• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şike bayramı!
01 Mayıs 2012 Salı 09:26

Şike bayramı!

Türkiye'yi sarsan şike soruşturması 'mutlu son'a doğru yaklaşıyor.
Türkiye'yi sarsan şike soruşturması 'mutlu son'a doğru yaklaşıyor. Etik Kurul'un hazırladığı raporu 3 gün inceleyen Futbol Federasyonu, 'şike bahsi ile ilgili bulgu' bulamadı. 58. Maddeyi değiştiren Federasyon, şikeye teşebbüste 'küme düşme' cezasını kaldırdı, puan silme cezasına ise 'ağır teşebbüs' şartı getirdi. Tarihi kararı açıklamak için basının karşısına geçen TFF Başkanı Demirören, Etik Kurul'un incelediği 22 maçla ilgili olarak 16 kulübün PFDK'ya sevk edildiğini bildirerek 'Kabul edilen değişiklikler FIFA ve UEFA normlarına uygun' iddiasında bulundu.

Futbolda aylardır devam eden şike soruşturmasında Türkiye Futbol Federasyonu, Etik Kurulu'nun 700 sayfadan oluşan raporunu görüşerek kararını açıkladı. Kurulun hazırladığı şike raporunu görüşmek için geçtiğimiz cuma akşamı Antalya'da Yıldırım Demirören başkanlığında toplanan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu aldıkları kararları düzenledikleri basın toplantısıyla duyurdu. Buna göre, küme düşme yok. Teşebbüste en fazla 12 puan silinecek. Başkan Yıldırım Demirören şike girişiminin sahaya yansımadığını belirtti ve 58. maddenin değiştirildiğini açıkladı. Aralarında Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un da bulunduğu 16 kulüp PDFK'ya sevk edildi. Bu kulüplerin arasında Galatasaray'ın da olması "Galatasaray niye sevkedildi?" sorusuna yol açtı.
 
Disiplin Kurulu'na sevkedilen lis-tede şu takımlar bulunuyor; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzon- spor, Sivassspor, Manisaspor, Ankaragücü, Gençlerbirliği, Eskişehirspor, Bucaspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Bursaspor, Kayserispor, Karabükspor, Konyaspor ve Kasımpaşa. TFF'nin PFDK'ya sevkettiği kulüpler arasında Galatasaray'ın da olduğu belirtilirken, sarı-kırmızılı kulübün müşteki olarak dahil olduğu belirtiliyor. Galatasaray'a geçen sezonki Trabzonspor maçı için teşvik teklif edildiğinden bahsediliyor. Bir başka bilgi ise Bank Asya Ligi'nden hiç bir takımın olmaması ve Gaziantepspor ile Orduspor dışında tüm Süper Lig takımlarının PFDK'ya sevkedildiği. Akşam saatlerinde Galatasaray'dan yapılan açıklamada federasyon istifaya davet edildi.
 
BAHİSLE İLGİLİ BULGU YOK
 
Etik Kurulu'nun 'futbolda şike davasına' yönelik raporunun yönetim kurulunda görüşmesinin ardından Antalya Gloria Golf Otel'de önemli açıklamalarda bulundu. Demirören futbolun her türlü spekülasyondan uzak tutulmasının sağlanmasının federasyonun önceliği olduğunu söyledi. İddialarda bahisle ilgili hiçbir bulgu olmadığını belirten Demirören, Türkiye'de sebebi bahil olsun olmasın futbolun temiz kalmasının, oyunun sonucunun belirsizliğinin muhafaza edilmesinin öncelik olduğunu söyledi.
Demirören disiplin yargısıyla genel yargının soruşturma tekniklerinin farklı olduğunu belirterek "Devam etmekte olan bir dava olduğu halde futbol ailesi kendi disiplin soruşturmasını bir an evvel tamamlamalıdır" dedi.
 
22 MAÇA BAKILDI
 
Etik Kurulu'nun dosya hacmi nedeniyle incelemeyi öncelikle süper lig maçları açısından yaptığını ve bu raporu yönetim kuruluna ulaştırdığını belirten Demirören, 3 gün boyunca kurulun bu raporu her yönüyle değerlendirdiğini vurgulayarak "Etik Kurulu tarafından incelenen 22 maçla ilgili tüm kulüpleri PFDK'ya sevk etme kararı almıştır." Demirören kulüplerin adını çok olduğu için açıklamadı ve takımların adlarının bugün belli olacağını söyledi. Demirören kurulun incelemesi sonucunda tüm kulüplerin aklanmasını dilediğini belirtti.
 
58. MADDE ÇOK SERTTİ
 
Sözü 58. maddeye getiren Demirören, bu maddenin dünyada bir örneği olmadığını ve çok sert bir madde olduğunu söyledi.
Herkesin cezaların orantısızlığı konusunda mutabık olduğunu kaydeden Demirel, bu orantısızlığın giderilmesi için en uygun zamanın derhal şimdi olduğunu belirtti.
 
UEFA 'KARARI SİZ VERİN' DEDİ
 
Demirören, yönetim kurulunun bu konuda aldığı kararların tarafsız olarak incelendiğini amacın futbol ailesini korumak olduğunu herkesin kabul edeceğini söyledi. Demirören, 'Kabul edilen değişiklikler FIFA, UEFA ve diğer ülke federasyonlarının normlarına uygun olarak alınmıştır ve kesinlikle yoktan varedilmemiştir' diyerek "Şike yine sert biçimde cezalandırılmaktadır. Teşebbüs hallerinde ise bağımsız kurullar o dosyayı serbestçe inceleyerek ihlale uygun yaptırımlara hükmedeceklerdir" şeklinde konuştu. Demirören son kararı disiplin kurulunun vereceğini belirterek, UEFA'nın istediğinin bu olduğunu belirtti.
 
EN AZ 12 PUAN SİLME
 
Demirören bugün itibariyle 58. maddenin değiştiğini belirterek "Ağır şike teşebbüsü ile ilgili olarak en az 12 puan indirme cezası 58. maddeye eklendi" dedi. Demirören adı geçen her kulübün aklanabilmesi için iddialarda adı geçen her kulübü PFDK'ya sevkettiklerinin de altını çizdi. Demirören şahısların zaten PFDK'ya sevkedildiğini belirterek kendilerinin şahısları sevketmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
 
CEZA KARAR ALINDIĞINDA
 
Demirören puan silme ya da küme düşme cezası verilirse bunun kararın alındığı sezon uygulanacağını belirtti. Cezaların bu sezon mu yoksa gelecek sezon mu uygulanacak sorusuna Yıldırım Demirören, "Karar alındığı anda cezalar uygulanır" dedi.
 
PFDK'NIN 48 SAATİ VAR
 
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, PFDK'nın en az 48 saat içinde savunmaları alarak kararını vermek zorunda olduğunu da bildirdi. Demirören, Fenerbahçe'nin CAS'taki davasını geri çekmesinin tamamen Fenerbahçe camiasının iradesiyle gerçekleştiğini ve bu konuda kendilerinin bir müdahalesinin sözkonusu olamayacağını söyledi.
 
Kararın siyasi yönü yok
 
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu'nun futbolda şike iddialarına ilişkin aldığı kararların siyasi yönünün bulunmadığını bildirdi. Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in futbolda şike olaylarına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Bu açıklamanın, Türk futbolu üzerinde etkili olabilecek son derece önemli karar ve açıklamalar olduğunu belirten Kılıç, 'TFF, bu açıklama ve kararları kendi özerk yapısı içinde tartışmış, karara bağlamış ve kamuoyuna açıklamıştır. Almış oldukları kararların siyasi yönü yoktur. Kararlar Türk futbolu açısından, teknik değerlendirmeler neticesinde ortaya çıkmış olan ve uygulaması bakımından da teknik neticeleri beraberinde getirecek olan kararlardır' dedi. Kılıç, "Bu çalışmaların içinde biz yokuz. Aynı gemideyiz, ortak sorunlarla mücadele ediyoruz' dedi.
 
TFF'nin kararı tam komedi
 
TFF'nin eski yönetiminden de şike kararına tepki geldi. Bir televizyon kanalına konuşan TFF eski Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Yıldırım Demirören başkanlığındaki yeni yönetimin aldığı kararı komik buldu. Aydınlar "UEFA 58. madde değişikliğini kabul etmez. Biz 58. maddenin değişikliğini önermiştik ama UEFA kabul etmemişti. TFF'nin kararı tam bir komedi" dedi. TFF Disiplin Kurulu eski Üyesi Avukat Remzi Kazmaz da TFF'nin kararının hukuki olmadığını söyledi. 'Yeni bir kaosun başındayız. Bu karar kaosu bitirmedi. Yeni bir kaosu başlattı. Verilen bu karar hukuki değil' diyen Kazmaz, TFF'nin açıkladığı kararla, hiçbir kulübün cezalı durumda olmayacağını söylediğini savundu. Kazmaz, şunları kaydetti: 'Bu kaosun ana nedeni 58. maddenin değiştirilerek hiçbir kulübe ceza vermeme anlayışıdır. Bunun nedeni maddidir. Federasyon Başkanı bize 'Avrupa'nın 6. büyük maddi kulübüyüz' derken, orada her şeyin altını çiziyordu. Bu hukukla, bu kararla UEFA ve FİFA ile karşı karşıya kalacağız. UEFA sıfır tolerans ile kesinlikle bu olaya 'evet' demeyecektir.'
 
Teşebbüse düşme de puan silme de yok
 
Türkiye Futbol Federasyonu, Futbol Disiplin Talimatı'na 'Yaptırımın ertelenmesi' başlıklı, 105. maddeyi eklerken, Futbol Müsabaka Talimatı'nda da değişikliğe gitti. Futbol Disiplin Talimatı'na eklenen 105. madde, uyarı, kınama ve hak mahrumiyeti haricindeki disiplin yaptırımlarının ertelenebilmesine imkan sağlıyor. Değişikliği yorumlayan Prof. Dr. Ersan Şen, TFF'nin Disiplin Talimatnamesi'nin FİFA'ya uydurulduğunu söyledi.
Yeni düzenleme ile teşebbüs aşamasında kalmış fiillere de yeni disiplin talimatnamesinin tatbik edileceğini ifade eden Prof. Şen şunları söyledi: 'TFF'nin değiştirdiği '24 maddenin b bendi'ne göre ihlalin teşebbüs halinde kalması aşamasında futbolcuların tescilli oldukları kulüplere disiplin talimatında yer alan alt lige düşürme ve puan düşürme uygulamasının dışındaki yaptırımlar uygulanabilir' denmektedir. Bu da teşebbüs aşamasında kaldığına karar verilmesi durumunda puan silme ve ligden düşürmenin olmayacağı anlamına gelir. Bu değişiklikler FİFA'ya uygun bir uygulama, ancak Avrupa'dan sorumlu olan UEFA bunu kabul eder mi etmez mi bunu bilemeyiz. TFF'nin yeni talimat değişikliği şimdilik FİFA'ya uygun gözüküyor."
 
İŞTE YENİ DÜZENLEME
 
Talimatta değişikliğe gidilen 24. maddenin (d) bendi şöyle oluştu: 'Müsabaka sonucunu etkilemeye yönelik eylemler, iki takımın futbolcuları tarafından yapılmışsa, her iki takım hükmen yenik sayılmakla beraber, ayrıca galibiyet halinde verilen puanın iki katı kadar puanı silinir. Eğer anılan eylemler yalnız bir takım futbolcuları tarafından meydana getirilmişse futbolcuların tescilli olduğu takım hükmen yenik sayılmakla beraber, ayrıca galibiyet halinde verilen puanın iki katı kadar puanı silinir. Puanları tenzil edilen takımların puanı bulunmuyorsa, takımlar eksi puanla devam ederler. Bu ihlalin teşebbüs aşamasında kalması halinde futbolcuların tescilli olduğu kulüplere disiplin talimatında yer alan bir alt lige düşürme ve puan indirme dışındaki yaptırımlar uygulanabilir.'Bu arada 25. maddenin değiştirilen 1. fıkrası ise şöyle: 'Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.'  YENİ ŞAFAK
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA