• Konya17 °C

Hakan Bahçeci

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sistemin Çıkmaz Sokağı

05 Mayıs 2011 13:42

Son yüzyılın dünya sistemine damgasını vuranlar ve sistemin daha düzenli çalışmasını sağlayanlar on bir eylül saldırıları ile sistemin çağ atlamasını sağlamış oldular.

 On bir eylülden sonra peşine düştükleri Bin Ladini; kilometrelerce uzaktan, bilgisayarlarının başında, ikinci sınıf bir korku filmi izler edasıyla, düzenlenen bir operasyonda öldürülürken seyrettiler. Bu anın fotoğrafları gazetelere servis edildiği andan itibaren operasyonun derinliğindeki ikilem ve paradoks anlamlı hale gelmişti.
 
 Bin Ladin, aslında o fotoğraf karesinde bulunanların temsil ettiği dünya sistemi tarafından yaratılmıştı. Bugün sistemin çıkmaz sokağı din ve ırk temelli terördür. Bununla birlikte hiçbir terör oluşumu stratejik ve ekonomik kaygılardan azade değildir.
 
Bin Ladin’i bu sona getiren süreç aslında kendi müdahalesi olmadan yaşanılan bir süreçti hep. Yaşıyor mu, öldü mü soruları çok önemli değildir artık. Sanal bir “kahramandı” ve senaryonun bir karakteri idi. Velev ki; bedenen yaşıyor olsa da artık onun temsil ettiği imaj ölmüştür. Aynı adam farklı bir eylem gerçekleştirecek olsa da ismi ve rolü başka olacaktır. Kaldı ki Bin Ladin, hiç yaşamamış bile olabilir.
 Terör olgusu özellikle din bağlamında konuşulduğu zaman hemen tüm insanlığı kuşatmış olmaktadır. Bugün terör belası ile uğraşmayan ülke yok gibidir. Düşünüldüğünde çok büyük bir finansal sitemden bahsedildiği hemen anlaşılır. Sadece silah pazarı sistemin devamı için olmazsa olmaz şartlarından biridir. Çünkü silah “ortalama” bir dünya vatandaşının çok da ihtiyaç duymayacağı bir gereçtir. Bu nedenle hep gizli bir gereksinim olarak kalmıştır, bu da fiyatını katlamaktadır. Ayrıca kimden alacağını da sadece satıcı belirler.
 
 Din temelli terör, sistemin çıkmaz sokağıdır dediğimizde tüm bunların yanında; oluşturulan korku ve kaygı yumağı da gözden kaçmamalıdır. Sistem kendi sürekliliği için birilerinin kendisinde medet ummasını beklemektedir. Gerekirse kendi ayağına kurşun sıkmaktan çekinmeyen güç, sahip olduğu statik gücü, dinamik güce çeviremediği zaman gerilmenin imhasını engellemek için yarattığı bu korkuyu kullanmaktadır.
 
 Doğunun tüm zenginliklerini sonuna kadar istediği şekilde ve planladığı zamanda kullanmayı dert edinmiş Batı, önce Doğunun kem olduğunu gösterip, sonra onun malına çöreklenmeyi, dünyayı bir çıkmaz sokağa itmekle gerçekleştirebileceği kanaatini taşıdıkça yeni Bin Ladinler olacaktır.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA