• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sillenin masalları da varmış...
20 Şubat 2013 Çarşamba 13:34

Sille'nin masalları da varmış...

Selçuklu Belediyesi; yakın gelecekte Konyanın en önemli turizm merkezi olma potansiyeline sahip olan Sille ile ilgili önemli yayın çalışmaları yaptı. Yayınlardan biri de Sille Masalları kitabı.
• Selçuklu Belediyesi; yakın gelecekte Konya’nın en önemli turizm merkezi olma potansiyeline sahip olan Sille ile ilgili önemli yayın çalışmaları yaptı. Yayınlardan biri de Sille Masalları kitabı. Silleli anneler, eskiden olduğu gibi çocuklarına yine masallar anlatabilecek.
• Yerli ve yabancı araştırmacılar ile gezginlerin dikkatini çeken çalışmalar arasında; Sille Masalları, Sille Rehberi, Sille Aya Elenia Müzesi Katalogu,Sille Turizm Haritası yer alıyor. Restorasyon öncesi ve sonrası tüm görsellerin ve araştırma yazılarının yer alacağı “Sille Aya Elenia Müzesi” prestij kitabı ise yayın aşamasında

Sille, köklü bir geçmişe sahip olan ve farklı kültürlerin bir arada uyum içinde yaşadığı önemli bir antik dönem yerleşim birimi. Günümüze ulaşabilen kültür varlıkları, gelenek ve görenekleri ile el sanatları bölgenin zenginliğini ortaya koyan unsurlar. Selçuklu Belediyesince son yıllarda yürütülen bir çok proje ile Sille, sadece bir turizm merkezi değil, aynı zamanda önemli bir kültür merkezi haline geldi. Sille’nin turizm ve kültürel anlamda daha da gelişmesine yönelik fiziki çalışmaların yanı sıra  yayın çalışmaları da yürüten Selçuklu Belediyesi, araştırmacıların ve ziyaretçilerin faydalanabileceği önemli kaynak eserleri yayın hayatına kazandırdı.   Bu çalışmalar arasında; Sille Rehberi, Sille Masalları, Sille Aya Elenia Müzesi Katalogu ve Sille Turizm Haritası yer alıyor. Restorasyon öncesi ve sonrası tüm görsellerin ve araştırma yazılarının yer alacağı “Sille Aya Elenia Müzesi” prestij kitabı ile ilgili yayın çalışmaları ise halen devam ediyor.
 
SİLLE MASALLARI
19. Yüzyıldan itibaren yoğun bir şekilde Sille’yi ziyaret eden seyyah ve araştırmacılar tarafından yapılan yayınlarda, Sille’nin mimarisi, el sanatları ve kültürü ayrıntılı bir şekilde ele alarak bilim hayatına kazandırıldı. Bu çalışmalar sonucu, Sille dili ile ilgili derlemeler ve Sille Masallarının varlığı ortaya kondu. Çeşitli kahramanların başından geçen maceralı ve bir o kadar da olağanüstü olayları konu alan masallar, Sille kültür ve coğrafyanın yansımalarının izlenebildiği önemli değerlerden birisi olarak kabul edildi.Sille Masalları kitabında sunulan 22 masalın 15’i Selçuk Üniversitesi Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezince kayıt altına alınırken, 7 masal da Araştırmacı R.M. Dawkkins tarafından derlendi. İngilizce Türkçe olarak yayın hayatına kazandırılan Sille Masalları kitabı, Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlileri İlker Mete Mimiroğlu ve Nilgün Aydın tarafından derleyerek yayına hazırlandı. Şeyma Akın tarafından İngilizce çevirisi yapılan kitabın, özgün resim çizimlerini Derya Uzun yaptı.
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur  İbrahim Altay, kitap önsözündeki yazısında; “Sille ile ilgili bilimsel çalışmalar, tanıtım çalışmaları, tarihi ve kültürel değerlerin envanterinin hazırlanması, uluslar arası turizm işletmelerinin Sille’yi tanımasını sağlamak, Sille’ye katma değer sağlayacak girişimcilik örneklerini araştırmak ve uygulamak önemli çalışmalarımızdan bir kaçıdır” dedi. Başkan Altay, Sille Masalları kitabı, Sille Rehberi, Sille Turizm Haritaları, Aya Elenia Müzesi katalogu yayınlarının da önemli bir Sille Külliyatı oluşumuna kaynak oluşturacak nitelikte yayınlar olduğuna dikkat çekti.
 
SİLLE REHBERİ
 Selçuklu Belediyesince yayınlanan ve yine, İlker Mete Mimiroğlu tarafından derlenen Sille Rehberi, İngilizce ve Türkçe olarak yayın hayatına kazandırıldı. Araştırmacı ve ziyaretçilerin başvuru kitapçığı olan Sille rehberinde, Sille tüm tarihi özellikleriyle tanıtılıyor. Uzun zaman alan titiz bir inceleme ve araştırma sonucu yayın hayatına kazandırılan Sille Rehberi, görselliğiyle de dikkat çekici bir niteliğe sahip bulunuyor.
 
SİLLE AYA ELENİA KATALOGU
Yaklaşık 1000 yıldan fazla süredir ayakta kalmaya çalışan Aya Elenia Müzesi, Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek bugünkü şeklini aldı. Bu çalışmayla, Aya Elenia Müzesinde tarih, tüm özellikleriyle ve görkemiyle gün yüzüne çıktı. Aya Elenia Müzesi katalogunda özet bilgiler ve Müzeden görseller yer alıyor. İngilizce ve Türkçe 2 ayrı katalog olarak hazırlanan yayın, müze ziyaretçilerinin el kitabı niteliğinde.
 


SİLLE TURİZM HARİTALARI
Tüm bu yayınların yanı sıra 2 ayrı formatta, Sille Turim Haritasını da yayınlayan Selçuklu Belediyesi, tüm tarihi bina ve yerlerin tespiti ile Sille Envanterine önemli katkı sağladı. Sille Ziyaretçileri için kolaylık sağlayacak olan Sille Turizm Haritaları, güncel olması nedeniyle önem arzediyor.
SİLLE AYA ELENİA MÜZESİ PRESTİJ KİTABI HAZIRLANIYOR
Restore edilen ve Müze olarak hizmete sunulan Sille Aya Elenia Müzesi’nin restorasyon hikayesi geniş kapsamlı araştırmalarla bu eserde yansıtılacak. İbadethane olarak yapılışından itibaren tarih boyunca üstlendiği misyon, geçirdiği restorasyonlar, bina niteliklerinin görsellkle birlikte sunulacağı eserde, 25 civarında araştırmacının makaleleri yer alacak. İngilizce Türkçe olarak hazırlanan eser, bir yapının hayat hikâyesini bilimsel olarak anlatıyor.
ESERLER SELÇUKLU BELEDİYESİ’NDEN TEMİN EDİLEBİLİR
Sille ile ilgili geniş kapsamlı bu yayınların Selçuklu Belediyesinden temin edilebileceği belirtildi. Yayınlar ayrıca Sille’de bulunan Selçuklu Belediyesine ait iletişim merkezlerinden de temin edilebilecek.
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA