• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sınırın ötesinde ramazan
18 Temmuz 2013 Perşembe 14:34

Sınırın ötesinde ramazan

Esselame Sınır Kapısı yanında kurulan çadırlarda barınan yaklaşık 15 bin Suriyeli, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin sağladığı yardımlarla yaşamlarını sürdürüyor.

Esselame Sınır Kapısı yanında kurulan çadırlarda sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, ramazan ayını zor şartlarda geçiriyor.

Ülkelerindeki iç savaşın ardından başta Halep olmak üzere değişik kentlerden binlerce Suriyeli Esselame Sınır Kapısına geldi. Sadece çocuk ve yakınlarını getirebilen ailelere İHH İnsani Yardım Vakfı, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler destek çıktı.

Yaklaşık bir yıldır çadırlarda yaşam süren 15 bin Suriyeli, çektikleri sıkıntılara rağmen ramazan ayına girmenin mutluluğunu yaşıyor. Yaşadıkları topraklara geri dönebilmenin hayalini kuran çocuklar da anne ve babaları gibi dua ediyor.

Elektriğin bulunmadığı, içme suyunun ise güçlükle temin temin edildiği çadırlarda yaşayan Suriyelilerin en büyük sorunu ise bunaltıcı sıcaklar. Kışın soğuk yazın sıcakla mücadele eden Suriyeliler, yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyor.

Şartların zorluğuna rağmen oruç tutan, ibadetlerini yaparak ülkeleri için dua eden Suriyelilerin iftar ve sahur yemekleri ise İHH tarafından karşılanıyor.

İHH Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak Azez ilçesine bağlı Esselame Sınır Kapısı yakınında merkezi mutfaklarının bulunduğunu ve buradan 15 bin Suriyeli'ye hizmet verdiklerini belirtti.

Çatışmalardan kaçarak sınıra gelen insaların ilk başta hiçbir şeylerinin olmadığını anlatan Yemelek, şunları kaydetti:

"Esselame'ye geldiklerinde çadır, battaniye gibi birçok eksiklikleri vardı. İnsanlar bölgeye toplanmaya başlandığında harekete geçtik ve onların ihtiyaçlarını karşılamaya başladık.  Daha sonra merkezi mutfağı hizmete açtık. Buradan Suriyeli kardeşlerimize sıcak yemek veriyoruz. Ramazan ayında da iftar ve sahurda 15 bin kişiye yemek dağıtıyoruz."

Kışın soğuk yazın sıcak

Savaştan kaçan Suriyelilerin kışın soğukla yazın da sıcakla mücadele ettiğini vurgulayan Yelemek, çadırda yaşamanın çok zor olduğunu gördüklerini dile getirdi.

Bölgede gölgelik alan olmadığından güneşin etkisinin daha çok hissedildiğini ifade eden Yemelek, "Şuanda buradaki insanlar yaz sıcaklarıyla imtihan oluyor. Bunaltıcı havaya rağmen oruçlarını tutabiliyorlar" diye konuştu.

Suriye'de savaşın halen devam ettiğini anımsatan Yemelek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada gördüğünüz dram sadece Suriye'deki küçük bir manzara. Ülkenin iç taraflarında şartların daha kötü olduğu bölgeler var. Burası Türkiye sınırına yakın olduğu için insanlar bir şekilde günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Ama Suriye’nin iç taraflarına baktığımız zaman Hama ve Humus bölgelerinde insanlar aç oruç tutup aç iftar yapıyor. İç bölgelere yardımlar çok az ulaşıyor. Suriye'deki insanlar halen bizlere muhtaç durumdalar. Buradaki insanlara elimizi avucumuzu açmamız gerekiyor."

Emine el-Salih de oğlu ve kızının Halep'te şehit olduğunu söyledi.  Yaklaşık bir yıldır çadırda yaşadıklarını anlatan El Salih, "Herşeye rağmen ramazan ayına girmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hep şükrediyoruz, Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. İHH'nın çok büyük desteğini görüyoruz. İftar ve sahurda yemeklerimizi veriyor" dedi.

Halid Muhammed ise Halep'te yaşadığını ve Esed rejimi tarafından evleri bombalanınca mecburen kaçmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Esselame'ye geldiklerinde şartların çok kötü olduğunu anlatan Muhammed, "Buraya geldiğimizde ne ekmek ne çadırımız vardı. İHH bize yardım etti. Sağlık ocağı kuruldu. Tüm İslam ülkelerinden yardım bekliyoruz. Bu ramazan ayı çok farklı oldu. Allah'a şükür ramazanda iftar ve sahur yapabiliyoruz. İHH yemek başta olmak üzere her türlü ihtiyacımızı karşılıyor. Türkiye bize sahip çıkıyor. Türk hükümetine ve Türk halkına çok teşekkür ederiz. Türkiye gelmek istiyoruz çünkü Esed rejimi her an burayı bombalayabilir" şeklinde konuştu.

Muhammed, Suriye'de iç savaşın bir an önce bitmesini ve çocukların savaş ortamında büyümesini istemediklerini sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA