• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şike davasında 5 tahliye
02 Haziran 2012 Cumartesi 09:32

Şike davasında 5 tahliye

Futboldaki şike davasında tutuklu sanıklardan Ahmet Çelebi, Haldun Şenman, Ali Kıratlı, Sami Dinç ve Bülent İşcen tahliye edildi.

Futboldaki şike davasında tutuklu sanıklardan Ahmet Çelebi, Haldun Şenman, Ali Kıratlı, Sami Dinç ve Bülent İşcen tahliye edildi. Aziz Yıldırım, Yusuf Turanlı, Olgun Peker ve İlhan Ekşioğlu'nun ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.


Şike davasının 19. duruşmasında Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Bülent İbrahim İşcen, Haldun Şenman ve Sami Dinç tutuklu kaldıkları süre gözönüne alınarak tahliye edildi. Aziz Yıldırım ile beraber 4 sanığın tahliye talebi ise reddedildi. Savcınını esas hakkındaki mütalaasını açıklamasının ardından mahkeme, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi. Yaklaşık 3 saat aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi sanık ve avukatlarının soruşturmasının genişletilmesine ilişkin taleplerini yazılı olarak 11 Haziran tarihine kadar mahkemeye sunmalarına karar verirken, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı beyanlarını ise 18 Haziran tarihine kadar yine yazılı olarak sunmalarına hükmetti. Mahkeme ayrıca bazı sanık avukatlarının tanık dinletilmesi ve bazı kurumlara yazı yazılması talebini ise yargılamayı sürüncemede bırakacağı gerekçesiyle reddetti.

YILDIRIM'A TAHLİYE YOK

Mahkeme Aziz Yıldırım ile beraber Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı'nın tahliye taleplerini üzerlerine atılı suçun cezasının alt ve üst sınırları, mevcut delil durumu ve atılı suçun niteliğini gerekçe göstererek reddetti. Tutuklu sanıklar Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Bülent İbrahim İşcen, Haldun Şenman ve Sami Dinç'in ise suç vasfı ve tutuklu kaldıkları süre gözönüne alınarak tahliyesine karar verildi. Kararın açıklanmasının ardından tahliye edilen sanıkların yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Duruşma 26-27-28-29 Haziran tarihine ertelendi.

MÜTALAANIN DETAYLARI

“Futbolda şike” davasında, Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanları İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun, “suç örgütüne üye olmak”, “teşvik” ve “şike” suçlarından toplam 2 yıl 10,5 ay ile 10 yıl 10,5 ay arasında hapisle cezalandırılması talep edildi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mütalaasını açıklayan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, Ekşioğlu ve Mosturoğlu'nun, “örgüte üye olmak”, “5 maçta şike yapmak”, “3 maçta teşvik primi vemek” ve “maç sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya menfaat temin etmek” suçlarından toplam 2 yıl 10,5 ay ile 10 yıl 10,5 ay arasında hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı Ermertcan, Ekşioğlu'nun 4 maçla ilgili teşvik ve şike iddialarına ilişkin suçlamalardan ise beraatini istedi.

ARADA OLAY ÇIKTI

Davanın 1 numaralı sanığına 42 yıl hapis istemi

Dava kapsamında Aziz Yıldırım ile birlikte “suç örgütü lideri” olduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in, “suç örgütü kurmak” suçundan 3 ile 9 yıl, 2 kez “konut dokunulmazlığının ihlali” suçundan 2 ile 6, 2 kez “tehdit” suçundan 4 ile 10 yıl, “resmi belgede sahtecilik” suçundan 2 ile 5 yıl ve “rüşvet vermek” suçundan da 4 ile 12 yıl olmak üzere toplam 15 ile 42 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını isteyen savcı Ermertcan, Peker'in şike ve teşvik suçlarını işlediğine ilişkin inandırıcı delil olmadığı gerekçesiyle bu suçlardan beraatine karar verilmesini de talep etti.

Serdar Adalı için 4,5 yıla kadar ceza istemi

Davanın tutuksuz sanıklarından eski Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun, 11 Mayıs 2011 tarihli Beşiktaş-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında “şike yapmak” suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını isteyen Ermertcan, eski Beşiktaş Spor Kulübü yöneticisi Serdal Adalı'nın da aynı maç ve aynı suçtan 1,5 ile 4,5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Futbolculara istenen cezalar

Bursasoporlu futbolcu Gökçek Vederson'a, Trabzonspor-Bursaspor arasında yapılan 17 Nisan 2011 tarihli maçta “teşvik primi almak” suçundan 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası isteyen Ermertcan, futbolcu Korcan Çelikay'ın da Fenerbahçe-Sivasspor maçında şike yaptığı suçlamasıyla 1 ile 3 yıl arasında hapisle cezalandırılmasını talep etti. Futbolcular İbrahim Akın, Mehmet Yıldız, İskender Alın ve Sercan Yıldırım ile eski futbolcu Ümit Karan hakkında kimi maçlarda “şike ve teşvik” suçunu işledikleri gerekçesiyle 1,5 ile 4,5 yıl arasında değişen hapis cezası isteyen Ermertcan, futbolcu Serdar Kulbilge'nin de Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yaptığı iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı Ermertcan, tutuksuz sanık futbolcu Emanuel Emenike'nin yargılama aşamasındaki savunması mahkemeye ulaşmadığından, bu sanık hakkındaki kamu davasının ayrılmasına ve yeni bir esasa kaydedilmesine karar verilmesi de istedi. Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın “suç örgütüne üye olmak” suçundan 1 ile 3 ve Sivasspor ile Fenerbahçe arasında yapılan maçta şike yapmak suçundan da 1,5 ile 4,5 yıl olmak üzere toplam 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını isteyen Ermertcan, Elazığspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un da “suç örgütü üyeliği” suçundan 1 ile 3 yıl ve Eskişehirspor-Fenerbahçe, Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike, Eskişehirspor-Trabzonspor maçında da teşvik suçlarından 1,5 ile 4,5 yıl olmak üzere toplam 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Gümüşdağ ve Karaman'a beraat istemi

Savcı Ermertcan, eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ hakkında, “suç örgütüne yardım etmek” ve Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında şike yapmak suçundan yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini isterken, Manisaspor-Trabzonspor maçında teşvik primi aldığı iddia edilen Teknik Direktör Hikmet Karaman hakkında da suç unsuru oluşturacak yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesini talep etti.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA