• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şimdi bacakları yok
07 Ekim 2010 Perşembe 12:41

Şimdi bacakları yok

5 yaşında sigara içmeye başlayan Şefik Yıldız, sigara yüzünden 1997 yılında sağ bacağını, 1999 yılında da sol bacağını kaybederek hayata protez kullanarak devam ediyor
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Konya Şubesi ve Bir Hayalim Var Derneğitarafından düzenlenen toplantıya katılan Şefik Yıldız isimli vatandaş sigarayüzünden başından geçenlerle herkese ibret oldu.
 
5 yaşında sigara içmeyebaşladığını ifade eden Şefik Yıldız, “Bu yaşta sigara içmemin nedeni ise sürekliburnumun kanamasıydı. Bana sigara dumanının burundaki kılcal damarları tıkayarakkanamanın duracağını söylediler. O günden itibaren sigara içmeye başladım.Şuanda geldiğim durum ise ortada. Önce sağ ayağımı sonra sol ayağı kaybettim. 15defa ameliyat ve 21 defa anjiyo oldum. Vücuduma 7 metre plastik damar takıldı,yüzlerce dikiş atıldı. Ben sigaranın acısını fazlasıyla yaşadım. Başkalarınınyaşamasını istemiyorum. Sigara içenler hemen sigarayı bıraksın” dedi.
 
Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıya Türk Kanser Araştırma ve Savaş DerneğiKonya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin ve Bir Hayalim Var Derneği Konya Şube BaşkanıKadir Dikici’nin de konuşmaları damgasını vurdu. Toplantıya İl Müftüsü ŞükrüÖzbuğday da katıldı. 2009 Temmuz ayından itibaren yasakla birlikte sigarakullanımında yüzde 16’lık bir düşüş görüldüğünü aktaran Kadir Dikici, çağdaşlıkgereği içkili ve sigaralı açılışlar yapan belediye başkanlarını da kınadıklarınısöyledi. Sigara ve içki firmalarına bu tür eğlencelerle destek olup gençlerizehirleyen belediye başkanlarını kınadıklarını dile getiren Dikici, “Derneğinkurulduğu 1,5 yıl içinde çeşitli firma ve okullarda sigaranın zararlarınıanlattık. 5 kişiyle buluştuk. Çocuklara sigarayla mücadelenin faydalarınıaktardık ve herkesi sigarayı bırakmaya, bıraktırmaya çağırdık” dedi. Dr. EyüpÇetin de sigaranın kanser riskini ortaya çıkaran en önemli etkenlerin başındangeldiğini kaydetti. Çetin, kanserin kendiliğinden oluşan bir olgu olmadığınısigara, alkol, şişmanlık, kronik enfeksiyon, çevre kirliliği gibi durumlarınkanseri tetiklediğini vurguladı. 2012 yılına kadar 15 yaş üzeri tütün tüketmemeoranını yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Çetin, şunlarıkaydetti: “Sigarada 4 bin kimyasal madde var. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2008raporuna göre sigara 13 farklı kansere yol açmaktadır. Türkiye’de vatandaşlarınüçte biri sigara içmektedir.
 
Yılda dünyada üretilen 6,6 milyon tütünün yüzde41’ini Çin tek başına üretiyor. Sigara içmeyen 50 milyon kişinin yüzde 80’izorla sigara dumanını solumak zorunda kalıyor. Onun için biz vatandaşlara sigarayasağına ve dumansız hava sahasına sahip çıkmasını itiyoruz. Anayasa mahkemesinede dilekçe yazarak, faks göndererek yasağın kalkmaması yönünde taleptebulunmalılar. Unutulmamalıdır ki soluduğumuz her sigara dumanı bizi çeşitlihastalıklara daha da yaklaştırmaktadır.” 
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA