• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sırada Karaman-Mersin hattı var
29 Nisan 2013 Pazartesi 15:14

'Sırada Karaman-Mersin hattı var'

Türkiye'nin yüz ölçümü itibariyle en büyük ili Konya'da kurulacak lojistik merkez, bölgeyi Mersin Limanı üzerinden dünyaya bağlayacak.
 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, yaptığı açıklamada, ihracatçı firmaların, ürün maliyetlerinin yüzde 10'u oranında taşımacılık ücreti ödediklerini belirterek, Konya-Mersin arasında çift hatlı, sinyalizasyonlu, elektrikli ve işletme hızı yüksek demir yolu ulaşımının sağlanmasının önemine işaret etti.
     Coğrafi konumu ve ürün çeşitliliğiyle Konya'nın Türkiye için önemli bir yatırım merkezi olduğunu vurgulayan Şimşek, "Konya, 2012'de 179 ülkeye 1,3 milyar dolarlık ihracat yaptı. 2002'de Türkiye'de yaklaşık bin 300 ihracatçı firma varken, bugün sadece Konya'da bin 300'den fazla ihracatçı firma var. Ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin 15 milyar dolarını Konya'dan bekliyoruz" diye konuştu.
     Şimşek; Konya, Karaman ve Mersin'in ortaklığında yeni bir ekonomi ve sanayi merkezi oluşturulması için çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.
     Konya Lojistik Merkezi Projesi bittiğinde taşımacılığın daha hızlı, daha güvenli ve düşük maliyetli olacağını anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Konya için Mersin Limanı ihracata giden yol ve dünyaya açılan kapıdır. Mersin ile liman bağlantısı sağlandığında dünya ülkeleri arasındaki sıralamamız çok daha üst düzeyde olacaktır. Karar verici, oyun kurucu bir ülke olmak istiyorsak buna mecburuz." 
  Sırada Karaman-Mersin hattı var
Konya-Karaman arasında 200 kilometre hızla yolcu ve 120 kilometre hızla yük taşımacılığının sağlanacağı demir yolu hattı ihalesinin tamamlandığını aktaran Şimşek, sırada Karaman-Mersin hattının olduğunu bildirdi.
     Lojistik Merkez Projesi'nin, 2007'de 300 bin metrekarelik yatırım planı olarak başladığını anımsatan Şimşek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun desteğiyle bu alanın 1 milyon 350 bin metrekareye çıkarıldığını açıkladı.
     Şimşek, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için Marmara Bölgesi'ndeki yükün İç Anadolu Bölgesi ile paylaşılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
     "Türkiye'de üretimin yüzde 60'ı Marmara Bölgesi'nde gerçekleşiyor. Dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak istiyorsak; Marmara, yükünü Anadolu ile paylaşmalı. Aksi halde dünyanın sayılı şehirlerinden olan İstanbul yaşanamaz bir yere dönüşür. Alternatif ekonomi ve sanayi bölgesi aranıyorsa, biz Konya'yı masaya sunuyoruz." 
"Hedefimiz; 7 birimlik maliyeti 1'e indirebilmek"     
     Avrupa Birliği Lojistik İstatistikleri'ne göre Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 92'sinin kara yolu üzerinden sağlandığını kaydeden Şimşek, Rusya'da yüzde 88 oranında demir yolu, Çin'de ise yüzde 58 oranında deniz yolu taşımacılığının tercih edildiğini ifade etti.
     Dış ticarette deniz yolu kullanılmadığı takdirde Türkiye'nin uluslararası arenadaki rekabet gücünün zayıf olacağını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
     "Yükü deniz yolu ile bir yerlere göndermenin maliyeti 1 para birimi ise demir yolu ile 3 birim, kara yolu ile 7 birim, hava yolu ile göndermek ise 22 birimdir. İthalat ve ihracat için deniz taşımacılığı olmazsa olmazdır. Bizim hedefimiz; 7 birimlik maliyeti 1'e indirebilmektir. Ara madde ve ham madde ithalatı ile üretim sonrası ihracat için deniz taşımacılığı olmazsa olmazdır. Konya'ya denizi getiremiyorsak, denize Konya'yı götüreceğiz."
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA