• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şiir bilinmeyene ok atmaktır
07 Nisan 2013 Pazar 13:12

'Şiir bilinmeyene ok atmaktır'

TYB Konya Şubesinin düzenlediği etkinlikte konuşan Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, şiirle siyasetin iç içe olması gerektiğini belirtti. Hasannebioğlu, Şiir siyasetin bizzat kendisidir dedi.
TYB Konya Şubesi’nin düzenlediği etkinlikte konuşan Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, şiirle siyasetin iç içe olması gerektiğini belirtti. Hasannebioğlu, “Şiir siyasetin bizzat kendisidir” dedi
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2013 Kültürel etkinlikleri İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda devam etti. “Şiir ve Siyaset” başlığı altında konuşan Şair Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, “Şiir, kelimelerle emperyal bir devlet kurmaktır” dedi. Programda TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu’nun yanı sıra Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Cemil Paslı, akademisyenler, edebiyatçılar ve öğrenciler katıldı.
ŞİİR BİLİNMEYENE OK ATMAKTIR
Konuşmasına şair devlet idarecilerinin sözleriyle başlayan Hasannebioğlu, şiir ve siyasetin iç içe olduğunu kaydetti. Osmanlı padişahlarının pek çoğunun aynı zamanda birer sanatçı ve bazısının da şair olduğunu hatırlatan ve onlardan örnekler veren Hasannebioğlu şöyle devam etti: Herhangi bir siyasetçi, herhangi bir yerde şiir okuduğu için birkaç ay hapiste de yatsa bizim nazarımızda baş tacıdır. Şiire yakındır. Şiir o siyasetçinin hayatında bir yer tutuyorsa, mutlaka o, güzel şeyler yapacaktır. Çünkü şiir, bilinmeye ok atmaktır, geleceğe ok atmaktır. Şiir, kelimelerle emperyal bir devlet kurmaktır. Onun için şiir, siyasetin bizzat kendisidir.
ŞAİRLER EMRİBİ’L MARUF YAPMALILAR
Doğuda kan davasını bitirmek için akil insanlar, aksaçlılar heyeti kurduklarını kaydeden Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, “Adam öldürmek ancak Allah(cc)’a ait bir haktır. Bir insanı öldürdüğün zaman bütün insanlığı öldürmüş olursun. Şairler, şiirleriyle emribi’l maruf  nehyi ani’l münker’i yapmalıdırlar. İsmet Özel, İstiklal Marşı Derneği’ni kurmuş, o yönde faaliyet gösteriyor. Takdir edilecek bir şey. Sezai Karakoç, Avrupa Birliği gibi dünya Müslümanlarının birleşmesini, birlikte hareket etmesini istiyor. AB, sınırları kaldırdı, askerî gücü kaldırdı; parayı birleştirdi. Peki, biz bu birliği niye yapamıyoruz?  Kur’ân etrafında niye birleşemiyoruz? Kur’ân’dan daha başka bizi birleştirecek bir kavram, bir kelam var mı?” diye sordu.
BU COĞRAF BARIŞLA KENDİNE GELECEK BİR COĞRFYA
Hayatımda kazandığı en iyi alışkanlıklardan birini Telaviv’de bir Yahudi’den öğrendiğini anlatan Hasannebioğlu sözlerine şöyle devam etti: İsrail’e gittik; adamlar yolda Tevrat okuyorlar, yürürken Tevrat okuyorlar, asansörde Tevrat okuyorlar, yürürken Tevrat okuyorlar, otururken Tevrat okuyorlar… Hemen dedim ki kendi kendime; bundan sonra her gün sabah namazından sonra bir cüz Kur’ân okuyacağım. Ve beş senedir her gün Kur’ân okuyorum. Zor gibi görünüyor ama çok kolay bir şey. Çok az zamanınızı alıyor ve hayatınızı anlamlı kılıyor. Hayatı, Allah(cc) ile anlamaya başlıyorsunuz. Olayları Allah(cc)’ın süzgecinden geçirdikten sonra algılamaya başlıyorsunuz ki; bu da hayatı  en doğru algılama şeklidir. Ne bu dünyadan kopuyorsunuz ne de ahretten kopuyorsunuz. Ne geçmişten kopuyorsunuz, ne de gelecekten kopuyorsunuz. Bu coğrafya savaşla değil, barışla kendine gelecek bir coğrafyadır. Rahmetli Özal’ın da bütün hedefi buydu. Fakat bunun Türkiye için ne kadar faydalı olduğunu anlayan cenahlar tarafından şehit edildi.
Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesini Cumali Ünaldı Hasannebioğlu’na MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman takdim etti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA