dışarıya çıkarılması, çatışmazlık sürecine resmi boyut kazandırılması açısından çok önemli" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA